2014.09.22. 13:59:37 14132 61

Nincs több kertelés! - Így építs meseszép sziklakertet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az udvar izgalmas éke, az élő és élettelen csodálatos „együttműködése”, mely gondos ápolással hosszú évekig nyújthat szemet gyönyörködtető látványt. Nem egyszerű belevágni, hiszen már az előkészítés is nagy odafigyelést igényel: ki kell választanunk az ideális helyet, a megfelelő színű, formájú, legkönnyebben beszerezhető köveket, aztán végig kell gondolnunk, milyen színben, virágzásban passzoló növényeket is szeretnénk.

Sziklakert építés | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sziklakert építés | Fotó: 123rf.com

A kérdés: megéri?

A válasz: mindenképp! Habár unatkozni sosem hagy majd, legyen bármilyen kicsi, vagy egyszerű a sziklakerted, nem fogod megbánni, hogy belevágtál. Lássuk, hogy is kezdjük?

Mindenhol jó, de a legjobb…

…a kert naposabb részében. Persze, választhatunk árnyékosabb helyet is, de az tény, hogy a sziklakerti növények többsége mégiscsak akkor érzi jól magát, ha a nap sugarai simogatják őket. Ha azonban mégis kevésbé világos helyet választunk, ügyeljünk arra, hogy nagyjából azonos fényigényű növényeket válasszunk. Nem árt, ha az udvar kicsit lejtősebb részében találunk helyet legújabb hobbinknak.

"Ejj, mi a kő…?"

Tulajdonképpen a sziklakert lelke lesz a jól megválasztott „kőhalom”, úgyhogy nem egyszerű feladat kiválogatni őket. Jó tipp, ha olyan köveket, sziklákat keresünk, ami lakóhelyünk közelében is megtalálható, így a beszerzés is könnyebb, illetve jobban illeszkedik majd a környezetbe is.

A legjobbak a fagynak is ellenálló, szabálytalan formájú, nagyobb darabok, melyeket legalább félig be kell építenünk a talajba. Anyagát tekintve a mészkő vagy homokkő a legideálisabb választás.

Biztos lábakon

Vagyis inkább biztos talajon álljon az a sziklakert. Hiszen beépítés előtt ki kell alakítanunk a beültetendő növényeknek megfelelő talajt. Legjobb a laza, homokos, köves tulajdonságú, mely alá és fölé a sziklákkal színben harmonizáló kőzúzalék kerül majd. Lényeges, hogy talajunk a víz elvezetésére is alkalmas legyen majd.

A kövek közé jó minőségű termőföldet tegyünk, ezzel töltsük fel. Hagyjunk elég helyet a növényeknek is - ehhez szükségünk lesz egy gondos tervre.

Terv a lelke mindennek

Ha megvan, hogy hova, mit és mire, jöhet az építés. Ám mindez gondosan előkészített, akár lerajzolt tervek alapján kell, hogy történjen. Fontos, hogy ne „csakúgy” pakolgassuk a köveket, hogy ne álljanak túl természetellenesen. Továbbá ne feledjük, hogy úgy kell kialakítani udvarunk díszét, hogy tisztában legyünk vele: a sziklák, növények köré „utat” is kell kiépítenünk, hiszen a későbbi öntözés, gondozás miatt közlekednünk kell a „sorok” között.

Ha csak egy kisebb kavicsos virágágyásban gondolkozunk, akkor természetesen nem kell közlekedőket kialakítani, de ne tévesszük szem elöl a növények megközelíthetőségét.

A legjobb időszak a kerted megépítésére az éppen most, ősszel van. A növényeket pedig tavasszal telepítsd majd, addigra szépen elrendeződik a talaj.

Ha virágba borul

Ha a szikla a lelke, a virágok, növények egyértelműen a díszei ennek gyönyörű kerti csodának. Amire ügyelnünk kell a ki-illetve összeválogatásuk során: - jó, ha azonos fény-, víz-, talaj-, hőmérsékleti igényű növényeket választunk. - amikor a méret nem lényeg - azaz nem baj, ha kisebb mellé nagyobbacska növény kerül. De azért el ne nyomják egymást! - Legyenek a virágok színben harmonizálóak, de semmiképp ne essünk túlzásba. 3-4 szín egyszerre bőven elég. - Akár fűszernövényeket is ültethetsz ide, például kakukkfüvet. - Arra sem árt odafigyelni, hogy a virágok ne egyszerre, hanem folyamatosan virágozzanak. Így mindig pompázik valami a sziklakertedben. - Hogy télen se tűnjön kopárnak a kert, szerezz be néhány csinos kis örökzöldet.

Forrás: arsnatura.hu, gombo-kert.hu, kertvarazs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...