2023.06.14. 10:25:00 5061 212

Mire jó a napcella? Íme, így lesz a napsütésből ivóvíz!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha azt gondolod, hogy a nyár eleji özönvízszerű esőzések megoldották az emberi fogyasztásra, valamint öntözésre szánt víz problémáját, sajnos tévedsz. A nagy gond az, hogy az édesvizek vízhozamát nagyrészt adó esők területileg és időszakokra nézve sem arányosan oszlanak el.

Napelemek vízben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Napelemek vízben

Vannak olyan részei a Földnek, amelyek mindennapos vízhiánnyal küzdenek, azaz ezeken a területeken már a tiszta ivóvízhez való hozzáférés is problémát jelent.
Szerencsére számos olyan ígéretes találmányról érkeznek hírek, amelyek idővel megoldást jelenthetnek a környezettudatosság és az újrahasznosítás témakörében, a fenntartható ivóvízellátás szintén beleértve.

A napenergia és a tengervíz sótalanítása

Amerikai kutatók kifejlesztettek nemrégiben egy olyan hordozható berendezés prototípusát, amely napcellák, azaz a napenergia felhasználásával állít elő ivóvizet tengervízből.
A technológia működési elve szerint a napenergiát közvetlenül használják fel a vízpárolgás elősegítésére és egyúttal a vízgőz kondenzálására: A szivattyú által vízcsatornába juttatott sós víz pozitív és negatív töltésű részecskéket tartalmaz, amiket a rendszer sikeresen ki tud üríteni. Az elektrodialízis útján előállított tiszta víz ivóvíz minőségűnek számít.

A technológiának számos nagy előnye van:
A hagyományos ivóvízellátási rendszerektől távoli vagy katasztrófa sújtotta területeken is bevethető, valamint környezetbarát módszer, és nagy energiabefektetést sem igényel (20W/liter). A napenergia pedig megújuló energiaforrásként van számontartva, így nem jelent veszélyes környezeti terhelést.

Egy másik hasonló elgondoláson alapuló találmány egy Chilében tett utazás során született meg. Itt egy tetőablak használja fel a nap energiáját ahhoz, hogy a tenger vagy óceán vize megtisztítható lehessen a sótól. A házak lapostetős részébe beépített ablakba, amely két egymásfelé fordított tölcsérre hasonlít, egy csövön keresztül jut a megtisztítandó víz, amelyet az épület belsejében „csapolhatnak le” a lakók.

Forrás: www.euronews.com, alternativenergia.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az étrend-kiegészítők mellékhatásait gyűjtő honlap indult

Elindult az étrend-kiegészítők mellékhatásait gyűjtő honlap, a www.nutrivigilancia.hu oldalra érkező bejelentéseket szakemberek elemzik, annak érdekében, hogy azonosítani tudják a közegészségügyi szempontból is jelentős jelzéseket.

Mindennapi emlékezetfejlesztés – mert a memóriát is edzeni kell

Nótafa. Mesefa. Versfa. Ezek a „fák” nem teremnek irodalmi műfajokat úgy, ahogyan a gyerekek a pizza- vagy gumicukorfáról szoktak ábrándozni. E kifejezések ugyanis a megannyi nótát, mesét és verset ismerő egyénekre (tudásukra) vonatkoznak. Képességük már csak azért is bámulatosnak tekinthető, mivel mindezeket emlékezetből idézik fel. Mintegy utalva a regebeli „Száll az ének szájrul szájra”múltbéli történet-felidézésekre. A neves francia filozófus mindmáig sokat idézett bölcsessége, tudniillik a „gondolkodom, tehát vagyok” mit sem ér kiváló memória nélkül.

A mobiltelefon után jön az okos karkötő?

A keresztben vagy hosszában összecsukható mobiltelefonok, igaz, hogy nyomógombok nélkül, ismét reneszánszukat élik. Azonban egyre többen hagyatkoznak a mobiltelefonokkal összehangolható okosórákra, így felmerül a kérdés, milyen és mekkora készülék lenne az ideális? A nagy, nehezen kezelhető és kényelmetlenül hordozható mobiltelefonok kora talán lassacskán lejár és a praktikusabb méretű készülékek felé tolódik a piac.