2019.07.08. 16:28:49 9465 306

Műanyag mentes július – így pótold az eldobhatót!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Idén júliusban végre nagyon hasznos divathullám söpör végig a mainstream médián – és így az életünkön. Kerüld a műanyagot, oldd meg eldobható nélkül egész júliusban! Végre előtérbe került a környezetszennyezés visszafogása és a tudatos életmód. Remélhetőleg a műanyag mentes júliust, további tudatos életmód követi majd, hiszen a kezdeti lendület életmód váltást alapoz meg. De mit és hogyan cserélj le újrahasznosíthatóra? Segítünk!

Vászonszatyor - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vászonszatyor

Szívószál

Az egész műanyag mentességet lényegében a szívószál üldözés indította el. Pár hónapja rengeteg cikket lehoztak arról, hogy a szívószál milyen károkat okoz a természetben, különös tekintettel a tengeri élővilágra. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez főleg a tengerpartok környékére jellemző, hiszen ott sokszorosa a szívószál használat és az eldobált szívószál mennyisége is a hazainak. Ugyanakkor, ha már így alakult, legalább mi is tudunk újrahasznosítható, például fém szívószálakat beszerezni!

Azok a bizonyos tisztasági ügyek…

Szívószálnál sokkal jelentősebb, hogy a pelenkák, az egészügyi betétek és a tamponok, amellett, hogy igazából veszélyes hulladék kategóriába tartoznának több mint 500 év míg lebomlanak, és újrahasznosítani sem lehet őket. Alternatívaként azonban már megjelentek a mosható pelenkák és betétek, illetve az intimkelyhek, melyekkel óriási mértékben csökkenthetjük a biológiai lábnyomunkat. Manapság már a kozmetikai vattapamacsok helyett is jópofa mosható korongok készülnek – amik amellett, hogy környezettudatosak, még jópofák is.

Bevásárlás – csomagolás, csomagolás hátán

Ugyan a mákot még nem szemenként csomagolják, de lassan ott tartunk, hogy minden mást igen. A zöldséget és gyümölcsöt a kimérős helyeken könnyedén pakolhatjuk vászonzsákba, vagy lebomló papírtasakba, de a hús és sajt termékekkel nehezebb dolgunk van. Legjobb, ha megpróbálunk az előre csomagolt, kiporciózott, szeletelt holmiktól tartózkodni, a csemegepultnál pedig általunk vitt műanyag dobozba kérjük a húst, felvágottat, sajtot. Ám ha mégis megkerülhetetlen, hogy valamit zacskóval együtt kapjunk, használjuk újra, ha lehet többször is. Végső mozzanatként remek kukászacskó lehet a vásárláskor kapott nejlonszatyor.

Víz kérdés

Óriási divatnak örvend húsz éve töretlenül a palackos ásványvíz, holott ez itthon nem igazán indokolt. Magyarországon ugyanis kifejezetten jó a csapvíz, szerencsére meglehetősen sok is van és olcsón hozzájutunk. Azonban rengeteg PET palackot termelünk ki a megnövekedett ásványvízhasználattal. Mely ugyan újra feldolgozható, ha megfelelően gyűjtjük, de még így is jóval környezetszennyezőbb, mintha nem is használnánk.

„Mi változik attól, ha én…”

Minden embernek csak a saját magáét kellene visszafognia és máris jobban állna a helyzet. Tehát ne gondold, hogy a társadalomban elhanyagolható, amit te magad teszel. Hogy melyik műanyag mennyi idő alatt bomlik le, arról pedig itt egy igazán ijesztő gyűjtés: Műanyagpohár 50 év, a gumicsizma 50-80 év, a műanyag palack 450 év alatt bomlik le. Az eldobható pelust már említettük, minden darabnak közel hatszáz évre van szüksége és ennyi idő kell a horgászdamilnak is a lebomláshoz. A műanyagszatyrok viszik a prímet, típustól függően akár 1000 évig is eltarthat, míg újra a körforgás részei lesznek.

Forrás: erdekesvilag.hu/mennyi-ido-alatt-bomlanak-le-az-altalunk-hasznalt-anyagok-a-kornyezetben/

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A minimalizált autóhasználat előnyei

A gépjármű tulajdonlás igényli a legtöbb anyagi ráfordítást a lakhatási költségek mellett. Noha a világjárványt követő időszakban figyelemre méltó módon megnövekedett az otthonról dolgozók száma, továbbra is elmondható, hogy a mindennapi élet ritmusa sokak esetében fenntartja az „autófüggőség” jelenségét. Mit nyerhetünk akkor, ha csökkentjük az autóhasználatot?

Távhűtéssel, akusztikus tűzoltó készülékkel, hőszabályozó ruházattal a klímaválság ellen

A legélhetőbb városok listáján legtöbb alkalommal dobogós helyhez jutó Bécs, legutóbb a dinamikusan fejlődő távhűtő központjával hívta fel magára a figyelmet. A Wien Energie eddig magáénak tudhatja a legnagyobb és legerősebb távhűtésre specializált központot, mely a bécsi főpályaudvaron helyezkedik el. Vajon milyen, az ehhez hasonló technológiai vívmányok segíthetnek bennünket abban, hogy elviselhetőbbé tehessük a mostani, és várhatóan a jövőbeli forróságot?

Párna a tökéletes alváshoz - Hogyan került egyáltalán képbe ez az alvóeszköz?

Az első emberek fekvőhelyét száraz falevelek vagy szénahalom képezhették, ám a későbbiek folyamán már egyre inkább arra törekedtek, hogy kényelmesebb megoldásokat keressenek éjszakai pihenésük idejére. A sátraikban már előfordultak állatbőrök, melyek puhább, komfortosabb fekvőhelyet kínáltak számukra. Hogyan alakultak ki és formálódtak a történelem folyamán az alváshoz szükséges kellékek? És vajon milyen típusú, formájú, anyagú párnára hajtva a fejünket ébredhetünk frissen, üdén, kellemetlen fájdalmak nélkül? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat az alábbiakban.