2017.03.14. 08:00:04 11268 253

Orrcsepp függőség? Sajnos létezik, és könnyen rákattanhatsz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Abban egyetérthetünk, hogy az orrcsepp és modernebb változata az orrspray egy rendkívül hatékony és hasznos szer, ha megfázunk, hiszen ilyenkor az orrdugulás az egyik legkellemetlenebb tünet. Főleg éjszaka rebegünk hálaimákat, ha nem zavarja meg álmunkat a nehéz levegővétel és a csöpögő orr. Azonban jó, ha tudod, rendkívül gyorsan függővé lehet válni az orrcsepptől!

Orrcsepp - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Orrcsepp

Először, amikor erről hallottam, gyakorlatilag kinevettem az ismerősömet, hogy persze, ilyen is csak vele fordulhat elő. Függeni az orrcsepptől... Ki hallott már ilyet? Aztán egyre több helyről hallottam, és jómagam is megtapasztaltam, hogyan is fordulhat elő, hogy valaki egyszerűen nem tudja abbahagyni az orrcsepp használatot, és függő lesz.

Nos, az egész egy szimpla náthával kezdődik, és mivel gyorsan jól akarsz lenni, szeretnéd, hogy hamar elmúljon az orrfolyás, és végre rendesen kapj levegőt, ezért elkezdesz orrcseppet használni. Elolvasod a használati útmutatót, amelyre leírják feketén-fehéren, hogy naponta maximum háromszor alkalmazd, és ne használd egy hétnél hosszabb ideig. Nos, az én véleményem szerint az egy hét is túl hosszú idő... A náthám első három napjában naponta háromszor alkalmaztam az orrcseppet, hogy enyhítsek a tüneteken, majd csak az estékre korlátoztam a használatát, hogy könnyebben elaludjak - mostanában nem igazán van lehetőségem nagy durmolásokra, tudniillik kisbaba érkezett, így minden perc alvásidő számít. :)

Körülbelül egy hét után úgy gondoltam, hogy a náthám már megszűnt, az orrom sem folyik, úgyhogy ideje elhagyni az orrsprayt. Igen ám, de ahogy lefeküdtem, teljesen bedugult az orrom, és nem kaptam levegőt, hiába fújtam, szipogtam... Már nyúltam volna ismét az orrspray-ért, de eszembe jutott barátnőm sztorija az orrcsepp függőségről, úgyhogy inkább végig szenvedtem az éjszakát. A következő nap és este már könnyebb volt, s utána mintha teljesen kicseréltek volna. Szerencsére résen voltam, így megúsztam egy nehéz éjszakával, de aki nem győzi le a kísértést, az könnyen függővé válhat.

Miért és hogyan válhatsz orrcsepp függővé?

Először is nézzük meg, hogyan hatnak az orrcseppek. A hazipatika.com a következőket írja:

“A lohasztó orrcseppek a nyálkahártya ereit húzzák össze, ezáltal csökkentik a vérellátást. Így kevesebb folyadék tud az erekből a szövetközi résekbe filtrálódni, tehát csökken a nyálkahártya duzzanat.”

A hatás azonban csak rövid ideig tart, és nem a probléma okát szünteti meg, csak a tünetet... Rövid távon még nem okoz nagyobb gondot, bár az én esetemből kiindulva, elég hamar rákattanhat a szervezet. Hosszabb távon már szövetközi vizenyőt okoz az orrcsepp használat, és éppen a szertől lesz duzzadt a nyálkahártya az orrban. Ráadásul, ezek a szerek még a vérnyomásra is negatív hatással lehetnek, ha túl sok kerül a vérkeringésbe.

Amikor ez a vizenyő kialakul, hiába nincs náthánk, akkor is úgy fogjuk érezni, hogy el van dugulva az orrunk, és egyszerűen szükségünk van az orrcseppre, hogy csökkentse a duzzanatot, és kapjunk levegőt. Azonban egyre rövidebb ideig tart az orrcsepp hatása is... A leszoktatást egy másfajta orrsprayvel és tengervizes orrspray kombinációjával szokták megoldani a háziorvosok, de a legjobb az, ha résen vagyunk, és gyorsan befejezzük a használatot. Vigyázzunk a gyerekekre is, hiszen ők is veszélyeztetettek, főleg, mivel hajlamosak sűrűn elkapni a náthát, akár egymás után is.

Orrdugulásra használjunk inkább tengervizes orrsprayt, vagy hideg párásítót, esetleg meleg gőzölést kamillával, fogyasszunk mentolos cukorkákat stb.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.