2017.03.30. 11:14:28 17952 416

Nemcsak szép, gyógynövény is: az ibolya!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár valószínűleg kevesen gyűjtik azért az ibolyát, hogy aztán jóízűen elfogyasszák étel vagy gyógyital formájában, mégis érdemes tudni, hogy a szép és illatos ibolya bizony gyógynövényként sem utolsó, és a desszertekről sem hiányozhat! Lássuk!

Ibolya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ibolya

Itthon talán nincs is olyan udvar, kertecske, rét vagy mező, ahol ne akadnánk rá legalább pár szál ibolyára, de inkább kisebb csoportokban, lila foltokként tarkítják az életünket, feltűnnek itt is, ott is, amott is. Csoda szép látvány ilyenkor tavasszal, nekem személy szerint a legkedvesebb virágom, sok gyerekkori emlékem fűződik hozzá.

Örülhetünk a puszta látványának is a természetben, köthetünk belőle bokrétát is, mely pár napig díszítheti otthonunkat, ám, ha már leszedjük ezt a kis virágot, akkor inkább használjuk fel! Tudniillik értékes gyógynövény.

Többek között az ibolya:

  • oldja a nyákot, így megfázás esetén bevethető, jó köptető, csillapítja a köhögést is
  • tinktúrája segíthet a mandulagyulladás, a torokgyulladás ellen
  • kellemes illatával nyugtatja az idegeket
  • csökkentheti a magas vérnyomást is
  • tartalmaz C-vitamint
  • levelét összezúzva, s a homlokra kenve csillapíthatjuk a migrént, a fejfájást
  • az ibolyatinktúra segíthet a reumán
  • illóolaja az egyik legértékesebb a világon, főként az illatszeripar hasznosítja

Így készítsünk ibolyaszirupot

100 g szárított ibolyát és 500 g cukrot 300 g vízben keverjünk el.

Ibolyatinktúra kakukkfűvel

250 g alkoholhoz adjunk 10 gramm ibolyát, 10 gramm kakukkfüvet - ez utóbbi is kiváló köptető. 2-3 napig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Egy kockacukorral 10-20 cseppet vegyünk be vagy tegyünk 50 cseppet egy pohár vízbe. Naponta háromszor fogyaszthatjuk. 5 gramm babérolajjal kiegészítve reuma elleni bedörzsölő szerként alkalmazhatjuk.

Ibolya tea és forrázat

1 kávéskanálnyi szárított ibolyát 1 csésze forró vízzel öntsük le, hagyjuk 10 percig állni, majd szűrjük le és kortyonként fogyasszuk el. Naponta 3 csésze ajánlott légúti problémákra. Kiegészíthetjük a kezelést a virágból készült sziruppal.

Nemcsak gyógyászati célokra, hanem finomságként is elfogyaszthatjuk. Ehhez itt találhatsz néhány receptet: ibolyabólé, ibolyaecet, ibolyaszörp; ibolyadzsem.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu, wikipedia.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...