2019.09.18. 16:35:19 10209 327

Nagytakarítás a kis kertedben - Kerti munkák szeptemberben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kerti munkákban nincs megállás – épp csak télen van egy szusszanásnyi pihenő. De hol van még a tél? Lábunk elé teríti szép szőnyegét az ősz levelekből, úgyhogy varázslatos színek között lépdelve indulhatunk is ki a kertbe, hiszen tennivaló szeptemberre is akad!

Őszi kert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszi kert

Eljött az őszi nagytakarítás ideje – a kertben is! Úgy a zöldséges, mint a gyümölcsös és virágos kertet is ideje tisztába tenni. Így tökéletesen regenerálódhat, kipihenheti magát a következő szezonra. Ássuk fel, szükség esetén gazoljuk ki és már vethetünk is bele egy-két dolgot. Spenót, sóska, fejes saláta telelő típusa például ilyenkor már elvetésre kerülhet, azonban a trágyázás se maradjon ki. A torma, póréhagyma, petrezselyem is tűri a hideget, de szélsőségesen kemény télben érdemes fagytakarással segíteni nekik.

Szintén eljött a gyümölcsfák, bokrok és a szőlőoltványok ültetésének ideje is. Alma-, körte és bogyósgyümölcsök örömmel kerülnek ilyenkor új helyükre, így tavasszal lendületes növekedésbe kezdenek majd.

A díszkert sem maradhat ki

Az aktuális visszametszések, örökzöldek, cserjék metszése, formázása is szeptemberben a legjobb – hiszen ekkor már látszik mely ágak száradtak el, vagy lettek betegek. A megmetszett ágak jóval terhelhetőbbek, és így a hó súlyának is jobban ellenállnak majd. Az elszáradt egynyáriaktól szabaduljunk meg, az évelőket is „rázzuk kicsit gatyába” és gondoljunk a jövő tavaszra is. A nárciszok, krókuszok, jácintok és tulipánok hagymáit már eldughatjuk a földbe, ugyan még nem sürgős, de az első fagyok előtt mindenképp intézkedjünk, hogy jövő tavasszal már csak gyönyörködni kelljen bennük. A cserepes dísznövényeinket vigyük be, típustól függően meleg szobába, hűvös garázsba vagy épp télikertbe. Legtöbbükre ilyenkor ráfér a metszés is – bár ez teljes mértékben típus függő.

A pázsit gondja

Hogy jövőre és szép legyen a gyep, téli műtrágyával adjunk neki erőt a télre. Magas káliumtartalom nagy előny ilyenkor. Rendszeresen gereblyézzük el még az avart, ez talajszellőztetésnek sem utolsó. Az öntözést azonban lassan visszafoghatjuk, innentől egy fél évig a természet intézi helyettünk.

Fák, a kertünk királyai

Mélyöntözéssel gondoskodjunk a fáinkról, bokrainkról. Különösen akkor fontos, ha száraz szeptemberünk, októberünk lesz – hiszen a vízpótlásnak köszönhetően lesznek megfelelően rugalmasak ahhoz, hogy a tél károsító hatásait jól bírják. A bokrokra, fákra is ráfér a metszés, de szigorúan csak virágzást követően.

A kerti tó

Feszítsünk ki védőhálót a kerti tavunk fölé, így nem hull majd bele az ősz minden lomja. Előtte azonban telepítsük ki azokat a növényeket és állatokat belőle, akiknek nem elég mély a víz a teleltetéshez, vigyük őket fagymentes helyre.

Az öntözőrendszer

Lassan már egyébként is használaton kívül kerülne, hiszen csapadék igény megcsappan a következő hónapokban. De lényeges, hogy már az első fagy se találjon vizet a csövekben, hiszen pillanatok alatt szétfagy a rendszer és tavasszal sok bosszúság és magas költségek lesznek a büntetéseink.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...