2015.09.14. 19:45:18 8657 236

Németország NEM zárta le határait a menedékkérők előtt
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Németországban a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása nem a határok lezárását jelenti a menedékkérők előtt. A hatóságok a Magyarországról indult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-ére virradóra hozott döntés miatt kaotikussá vált helyzet rendezésére törekednek, és ismét a szokásos rendben fogadják a menedékkérőket - derül ki az illetékesek nyilatkozataiból hétfőn.

Európai Unió - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Európai Unió

A német kormány humanitárius szükséghelyzetre hivatkozva döntött a Magyarországról indult emberek beengedéséről, és hangsúlyozta, hogy az intézkedéstől függetlenül továbbra is érvényesek a menekültügyet uniós szinten szabályozó úgynevezett dublini szabályok.

A döntés azonban a menekülthullám drámai mértékű felerősödését eredményezte, alig néhány nap alatt menedékkérők tízezrei érkeztek az országba - többnyire különvonattal, Ausztrián keresztül -, és a folyamatosan érkező emberek elhelyezése vészesen túlterhelte a menekültügyi rendszert.

A hatóságok az utóbbi napokban főleg rögtönöztek, a menedékkérők regisztrációját és tartományok közötti elosztását sem tudták a tervezett rendben végrehajtani.

"A szövetségi kormány a menekültek elosztását követeli az EU-tól, de még az országon belül sem tudja elosztani őket" a német előírásoknak (a közös finanszírozású ügyekből adódó költségek és egyéb terhek, feladatok tartományok közötti megosztását szabályozó úgynevezett königsteini képletnek) megfelelően - jegyezte meg hétfőn Münchenben tartott sajtótájékoztatóján Horst Seehofer bajor miniszterelnök.

Ezért elkerülhetetlen volt a határellenőrzés visszaállítása, mert a káosz helyett végre "rendet kell vinni a rendszerbe" - mondta Horst Seehofer.

Erre is hivatkozott Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter, amikor vasárnap Berlinben bejelentette a döntést.

Az ideiglenes határellenőrzés nem old meg minden gondot, "de egyszerűen szükségünk van valamivel több időre és bizonyos mértékű rendre a határainkon" - mondta a tárcavezető.

Vasárnap 17.30 óta a határvédelemért felelős szövetségi rendőrség munkatársai a bajor-osztrák határon megállítják a forgalmat az utakon, és mindenkit ellenőriznek. A vonatokon is így járnak el. A németországi tartózkodásra megfelelő okmányok híján nem jogosult embereket kikérdezik, és amennyiben ezek az emberek azt mondják, hogy menedékjogért folyamodnak, még a határon regisztrálják őket - rögzítik adataikat és ujjnyomatukat -, majd menedékkérőket befogadó állomásokra szállítják őket. Ezzel elkezdődik a menekültügyi eljárás, amelyben a személyazonosság megállapítása után elsőként arról döntenek, hogy az illető jogosult-e egyáltalán menedékjogi kérelem benyújtására Németországban, vagy pedig vissza kell küldeni abba a tagországba, ahol belépett az EU-ba.

Az intézkedés enyhítette a nyomást a hatóságok Münchenben dolgozó munkatársain és az önkénteseken. Bajorországban éri el Németország területét az úgynevezett balkáni migrációs útvonal és a Földközi-tenger nyugati medencéje felől észak felé igyekvő menedékkérők hulláma, és így a tartományi fővárosba augusztus vége óta 63 ezer menedékkérő érkezett. Közülük 13 ezren szombaton, vasárnap délutánig pedig további 4500-an. A határellenőrzés visszaállítása óta viszont alig érkeztek.

Sokak szerint azonban a határellenőrzés visszaállítása nemigen alkalmas a menekültáradat feltartóztatására.

"Lényegében nincs nagy változás, a zöldhatár éppen úgy átjárható, mint eddig. Ha lezárnánk, azonnal olyan jelenetek alakulnának ki, mint Magyarországon" - mondta egy rendőr a Spiegel Online hírportálnak.

Hasonlóan vélekedett a német rendőrszakszervezet (DPolG) vezetője, Rainer Wendt is, aki szerint nem érdemes senkinek abba az illúzióba ringatnia magát, hogy a tömeges méretű beutazás jelensége megváltozik. A szakszervezeti vezető szerint inkább politikai üzenete van az intézkedésnek.

Erre is utalt vasárnap Berlinben Thomas de Maiziere, aki nagyjából augusztus közepe óta hangsúlyozza nyilatkozataiban, hogy "Dublin nélkül nincsen Schengen", vagyis működőképes európai menekültpolitika nélkül nem lesz fenntartható a határok szabad átjárhatósága a schengeni övezetben.

A szövetségi belügyminiszter a határellenőrzés visszaállításáról tájékoztató nyilatkozatában kiemelte: az intézkedés jelzés Európának, üzenete az, hogy Németország "vállalja humanitárius felelősségét, de a menekültek nagy számával járó terheket szolidárisan meg kell osztani Európán belül".

A határellenőrzés ideiglenes visszaállításának tehát két funkciója biztosan van: egyszerre szolgálja az országba belépés ellenőrizhetetlenné és irányíthatatlanná vált folyamatának rendezett keretek közé terelését és a nyomásgyakorlást az uniós partnerekre a Berlin által régóta sürgetett méltányos tehermegosztás elfogadására. Erre utal az időzítés is, hiszen az intézkedést éppen az uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsának rendkívüli brüsszeli ülése előtt egy nappal vezették be.

A továbbiakról Angela Merkel kancellár kedden Berlinben Werner Faymann osztrák kancellárral egyeztet. A találkozó után rendkívüli kormányülést tartanak a menekültválságról, ezen Thomas de Maiziere beszámol a hétfői brüsszeli belügyminiszteri értekezletéről. A kancellár este a tartományi miniszterelnökökkel tart megbeszélést.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...