2015.01.22. 08:49:53 7430 44

Nem jó a kutyának a kabát, ne öltöztessétek!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hiába tartják egyesek cukinak, nem jó a kutyáknak, ha kabátot adnak rájuk. Természetellenes és tudományosan is alátámasztották, hogy rossz hatással van kedvencedre. A kabátkán kívül a szájkosár is lelombozó hatással lehet a kutyákra, de az sajnos néhány esetben a szükséges rossz kategóriájába esik. A kabát viszont..., csak rajtad múlik!

Kutyakabát - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kutyakabát

Sokan úgy tekintenek a kutyájukra, mintha azok is emberi tulajdonságokkal rendelkeznének – csakhogy ez nem így van. A kutyák kognitív funkcióit kutató Alexandra Horowitz Inside of a dog című könyvében kifejti, mennyit árthatunk a kutyánknak, ha antropomorf tulajdonságokkal ruházzuk fel.

A New York-i Barnard egyetem kutatója szerint meg kell értenünk, hogy a kutyák mit miért csinálnak, különben olyan félreértésekbe keveredünk, mint az esőkabát esetében. Az ember azt látja, hogy a kutyája nem akar kimenni az esőbe, ami magunkból kiindulva teljesen érthető. Ám, amikor ráadnak egy esőkabátot, akkor a kutya máris hajlandó a gazdájával tartani akár a legnagyobb viharba is. Csakhogy ez nem abból a számunkra logikus okból történik, miszerint így kevésbe ázik meg.

„A kutyáknak már van egy kabátjuk, és egy kabát bőven elég. A ráadott esőkabát viszont nyomja az állat hátát, hasát, sőt, akár a fejét is” - írja Horowitz, és hozzáteszi, hogy a kutyák csak akkor éreznek nyomást ezeken a testrészeiken mikor egy másik kutya föléjük kerekedik, és kinyilvánítja a dominanciáját. A kutyánk tehát nem azért jön velünk az esőbe, mert jól érzi magát a divatos új kabátjában, hanem mert megtörtük az akaratát.

Egy másik dominanciánkat kifejező eszköz, a sokszor tényleg elkerülhetetlen szájkosár. A falka alfahímje az alárendeltjeit gyakran a pofájuknál fogva szögezi a földhöz, ezért a szájkosár ösztönösen azt az érzést kelti egy kutyában, hogy a falkavezér a hatalmát érezteti felette. Nem véletlen, hogy a kutyák olyan elárvultan tudnak szájkosárban kinézni, ilyenkor valóban megalázva érzik magukat.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

Kiderült! Ettől boldogok az emberek

A boldogság azok közé a fogalmak közé tartozik, amit egyénenként mindannyian meg tudunk élni, átadni, kézzelfoghatóvá tenni viszont annál nehezebben. Általában egy olyan pozitív érzelmi állapotként szoktuk definiálni, ami által elégedettséget, örömet, nyugodtságot érzünk. Arról viszont nem vagyunk meggyőződve, sem meggyőzve, hogy ez az állapot az egyén életében folyamatossá válhat.

A hármas típusú diabétesz, a MODY, a gyerekeket és a fiatalokat érinti

Nem jár szomjúságérzéssel, fogyással, fokozott vizeléssel, nehéz sebgyógyulással, mint ahogy teljes inzulinhiány vagy elhízás sem jellemző a fiatalkorban kezdődő hármas típusú cukorbetegségre, másnéven MODY-ra (Maturity Onset Diabetes of the Young). Mivel a kórkép különböző formáinak hátterében öröklődő génmutációk állnak, kialakulásának esélye jóval nagyobb azoknál, akiknek családjában korábban előfordult már ez a típusú cukorbetegség. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján diagnosztizált gyerekkori diabétesz esetek 2-3 százaléka tartozik ebbe a csoportba.