2021.05.20. 12:51:03 8326 243

Mitől ropoghatnak az ízületek?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van, hogy jól esik, van, hogy fáj, van, aki önszántából ropogtat és sokakat ezzel az őrületbe kerget. De miért roppan, kattog, pattan az ízület? Gond lehet a szokássá vált ropogtatással?

Ízületek fájdalma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ízületek fájdalma

Egy alapos nyújtózkodás, séta vagy ideges percek ujj tördeléssel – legyen szó bármelyikről, biztosan mindenki találkozott már a furcsa hanggal. Ennek oka lehet teljesen ártalmatlan is, például amikor az ízületi nedv, ami az ízületek egészséges mozgását hivatott megkönnyíteni, megszabadul a benne keletkezett kis légüres tértől. Ezt általában fizikai aktivitást követően tapasztalhatjuk, hiszen ilyenkor a vákuum összeomlik, a nyomás kiegyenlítődik. A kipukkanó légüres tér egyébként annak köszönhető, hogy az ízületi nedvből gázok szabadulnak fel, amik szokatlan vagy rendellenes mozgásirányon kívül vákuumot hajlamosak képezni maguk után. Többségében ez történik például akkor is, ha az ujjperceinket „tördeljük”. Amellett, hogy ez ártalmatlan, ne feledkezzünk meg a rossz szokásunk környezetünkre gyakorolt hatásáról… másoknak ijesztő vagy idegesítő lehet, akár a körömrágás.

Azonban van okunk a félelemre, ha a kis hangok oka a porcréteg elvékonyodása. Jellemzően az időskor beköszöntével párhuzamosan, de életmódtól függően az erősen terhelt ízületeken szokott jelentkezni, olykor fájdalommal jár, mely fájdalom idővel erősödhet. A porcréteg eltűnése, elvékonyodása vagy berepedezése azzal jár, hogy a csontvégek egymáson súrlódhatnak. Ilyenkor jellemzően gyulladásos állapot is létrejön – igen ismert például a rheumás artritisz, azaz kisízületi gyulladás.

És persze történhetnek balesetek, traumák is, hanghatással egybekötve. Akár erős külső hatás miatti, akár fáradásos sérüléssel van dolgunk, ficam, szakadás és rándulás is járhat a fentiekhez hasonló hangokkal ám ekkor fájdalom, duzzanat is jelentkezni szokott. Ilyenkor azonnal érdemes orvoshoz fordulni, a sérült tagot pedig kímélni.

Regenerálódás során is tapasztalhatunk furcsa pattogó hangokat – például, ha a műtéti hegek letapadásai igyekeznek visszaállni régi, eredeti rugalmas formájukra. Ez csak akkor jelent problémát, ha rendkívül hosszú ideig tapasztalunk tüneteket a beavatkozást követően.

A nyugalmi állapotban feszes inak is kattanhatnak, amikor egy hirtelen mozdulat során kimoccannak helyükről. Ekkor nincs ok riadalomra. Előzd meg a bajt! Komolyabb mozgás előtt melegíts be, a folyamat végén nyújts. Ha olyan munkát végzel, mely során „elmacskásodnak” az ízületeid, tarts kis mozgás szüneteket egy-két nyújtó, bemelegítő mozdulattal.

Forrás: divany.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...