2016.03.22. 14:54:16 21222 284

Nyúl háziállatnak? Mit érdemes tudni, mielőtt így döntesz?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Először is jó tudni, hogy nyulat is lehet örökbe fogadni, menhelyekről elhozni, sok nyulacska van, akinek otthonra lenne szüksége, sőt, akár kölcsönözni is lehet, ezért nem feltétlenül kell megvásárolni. Mielőtt azonban úgy döntesz, hogy nyulat tartasz háziállatként, van egy-két dolog, amit érdemes megfontolni, hiszen húsvét környékén sokan elcsábulnak.

Nyuszik - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyuszik

Igen, aranyos kis szőrgolyók, és viccesek is, de nem biztos, hogy mindenkinek való a nyúl háziállatként való tartása.

A nyúlnak hely kell!

Mennyi tered van a nyúl részére? Nemcsak a ketrec részére kell hely, hanem az sem baj, ha van egy tér, ahol a ketrecen kívül is mozoghat, ugrándozhat. Ez ideálisan egy olyan hely, ahol nyugodtan szabadon lehet engedni, és ha bármit megrág ott, az sem neked, sem neki nem okoz kárt. Egyszóval nem árt, ha van a lakásban egy nyuszibiztos terület.

Ha már a „kifutónál” tartunk, jó, ha az csúszásmentes. A parketta és a járólap nem igazán megfelelő a nyúlnak, hiszen mindkettő csúszik, a szőnyegünket pedig valószínűleg féltjük a nyúl karmaitól. Érdemes beszerezni mosható rongyszőnyegeket, amiket leteríthetünk a területre, ahol a nyúl közlekedik a lakásban.

A ketrec mérete legalább 4-szer akkora legyen, mint a nyúlunk, de biztosítsuk számára a ketrecen kívüli mozgást is. A ketrecben jó, ha van széna a nyúl alatt, itató és etető tál. A nyulakat, akár szobatisztaságra is lehet szoktatni, ha egy alomtálcába teszünk csak neki szénát vagy forgácsot.

Jó háziállat a nyúl a gyerekeknek?

Mivel a nyúl a természetben általában a zsákmány, ezért eléggé ijedős jószágok. A kis gyerekek gyakran túl zajosak, hirtelen természetűek, ami nem feltétlenül jó a nyulaknak, akik hamar megijednek, és nem fogják biztonságban érezni magukat, még akár pánikba is eshetnek. Idősebb gyerekeknek, akik már megérti, hogy a nyúl nem egy elemes kisállat, jó társaság lehet.

Tudnod kell, hogy nem igazán szereti a simogatást

A nyulak nem fognak soha sem úgy viselkedni, mint a kutyák, nem szeretik, ha folyton simogatják őket, nem szeretik, ha felemelik őket, ehhez hozzá kell szokniuk, és bár nem buta állatok, nem annyira interaktívak, nem fogják visszahozni a labdát. Inkább olyan embereknek való, aki szeretik megfigyelni az állatokat, és el tudják fogadni, hogy ő egyedül is érzi jól magát. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem fog odajönni hozzánk, sőt, számtalan mókás pillanattal megajándékozhat.

A nyúlhoz pénz kell

A nyulak nem olcsó házi állatok, így ha ilyen megfontolásból választod a kutya helyett, akkor az nem jó ötlet. Az állatorvosi ellátás többe kerülhet egy nyúl részére, mint egy kutyának, ugyanúgy kell etetni, játékokról, ketrecről gondoskodni, alomról, és pótgazdiról vagy házi állat felügyeletről, ha elutazunk, egyszóval nem egyszerűbb, mint egy kutyával. Őket is érdemes ivartalanítani. Egy nyuszi átlagosan 7-12 évet él, így hosszú távú barátság lehet, ha őt választod.

Nem vagy allergiás?

Mielőtt befogadnál egy nyuszit, bizonyosodj meg róla, hogy nem vagy rá allergiás. Sok ember azért választja a nyúl háziállatot, mert allergiás a kutya- és macskaszőrre, de a rágcsálóéra nem, azonban a fordítottja is előfordulhat. Tölts el időt nyulak közelében, hogy ez kiderüljön.

Van már háziállatod?

Ha vadászkutyád van, akkor valószínűleg nem szeretnéd a nyuszit kitenni egy üldözésnek, aminek a végén ő fogja húzni a rövidebbet. Nyugodt, vadászösztöntől mentes kutyák mellett általában jól meg van a nyúl is, és a cicával is kijöhet, de vigyázni kell a bemutatásnál, és érdemes lassan egymáshoz szoktatni őket.

Egy-két apróság

A nyulak alapvetően rágcsáló természetű állatok, így fel kell készülnöd rá, hogy a kábelek, a bútorok, a ruháid áldozatul eshetnek, ha nem tudsz neki külön helyet elkülöníteni, vagy nem tudsz rá figyelni.

Ha dohányzol a házban az sem jó a nyúlnak, mivel nagyon érzékeny a tüdeje.

Ezek mind olyan dolgok, amiket érdemes fontolóra venni, mielőtt úgy döntünk, hogy egy ilyen szőrös állatkával együtt élünk.

Húsvétra inkább kölcsönözz, ha mindenáron meg szeretnéd lepni a gyerekeket!

Ha csak húsvétra szeretnél egy kis nyúllal kedveskedni a gyerekeidnek, akkor érdemes körül nézned az interneten, hiszen erre az időszakra kölcsönbe is adnak nyulakat, ami még mindig jobb, mint később valamilyen módon megszabadulni az ártatlan teremtésektől.

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=sLxP8gls0RI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...