2017.05.05. 08:00:41 9319 243

NGM: folytatódott a lakáspiac lendületes bővülése
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az Otthonteremtési programnak is köszönhetően a 2016-os lakáspiaci fordulatot követően 2017 első negyedévében is jól teljesített a szektor.

Házépítés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házépítés

Januártól márciusig 89 százalékkal emelkedett a kiadott építési engedélyek száma éves összevetésben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb statisztikája szerint - kommentálta a csütörtökön megjelent KSH-jelentést a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Közleményében a minisztérium különösen kedvezőnek minősítette, hogy az engedélyek számának az elmúlt több mint három évben megfigyelt töretlen emelkedése már számottevően megjelenik a lakásépítések megugrásában is. 2017 első három hónapja során összesen 2061 lakás épült az országban, ami 47 százalékos bővülést jelent éves összehasonlításban.

Ez a teljesítmény különösen a csok, illetve a kedvezményes lakásáfa bevezetése előtti évekhez viszonyítva jelent kiugró bővülést, ugyanis 2013-2015 első negyedéveinek átlagához mérve több mint ötszörösére emelkedett a kiadott építési engedélyek száma 2017 elején.

Az élénkülést alátámasztja az is, hogy 2017. január-februárban kiugróan, több mint 50 százalékkal emelkedett az új lakáshitelek összértéke éves összevetésben. A dinamikusan bővülő hitelkihelyezés hátterében több tényező együttes hatása húzódik meg: egyfelől az alacsony kamatkörnyezet, másfelől a lakosság foglalkoztatási és jövedelmi helyzetének tartós javulása is támogatja a háztartások beruházási döntéseit, hangsúlyozza az NGM.

A beindult kedvező tendenciák az elkövetkező negyedévek során várhatóan tovább erősödnek, ugyanis a kormány által meghozott intézkedések jelentősen élénkítik a lakáspiac keresleti és kínálati oldalát egyaránt - írja végezetül a minisztérium.

A KSH szerint is megélénkült a lakásépítés

Az első negyedévben 2061 új lakás épült az országban, 46,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az egyszerű bejelentések együttes száma 9525 volt, 88,7 százalékkal emelkedett éves szinten - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

LakásépítésLakásépítés

A kiadott engedélyek nagy száma azt jelzi, hogy az építési kapacitások lassan követik a megnövekedett építési kedvet.

Budapesten a nagyobb léptékű építési beruházások még nem készültek el, ezért itt 51,3 százalékkal kevesebb új lakás épült fel. A kiadott lakásépítési engedélyek és a bejelentések száma együttesen ugyanakkor több mint háromszorosára, 220,1 százalékkal nőtt.

Az újonnan épült lakóépületek között a családi házak aránya 45 százalékról 59 százalékra nőtt, míg a többszintes, többlakásos épületeké 48 százalékról 34 százalékra esett vissza.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 13 négyzetméterrel, 105 négyzetméterre nőtt.

A természetes személyek által épített lakások aránya 49 százalékról 58 százalékra emelkedett, a vállalkozások által építetteké viszont 50 százalékról 41 százalékra csökkent.

A kiadott új építési engedélyek alapján 48 százalékkal több, 2879 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 1161, amely 8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az első negyedévben 411 lakás szűnt meg, 2,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...