2024.01.10. 15:31:22 7380 262

Minimálbér és bérminimum
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Érdemes odafigyelni rá, hogy 2023. november 20. napján, kihirdették a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapítását. Mivel ezzel kapcsolatban is vannak tévhitek, illetve a két kifejezés a köznyelvben időnként össze is keveredik, szóval tegyünk egy kis rendet, aztán nézzük, mennyi az annyi.

Fizetés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fizetés

Mi a minimálbér?

A jogszabály úgy fogalmaz, hogy megállapít egy minimális alapbért, a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére. Vagyis megállapítja alapbér kötelező legkisebb összegét (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén.

Oké, de akkor mi a bérminimum?

A legalább középfokú végzettséget vagy szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottak részére a jogalkotó, alapbérként megállapít egy garantált bérminimumot.

Vagyis a minimálbér az, amit bárki, bármilyen végzettség hiányában elvégezhető munkáért meg kell, hogy kapjon, ha napi nyolc órás teljes állása van, míg a bárminimum akkor jár, ha valaki legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörben dolgozik.

Gyorsan oszlassunk el egy súlyos tévhitet a minimálbér emeléssel kapcsolatban: A minimálbér emelésnek van ugyan bérfelhajtó hatása, hiszen mindenki ilyenkor magasabb béreket kezd el követelni, de törvény szerint a munkáltatónak nincs olyan kötelessége, hogy a magasabb fizetési osztályokban is emeljen. Annyi a kötelessége, hogy a megállapítottnál alacsonyabb bért nem fizethet senkinek, aki teljes állásban dolgozik, így a minimálbért kapó munkavállalók fizetését meg kell emelnie. De nem köteles a magasabb bérezésű munkavállalók bérét a minimálbérhez igazítva emelni.

Ugyanígy van bérfelhajtó ereje az inflációnak is, de nincs olyan törvényi kötelessége a munkáltatónak, hogy az infláció mértékével emelje a munkabéreket. Persze, ha a munkáltatón nagy a nyomás, a munkaerő megtartása érdekében mind a minimálbér emelés, mind az infláció miatt kénytelen lesz minden szegmensben emelni, de a törvény erre nem kötelezi.

Na, akkor lássuk csak, mennyi az annyi?

A rendelet lebontja a minimálbért és a garantált bérminimumot is havi, heti, napi és órabér elemekre, hogy ne lehessen trükközni. A módosítás december 1. napjától lépett hatályba.

Minimálbér mértéke:

  • havi bér alkalmazása esetén bruttó 266.800,- Forint

  • heti bér alkalmazása esetén bruttó 61.340,- Forint

  • napi bér alkalmazása esetén bruttó 12.270,- Forint

  • órabér alkalmazása esetén bruttó 1.534,- Forint

Garantált bérminimum mértéke:

  • havi bér alkalmazása esetén bruttó 326.000,- Forint

  • heti bér alkalmazása esetén bruttó 74.950,- Forint

  • napi bér alkalmazása esetén bruttó 14.990,- Forint

  • órabér alkalmazása esetén bruttó 1.874,- Forint

Szerző: dr. Schiffer Zsolt Forrás: das.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...