2017.02.20. 14:33:21 8716 290

Nem lehetetlen! – Kerüld a munkahelyi stresszt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vannak olyan szerencsések, akik örömmel mennek be a munkahelyükre, mert kihívást jelentő feladatok, kedves, segítőkész kollégák, szigorú, de igazságos felettes, egy jó csapat várja őket odabent. Ám a többség nem ilyen lelkes, és nem egyszer gyomorgörccsel indulnak a dolgos mindennapok.

Munnkahelyi stressz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Munnkahelyi stressz

Mert van, hogy a túl nagy az elvárás, és hiába a legnagyobb igyekezet, semmi nem felel meg. Vagy a kollégák bántó szavait kell elviselnünk, és ahelyett, hogy egymást támogatnák a csapat tagjai, inkább áskálódnak a másik ellen. Vagy a főnök, főnökség olyan, amilyen… A legrosszabb esetben semmi sem klappol az ember munkahelyén, és végigizgulja azt a napi 8 órát, amit bent kell töltenie.

Ha nagy a baj, talán a munkahelyváltáson is el lehetne gondolkozni. Ha még nem olyan vészes a dolog, néhány tipp segítségével elkerülhető, de legalábbis csökkenthető a munkahelyi stressz.

Készíts listát!

Ha úgy érzed, nagy az esélye annak, hogy eltűnj a napi feladatok sűrűjében, készítsd listát magadnak a napi teendőkről! Ha valamivel elkészültél, azt pipáld ki! Így pontosan, látod, hol tartasz. És ha kell – és valószínűleg kell – rangsorolj! Vannak feladatok, amik fontosabbak, határidősek, vagy nagyobb odafigyelést igényelnek.

Koncentrálj!

Ha egy bonyolult, pepecselős, pontosságot igénylő feladatot kell megoldanod, teljes egészében figyelj arra! Ne hagyd, hogy a kollégák beszélgetése elvonja a figyelmedet! Ráértek később is kitárgyalni azt a receptet, vagy a tegnap esti sorozat izgalmas részeit, vagy valamelyik szörnyű hírt a híradóból. (Esetleg a főnököt…:-))

Az a bizonyos „Nem”…

Igen, az, amit néha muszáj kimondanod. Néha a kollégádnak, de megesik, hogy a főnöködnek. Persze, fontos a csapatmunka, és szívesen segítesz egy munkatársadnak, de csak addig érdemes, amíg nem megy ez a saját munkád, időd rovására. És igen, lesznek olyan feladatok, amiket idő hiányában nem tudsz bevállalni, mert nem tudnád olyan, szinten elvégezni, ahogyan azt kell. Összecsapni pedig nem jó…

Kérj segítséget!

Talán furcsán hangzik ez az előző pont után, de ha úgy érzed, elakadtál, kérj segítséget! Lehet, a kollégád azonnal megtalálja a hibát, vagy az okot, amiért elakadtál.

„Pihenj”!

Ha tudod, hogy nehéz nap előtt állsz, tervezz be magadnak egy-egy rövidebb pihenőt! Ha tudsz, sétálj egy pár percet a szabad levegőn ebéd után, vagy délután igyál meg egy csésze finom kávét. Ezek az apró szünetek segítenek átvészelni egy-egy nehezebb napot.

Ha otthon vagy, légy otthon

Ha bent vagy a munkahelyeden, mindenki és Te is a maximumot várod el magadtól. Ám ehhez az is kell, hogy ha otthon vagy, akkor pihenj! Ha otthon is állandóan a munkahelyi dolgokon agyalsz, e-mailekre, üzenetekre válaszolgatsz, és folyamatosan csörög a telefonod, nem tudsz kikapcsolni, és kicsi rá az esély, hogy a következő munkanap kipihenten, felfrissülve érkezz a munkahelyedre.

Ha vége a napnak…

Ha egy igazán stresszes napon vagy túl, utána iktass be egy kis lazítást. Rendeljetek vacsorát aznapra, ha lehet, másnapra is, hogy ne kelljen otthon a főzéssel bíbelődnöd. Ha már mindenki elcsendesedett a családban, vegyél egy forró fürdőt és kapcsolj ki párperce, fél órácskára. Egy pohárka bor segíthet az ellazulásban. Persze, a legjobb az, ha van egy olyan hobbid, ami maximálisan ki tud kapcsolni egy-egy pörgősebb, nehezebb nap után.

Forrás: haushaltstipps.net

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...