2016.03.23. 13:12:34 9840 270

Mit érdemes egy életen keresztül tanulni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nehéz kérdés, és nehéz rá a választ is megtalálni, hiszen minden ember más és más. Ami biztos, hogy érdemes egy életen keresztül tanulni. Nemcsak a szakmánkkal kapcsolatban, hanem egy új hobbihoz vagy érdeklődési körhöz szükséges tudás és gyakorlati anyagot is érdemes elsajátítani, ha valamiben profik vagyunk az boldogsággal tölthet el minket.

Élethosszig tartó tanulás, lifelong learning - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Élethosszig tartó tanulás, lifelong learning

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mindig is azzal foglalkozhattam, amiről úgy gondoltam, hogy érdekelne, és szerencsére a megérzéseim – hiszen, amíg élesben nem próbáltam ki magam, csak megérzések voltak ezek – bejöttek. Ezek alapján választottam a tanulmányaimat és a későbbiekben a munkáimat is. Úgy gondolom, hogy a tanulás az életünk része kell, hogy legyen, ám nem mindegy, hogy mit tanulunk. Mi az, aminek piaca van (és valószínűleg lesz is), mi az, ami még minket is érdekel – felnőtt fejjel ezeket is szem előtt kell tartani. Több éves oktatói, vállalkozói és munkavállalói tapasztalataimat összegereblyézve a következő kérdésekre kerestem a választ, hogy a segítségetekre legyek.

Mit szeretek? Szeretek segíteni az embereknek, szeretek alkotni, kreatívnak lenni, imádok írni, tervezni, megálmodni és elkészíteni.

Mi érdekel? Érdekel az angol nyelv, a nyelvészet, az online marketing, a pszichológia, a tanítás, az egészséges életmód, a filmek és a könyvek, a gasztronómia és a művészetek, az utazás, az Élet.

Mit tanultam? Tanultam marketinget, online marketinget, pr-t, közgazdaságtant, kereskedelmi ismereteket, újságírást, kommunikációt, weblap tervezést, pszichológiát, németet, oroszt, angolt és annak tanítását. Soknak tűnik? Pedig nem volt az, és folyamatosan gyűjtöm hozzá az új ismerteket, immár az iskolapadon kívül.

Minek veszem hasznát az életben vagy a munkám során? Szerencsére mindegyiknek, és tudom, kivételes helyzetben vagyok! Nem sokan tehetik meg, hogy azzal foglalkozzanak, amiről papírjuk is van.

Mi az, amit ténylegesen az iskolapadban tanultam meg, és a munkám során valóban az iskolában szerzett tudást hasznosítom? Egyedül az angol nyelv, na jó, egy kicsit az újságírás és a weblap-tervezés is ilyen. Ezekhez is kellett némi elméleti háttér, de a tapasztalat mindennél többet ért, gyakorlatot pedig a munkahelyeimen szereztem, a munkához szükséges valós tudás egyértelműen ott ragadt rám és határozottan nem az iskolapadban.

Mire is szeretnék mindezzel kilyukadni? Egyrészt arra, hogy az idegen nyelven kívül (az általános iskolás tudás nyilván kivétel) nem tudok még egy olyan ismeretet mondani, amit az egyetemről kikerülve azonnal úgy, ahogy van, hasznosíthattam volna. Tehát a nyelv, az valóban egy olyan tudás, amit érdemes tanulni, és mindig jól jöhet az életben: munkához és szabadidőhöz egyaránt, így ez egyértelműen egy olyan terület, amit életünk végéig tanulhatunk iskolákban, tanfolyamokon, de akár azon kívül is, önállóan.

Ha tehát tanulni valót keresel, akkor az legyen egy nyelv. A választék óriási, és Te különböző szempontok szerint dönthetsz: tetszik a csengése, mindig el akartál utazni abba az országba, érdekel a kultúrájuk, hasznos lenne a munkádhoz vagy a szabadidős elfoglaltságaidhoz – számtalan oka lehet egy nyelv megtanulásának, és ami biztos, hogy több leszel tőle.

Ráadásul folyamatosan fejlődhetsz benne és nagyon jól fejleszthető, ellenőrizhető. Hihetetlen sikerélményt nyújthat, amikor végre tudod használni. Persze van benne munka bőven, és azt is gondolhatod, hogy egy bizonyos kor felett minek, és hogy nem tudnád megtanulni úgysem. A többéves nyelvtanári tapasztalataim viszont azt mondatják velem, hogy az idősek a leglelkesebb nyelvtanulók, és akár még 70 évesen is lehetséges újat tanulni! Tanítottam 63 sőt, 71 éves „diákokat” is, és egytől-egyig elboldogultak a feladatokkal, élvezték az új kihívást, és a benne rejlő lehetőségeket. Egyszóval, ha tanulni vágysz a nyelv – bármelyik- biztos, hogy hasznos elfoglaltság és jó választás lesz.

Az élethosszig tartó tanulás boldoggá tesz

Ha mégsem a nyelvet választanád, akkor se hagyj fel a tanulás gondolatával, hiszen ahogy ebben a cikkünkben is kifejtettük, a tanulás, valaminek a profi szintű elsajátítása, az, hogy valamiben szakembernek nyilváníthatod magad, boldoggá fog tenni.

Tedd fel magadnak Te is ezeket a kérdéseket:

  • Mi érdekel?
  • Miben vagyok jó?
  • Miben lehetnék még jobb, és miben szeretnék még jobb lenni?
  • Ezek közül minek venném hasznát a jelenlegi vagy egy új munkában/ a magánéletben/ a szabadidő eltöltésében?
  • Mennyi időm van rá (rövid és hosszú távon)?
  • Mennyi pénzem van rá?

Ha megvan a kérdésekre a válasz, akkor körvonalazódni fog az az irány, amit követhetsz, és hidd el, megéri majd a befektetett időt, energiát és pénzt. Ja, és az sem biztos, hogy pénzbe fog kerülni, hiszen az internet segítségével szinte már bármit megtanulhatsz a gitározástól a horgoláson keresztül a nyelvekig, gyakorlatilag ingyen, csupán kellő kitartás, elszántság kell hozzá, és tudni, kell, hogy hol keresd az anyagot. Ehhez adunk is egy tippet: a YouTube-on biztosan találsz olyan tartalmakat, amelyek segítik megadni a kezdő lökést. Hajrá!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...