2014.10.01. 09:12:36 4143 26

NYT: Pekingnek be kellett volna tartania ígéreteit
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha a kínai vezetés betartotta volna azon politikai kötelezettségvállalásait, amelyeket azelőtt tett, hogy Hongkong 1997-ben visszakerült hozzá, akkor most valószínűleg nem lennének demonstrációk a városban, és nem kellene a rohamrendőrségnek könnygázzal, paprikaspray-vel és botokkal lecsapnia a demokráciapárti tüntetőkre - írta szerkesztőségi cikkében a The New York Times amerikai napilap.

Hongkong még békésen | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hongkong még békésen | Fotó: 123rf.com

Az újság szerint a saját népére mindig is félelemmel tekintő pekingi kormány megszegte ígéreteit, majd engedélyezte - vagy egyenesen elrendelte -, hogy a hongkongi hatóságok rátámadjanak a demokratikus választásokat követelő diákokra és más tüntetőkre.

A The New York Times emlékeztet arra, hogy Peking 1997 júliusában - miután 155 év után visszakapta Nagy-Britanniától a területet - azt ígérte: az "egy ország, két rendszer" elve alapján a hongkongiak legalább ötven évig - azaz 2047-ig - megtarthatják gazdasági és polgári szabadságaikat, jogrendszerüket. A pekingi vállalások része volt az is, hogy 2017-ben a helyiek szabadon dönthetnek a Kínai Népköztársaságba "különleges közigazgatású területként" beépített Hongkong vezetőjének személyéről.

A diákok és más hongkongi polgárok tízezrei ezen utóbbi ígéret kapcsán vonultak utcára az utóbbi napokban, a kínai vezetés ugyanis úgy döntött, hogy a 2017-es kormányzóválasztás jelöltjeinek listáját Pekingben is jóvá kell hagyni - azaz a választások nem lesznek szabadok.

Az amerikai lap szerint Hszi Csin-ping jelenlegi kínai elnök egy autokrata vezető, és nem lehet megmondani, meddig képes elmenni, ha a demokráciapárti tüntetők nem adják fel. Mindenesetre nehéz nem attól tartani, hogy megismétlődhet a 25 évvel ezelőtti Tienanmen téri eseménysor, ahol százak haltak meg, amikor a kínai hadsereg lecsapott a politikai szabadságokat követelő tüntetőkre - vélte a The New York Times szerkesztősége.

Ez utóbbi kimenetel hatalmas csapás lenne a hongkongi polgárok számára, és súlyosan megrengetné - vagy teljesen felszámolná - azt a politikai stabilitást, amelyre az ott tevékenykedő multinacionális vállalatok támaszkodtak. A válság az önálló Tajvanon is aggodalmakat kelt: a Hongkongban történteket látva a tajvaniaknak már nincs okuk arra, hogy valaha is bízzanak az "egy ország, két rendszer" ígéretében egy esetleges újraegyesítés esetén - írta szerkesztőségi cikkében a vezető amerikai liberális napilap.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...