2020.03.29. 15:34:10 9288 272

Országos tisztifőorvos: sok új fertőzött várható Magyarországon
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Várhatóan egyre több embert fertőz meg Magyarországon az új koronavírus, sok új esetet fognak diagnosztizálni - jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Vírus - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vírus

Müller Cecília azt mondta, hogy egyre több laboratóriumi vizsgálatot végeznek, hiszen még mindig zajlik a kontaktuskutatás.

Eddig 12 148 mintavétel történt. Éjjel-nappal dolgoznak hét laboratóriumban, a vizsgálatok folyamatosak, nincsen elmaradás - közölte.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy az eddigi ismeretek alapján a fertőzöttek jelentős részénél, több mint 80 százalékánál enyhe tünetekkel zajlik le a betegség.

Mint elmondta: az elmúlt 24 órában 66-al nőtt az igazolt fertőzöttek száma, ami azt jelenti, hogy immár 408 beteget tartanak nyilván. Továbbá két újabb haláleset történt: egy 86 és egy 90 éves, más egyéb krónikus betegségben szenvedő személy hunyt el.

Felhívta a figyelmet ara, hogy aki a fertőzésre utaló tüneteket észlel - ilyen a láz, a száraz köhögés, végtag- és izomfájdalom, néha gyomor és bélrendszeri panasz -, azonnal értesítse a háziorvosát telefonon. A mentők minden gyanús esetben a beteg otthonában elvégzik a mintavételt, amennyiben pedig szükséges kórházba viszik a beteget.

A súlyos betegeket az egész országban kijelölt intézmények, illetve szervezeti egységek fogadják és valamennyi intézményben rendelkezésre áll a betegek ellátásához szükséges infrastruktúra, ágy, orvos, gyógyszer - tette hozzá.

Ugyanakkor - folytatta -, az esetek több mint 80 százalékában csak enyhe tüneteket okoz a fertőzés. Ebben az esetben nincs szükség kórházi ellátásra, viszont még otthonán belül is szigorúan izolálni kell a fertőzöttet.

Kérdésekre válaszolva elmondta: a magyar hatóságok az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelzése alapján már január 25-én megtették az első járványügyi intézkedéseket, még azelőtt, hogy az Európai Unió járványügyi központja Európára is veszélyesnek nyilvánította volna a vírus terjedését. Ez pedig azt jelenti, hogy Magyarország időben megkezdte a védekezést.

Úgy vélekedett, hogy néhány napon, héten belül a tömeges szakaszba léphet a fertőzés terjedése, ezért egyre komolyabban kell vennie a lakosságnak az előírásokat.

Szerinte a magyarországi halálozási arány, a többi érintett országhoz képest a lakosságszámhoz arányítva nem kiugróan magas. Az összehasonlítgatásnak annál is inkább nincs értelme, mert minden ország másképp kezeli a helyzetet - tette hozzá.

Az elhunytak alapbetegsége egyébként megfelel a magyar mortalitási adatoknak. Vagyis, mintegy 50 százalékuk szív és érrendszeri, egynegyedük pedig daganatos megbetegedésben szenvedett. Az átlagéletkoruk 69 év - mondta.

Arról is beszámolt, hogy 14 beteg kap jelenleg lélegeztetőgépes, intenzív kezelést.

Azzal kapcsolatban hogy koronavírus-fertőzést mutattak ki a nagymágocsi idősotthon egyik lakójánál, Müller Cecília elmondta, hogy szombaton az otthon egyik gondozottja elesett és ezért kórházba vitték, ahol belázasodott és kiderült, hogy fertőzött.

Azóta az otthon 286 lakója közül 7 esetében mutatták ki a vírust, ám a dolgozók közül senki nem fertőződött meg; a járványügyi intézkedések zajlanak - ismertette.

Azon felvetés kapcsán, miszerint több országban kiderült, hogy a Kínából érkezett maszkok, védőfelszerelések nem megfelelőek, elismerte, hogy az országba érkező eszközök valóban különböző minőségűek. Ezért a beérkezésük után valamennyi védőfelszerelést átvizsgálják, mert fontos, hogy megbízható védelmet nyújtsanak.

Arról is szólt, hogy a szabályok szerint minden munkáltatónak - így például a szemétszállítást végző cégeknek is - biztosítaniuk kell kockázatelemzés alapján az alkalmazottak számára a megfelelő védőeszközöket.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Mindened a tészta? – Ezért jó/rossz, ha ezt fogyasztod

Lehet pizza, bukta, lehet káposztás cvekedli, lehet túrós tészta, spagetti, carbonara, neked mindegy is, a lényeg, hogy tészta legyen. Háziasszonyként is imádnivaló eledel, hiszen a tésztás ételek könnyen és gyorsan elkészíthetőek, így nem kell órákat a konyhában álldogálnod miattuk.