2020.08.14. 16:55:39 10165 300

Növénybajok és gyógymódjaik II.
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A virágod nem tudja elmondani, hogy hol fáj, neked kell odafigyelni rá, hogy jól érezze magát. Legtöbbször a leveleken ütik fel a fejüket furcsaságok, amikből sejtheted, hogy baj van a növényeddel. De nem minden elváltozás egyforma eredetű, így a kezelésük is eltér.

Flamingóvirág - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Flamingóvirág

Sokan vannak (vagyunk…) akiknek nehezükre esik hosszabb távon életben tartani a szobanövényeinket. Pedig másoknak olyan könnyen megy. Mégis egy idő után azt látjuk, hogy a mieink ismét nincsenek jó színben. Mit tegyünk? Ha tovább olvasol, megtudhatod, melyik jelenség mire utal, miben szenved hiányt vagy épp tobzódik a cserepesed. Ha pedig nem találtad meg a problémát a felsoroltak között, olvasd el ezt a cikket is, ahol egyéb leveleken jelentkező elváltozások okát is kifejtjük!

Fakó levélcsúcsok

Mikor azt látod, hogy a növény levelei jóval fakóbbak, szürkés vagy sárgás színben játszanak, akkor tápanyaghiányra kell gyanakodnod. Legtöbbször emellé egy lelassult növekedés is társul, hiszen nincs miből energiát merítsen a növekedéshez a kis élőlény. Kalcium és kálium pótlását házilag is egyszerűen megoldhatod, ha összetört tojáshéjat keversz a földjéhez, vagy a tojás főzővizét használod öntözésre.

Vaspótlásra leginkább hatékony a gazdaboltokban kapható kelatizált vasoldat, ami olyan formában tartalmaz vasat, hogy azt a növények könnyedén fel tudják venni. A vas egyébként egyfajta jolly joker, a gyümölcsfáktól a dísznövényekig minden meghálálja. Arra azonban figyeljünk, hogy a típus szerint javasoltnál nagyobb töménységben ne használjuk, mert kárt okozhatunk vele.

A kávézacc is remek szerves trágya, akár a szobanövényeknek is. Gyűjtsük össze a zaccot, terítsük ki egy tálcára vagy újságpapírra és hagyjuk kiszáradni. Ezt követően szórjuk a növény földjére, majd öntözzük meg. Akár ültetéskor vagy átültetéskor is keverhetünk egy kis kávézaccot a földbe, de fél évnél gyakrabban ne használjuk és a mennyiséggel is bánjunk óvatosan, nehogy kiégessük a gyökereket!

Aprócska levelek

Ha a szokásosnál kisebb levelek fejlődnek, az legtöbbször a fényhiány miatt van. A lakás sötétebb szegletében vagy túlzottan leárnyékolva tartott példányoknál gyakori, hogy megszenvedik a nap hiányát. Vidd közelebb az ablakhoz, tedd át fényesebb helységbe, ha lehetőséged van vidd ki a szabadba, félárnyékos helyre. Amelyik eleve is napos helyen volt, mégis szokatlanul apró leveleket hoz, annak töröld át a leveleket egy puha ronggyal. Elképzelhető, hogy azért nem működik rendesen a fotoszintetizálás, mert nem jut át elegendő napfény a levelekre rakódott porrétegen.

Felpöndörödő levélszélek, levél vég

Általában alacsony páratartalom okozza, ami könnyen előfordulhat a lakások falai között. Hiszen a szobanövények majdnem mindegyike szubtrópusi, vagy trópusi környezetből származik, őshonos klímája így hát nedvességben gazdag. Télen a fűtés, nyáron a szellőztetés, a forróság és a klíma csökkenti a légtér nedvességtartalmát, nem csoda hát, ha nem érzik tökéletesen jól magukat ezek a messzi földről elszármazott növények. Kifejezetten figyelj, hogy sose tedd légkondicionáló alá vagy közvetlen radiátor mellé, fölé a növényeid. Ezek az eszközök még ideális páratartalom mellett is egy-kettőre végezhetnek a korábban egészséges cserepeseddel.

Forrás: kuffer.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...