2014.07.28. 12:21:36 4510 26

Mire kell ügyelni, ha kutyával nyaralunk?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A felelős kutyatartók naponta többször hosszú sétára viszik kedvenceiket, a nyár beköszöntével azonban a legtöbben még hosszabb kirándulásokat szerveznek kutyáikkal, akár vidéken, tóparton, erdőben. Mire kell ügyelni, ha velünk utazik a házi állatunk?

Nyaralás kutyákkal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyaralás kutyákkal

A gazdák és a kutyusok is felszabadultabbak ilyenkor, akár több gazdi engedi szabadon szaglászni, futkározni az ebet az erdőben, holott érdemes elővigyázatosnak lenni. Megtörténhet ugyanis, hogy a kutya elkóborol, vagy éppen úgy dönt, hogy lekapja az előtte elsuhanó biciklist a kerékpárról. Erdőben mindenképpen javasolt, illetve szükséges is pórázon sétáltatni a kutyát, tekintettel arra. hogy a szabálysértési törvény szerint természeti és védett természeti területen, valamint vadászterületen kutya csak pórázzal sétáltatható. Ez azt jelenti, hogy külterületen sehol nem lehet elengedni a kutyát, ellenkező esetben a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr és a mezőőr is szabhat ki bírságot.

Fontos kiemelni, hogy a vadászterületen gazdája nélkül kóborló kutya dúvadnak minősül, és ha kergeti a vadat, akkor le is lőhető. Célszerű az erdei séták idejére láthatósági mellényt vagy hámot adni a kutyára, mivel ezek egyértelmű jelzésként szolgálnak a vadásznak, hogy a kutya nincs egyedül, és valószínűleg a gazdája is a közelben jár, így elkerülhetőbb a baj.

A 40 fokos hőségben sok gazdi ahhoz is kedvet érez, hogy kutyájával együtt fürdőzzön valamelyik strandon, vagy folyóparton. Mielőtt azonban vízbe veti magát a család az ebbel együtt, mindenképpen érdemes utánajárni, hogy a kiválasztott területen szabad-e a kutyát a vízbe vinni. A legtöbb strandon ugyanis ez tilos, és esetleg a szabályt megszegők bírságra is számíthatnak. Arról is fontos szót ejteni, hogy az állattartókat felelősség terheli mindazon károkért, amelyet az állat másnak okoz. Az állattartó rendszerint az állat tulajdonosa, de lehet más személy is, aki az állatot saját érdekében gondozza, tartja. Állattartó például az is, aki az állatot a tulajdonos huzamos távolléte alatt szívességből gondozza, de az is, aki kóbor állatot befogad, és ha ideiglenesen is, gondozza, tartja, tehát a felelősség ezen személyeket is terheli.

Az állattartó az állat által okozott kárért az általános szabályok szerint felel, felelősségét tehát kimentheti annak bizonyításával, hogy az állat tartásával kapcsolatban felróhatóság nem terheli. A szabadon, póráz nélkül futkosó kutya megharapja a járókelőt, leránt egy biciklist, megtámad egy turistát és elszakítja a nadrágját.

A kutya gazdája tehát köteles megtéríteni az állat által okozott kárt, mely lehet vagyoni kár (elszakadt nadrág költsége), de lehet nem vagyoni kár is, amikor személyi sérülést okoz az állat, és emiatt követel az áldozat kártérítést. Természetesen minden esetben vizsgálni kell, hogy a károsult nem hatott-e közre a kár bekövetkezésében. Ha például a kutya azért harap, mert valaki uszítja, bántalmazza az ebtartó részben vagy akár egészben mentesülhet a felelősség alól.

dr. Bezzegh Edina

Forrás: DAS

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...