2018.06.19. 14:07:00 11807 334

Nem kártevők! - Vigyázz rájuk, ha lehet...
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hobbikertész számára nem csak a kártevők tudnak fejtörést okozni. Van bizony néhány olyan élőlény, amik ugyan hasznosak, de ettől még – főleg tömeges jelenlétük – bizony kihívás elé állítja az egyszeri kerttulajdonost. De milyen állatokról is beszélhetünk.

Vakond a kertben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vakond a kertben

Hangya

Alapvetően nem kártékony, mégis, ha csapatostól megjelenik otthonunkban – márpedig, ha a kertben jelen vannak, előbb-utóbb ajtón belülre kerülnek – annak nem nagyon szoktunk örülni. Rengetek ötlet, jótanács született már azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet védekezni az össznépi támadásuk ellen, álljon itt néhány ezek közül. A vonulási útjukat felfedezve könnyűszerrel tudjuk őket megzavarni számukra kellemetlen, vagy túl intenzív anyaggal. Ilyen lehet például a paradicsom, a levendula ültetése balkonládába. De a levendula illóolaja is remek riasztószer. Hagyományos, sokak által ismert és természetes eltérítő szer az ecet, a sütőpor kiszórása. Ha mégis betévedtek a házba a kis rovarok, a gyakori ecetes felmosás szintén segít. Ami nem segít, ha ételmaradékot, morzsát, kiszóródott cukrot hagyunk szanaszét.

Vakond

Mondani sem kell, hogy ezen rendkívül hasznos állatról beszélve a hangulatot könnyen felkorbácsolja a vélemények ütközése, mely szerint irtani vagy nem irtani. Hát, irtani semmiképpen nem szabad és nem is buzdítunk erre senkit, különös tekintettel arra, hogy védett állatról lévén szó, megölése szabálysértés. Nyilvánvaló módon érthető persze az az oldal is, amelyik a kertjében nem szereti nézni a vakond által feltúrt földhalmokat, pláne, ha még drágán telepített gyepről is van szó. Viszont ne menjünk el amellett a tény mellett, hogy a vakond csemegézik például lótetűből, cserebogárból, burgonyabogárból. Vagyis csupa kártevőből, ami igen sok hasznot jelenthet nekünk, illetve a kertünknek. De ha már mindenképp szeretnénk száműzni környezetünkből ezt a föld alatti jószágot, akkor azt tehetjük kíméletes, bár nem mindig olcsó módon is.

Az egyik leghatékonyabb védekezés – az állat megkímélése mellett – ugyanis a vakondháló. Ez egy műanyag háló, aminek elhelyezése azzal jár, hogy gyakorlatilag mindenhol fel kell ásni a kertet, és a füvet ennek a hálónak a tetejére kell telepíteni. Leegyszerűsítve persze. A vakondháló szakszerű telepítésének megvannak a maga szakemberei, leírásai, eszközei, ezek mindenki számára elérhetőek a megfelelő szakáruházakban.

Ultrahangos riasztó leszúrása is jelenthet megoldást, van, aki erre esküszik, van, aki szerint viszont csak kidobott pénz. És időpocsékolás. Amire érdemes odafigyelni ultrahangos riasztó vásárlása esetén, hogy mindnek bizonyos hatótávolsága van, ennek ismeretében kell vele tervezni.

Egy ennél lényegesen olcsóbb, és nagyim szerint működő megoldás a talajba szúrt pálcikára biggyesztett üres fém sörösdoboz. A pálcikák általában 40-50 cm magasan állnak ki a földből, és erre vannak szúrva a dobozok, amiket a szél lágyan zörget olykor-olykor. Okosok azt állítják, hogy a vakondot zavarja ez a hang. Igazából nem tudom, nem voltam még vakond…

Egy a közös a fenti vakond elleni módszerekben, hogy alkalmazásukkal sem emberi sem állati vér nem fog folyni.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...