2015.05.12. 20:21:11 11541 322

Mit tegyél a frontok ellen?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van akinek szúr, van akinek lüktet vagy görcsöl, és olyan is van, aki fel sem tud kelni az ágyból. Persze akadnak szerencsések is, akikre semmilyen szinten nem hat fizikailag, maximum a kedvére van negatív hatással egy-egy front. Idén sem kerültek el minket a légköri áramlások, és májusban még jó néhány „erős váltás” vár ránk. Mit kell tudni a frontokról?

Szédülés, fejfájás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szédülés, fejfájás

A melegfrontot már előre megérezzük

A szakértők szerint a melegfront előre hat, így a tüneteit az elvonulás előtt pár órával már érezzük. Ha meleg front érkezik az országba csökken a légnyomás, emelkedik a hőmérséklet és a páratartalom. A leggyakrabban a következő panaszokat érzékelhetik az erre érzékenyek:

 • migrén
 • levertség, nyugtalanság, idegesség
 • fejfájás
 • koncentráció zavar
 • szapora légzés, vérnyomás-emelkedés, magas pulzus szám
 • alvászavar

A hidegfront utólag hat

A hidegfrontot akkor érezzük meg, miután elvonult. Sajnos a szervezetünket eléggé megterhelheti a légköri változás, ilyenkor nő a légnyomás, csökken a hőmérséklet és a páratartalom. A leggyakoribb panaszok:

 • reuma erősödése
 • asztmás rohamok
 • gyomorgörcs, epegörcs, vesegörcs
 • mellkasi nyomás
 • infarktus
 • tompuló reflexek, álmosság
 • fejfájás, szédülés
 • lassabb szívverés, vérnyomás-csökkenés

Van, amikor a kettőt egyszerre

Itthon nem ritka a kettős fronthatás sem, ilyenkor az arra érzékenyeknél a tünetek egyszerre jelentkezhetnek.

Mit tehetsz ellene?

A frontokra általában azok az emberek érzékenyek, akiknek az egészségi állapota egyébként sem tökéletes, valamilyen problémával küzdenek, és ez a légköri változások hatására felerősödik. Különösen veszélyesek a frontok az idősekre. Az erős, hirtelen változások idején, mint például most tavasszal, érdemes jó előre gondolni a frontérzékenységre, és megerősíteni a szervezetet. A megelőzésen van a hangsúly.

A szakértők a kálium, a magnézium, a B1-, a D- és az E-vitamin pótlását tartják különösen fontosnak az ilyen időszakokban. Segíthet az is, ha több időt töltesz a szabadban és sokat mozogsz. Ezzel felkészíted és edzed a tested a gyakori hőmérséklet változásra. Figyelj a folyadékbevitelre is!

Ezenkívül jó, ha az egészségügyi problémádat mielőbb kezelteted, illetve kordában tartod, amennyire csak lehet, hiszen egy meglévő probléma felerősödése az, amit a frontok okoznak. Néha azonban nem olyan egyértelmű az ok. Érdemes akár egy kivizsgálásra is elmenni.

A levendula nyugtató hatását is kihasználhatod. A gyógynövényből készült tea finom segítség lehet, de jótékony hatással lesz az is, ha a csuklódat és a halántékodat bedörzsölöd egy kis levendulaolajjal. A menta- és a citromfű tea is hatékony lehet az ilyen időszakok átvészelésére. A különböző relaxációs gyakorlatok, a jóga, mint mozgásforma, a talpmasszázs és az akupresszúra is hasznos segítség lehet egy-egy front átvonulás idején.

Forrás: webbeteg.com, medimix.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.