2016.09.01. 11:06:36 12934 304

Nárcisz, jácint, tulipán – Így ültesd a tavasz szépeit ősszel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nárcisz, a jácint és a tulipán a tavasz első letagadhatatlan jelei, vidám megújulást hoznak a tél szűkös színvilága után. Meglepően gyorsan törnek elő az olvadó hó nyomán a még hideget sugárzó földanya testéből apró zöld hajtásként, majd nőnek meg napok alatt gyönyörű kész virággá, és száradnak - hervadnak el szintén rövid idő leforgása alatt, ha eljött az ideje.

Piros és fehér tulipán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Piros és fehér tulipán

A színes kis virágok meglepően gyorsan törnek elő az olvadó hó után a még hideget sugárzó földanya testéből apró zöld hajtásként, majd nőnek meg napok alatt gyönyörű kész virággá, és száradnak -hervadnak el szintén rövid idő leforgása alatt, ha eljött az ideje.

Most azonban más dolgunk van, elő kell készítenünk a tavaszi megújulást!

Az első dolgunk a hagymák helyének kiválasztása. Ez nagyon fontos, hiszen a szép virágzás kulcsa a megfelelő ültetés. A hagymák leendő helyét ássuk fel, és készüljünk számukra talajjavítással; keverjünk a földbe talajt. Kis gödröket formázzunk, kézi ásóval, vaskosabb helyes fadarabbal vagy direkt az erre a célra készült hagymaültetővel. A gödröknek 5-10 centi mélyre kell nyúlniuk, hagyma mérettől függően. Minél nagyobb méretű egy hagyma, annál mélyebbre ültessük. A tulipán kisebb hagymája például elég, ha 8-10 centiméter mélyre kerül, viszont a nagyobb hagyma méretű növények akár 30 centi mélységet is igényelnek.

A lyukakba hajtás résszel felfelé kerüljenek a hagymák, így jobban boldogul majd a növekedéssel a kis virágunk.

A kiültetett hagymák rövid időn belül megkapaszkodnak az őket körülvevő földbe, meggyökeresednek. Sokszor még ősszel megjelennek az aprócska zöld hajtások a talaj felszínén, aggodalomra azonban nincs okunk. Ezek a kis hajtások teljesen jól viselik a téli fagyokat, nem lesz semmi bajuk.

Legyél kreatív!

Hagyományosan a tavasszal nyíló, élénk színű hagymásokat csoportosan szokás ültetni, így igazán vidám hangulatot árasztanak. Azonban számos más variációt is kitalálhatunk saját ízlésünk szerint. Akár gyepet szegélyezve, annak szélére is kerülhet egy teljes sor tulipán, vagy kerülhetnek évelők közé felváltva egy-egy színes kis szigetként. Pázsit között is jól mutat, de ekkor figyeljünk a körültekintő fűnyírásra.

A bódító illat

Míg a tulipán és a nárcisz esetében nem beszélhetünk különösebben erős aromáról, a jácint nem csak szépségével, de üde, friss, erőteljes illatával is megszépíti tavaszi napjainkat. Arra azonban figyeljünk, hogy zárt térben ne legyünk hosszasan a jácinttal (például ne aludjunk olyan helységben, ahol jácint van elhelyezve), mert fejfájást és más problémákat okozhat a tömény illatanyaga.

Hagymások kísérletezőknek

Ha még színesebbé szeretnéd tenni a kertedet, érdemes más hagymás virágokat is ültetned a fent említetteken kívül. A kontyvirág, a szellőrózsa és a boglárka is tündérkerté varázsol egy aprócska udvart is, de ne feledkezz meg a nőszirom adta lehetőségekről sem. A korábbiakhoz hasonlóan ültesd őket, hagymájukkal arányos mélységű gödörbe, azonban virágzásukra picikét később számíts.

A tulipánról részletesebben itt is olvashatsz: Tulipán - úgy szép, ha sok van belőle!

kislolli

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...