2015.01.03. 15:21:33 6060 28

Milyen költségekkel járhat a lakásvásárlás?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Napjainkban egyre gyakrabban hallani az ingatlanpiac rövid időn belül bekövetkező robbanásszerű fellendüléséről, melynek következtében a szakemberek a tervezett ingatlan adásvételi eljárások mielőbbi lebonyolítására buzdítanak minket.

A lakáspiac az éledezés jeleit mutatja - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A lakáspiac az éledezés jeleit mutatja

Egy ingatlan megvásárlása nagy körültekintést igénylő döntés mindannyiunk életében, így egy adott ügylet lebonyolítása előtt mindenképpen célszerű valamennyi költséget számításba venni.

A leginkább számottevő és valószínűleg mindannyiunk számára egyértelműnek tekinthető költség az ingatlan vételára, amelynek vonatkozásában érdemes megjegyeznünk, hogy az internetes és egyéb felületen megjelölt összegek úgynevezett irányárnak minősülnek, azaz egy esetleges szerződésben lehetőségünk van valamivel alacsonyabb összegben történő megállapodásra. Egyes speciális helyzetben lévő ingatlanok kivételével a jogszabály nem határoz meg minimális vételárat az egyes ingatlanok, illetve ingatlantípusok vonatkozásában, azonban előfordulhat, hogy az ingatlant értékesíteni kívánó eladót egyéb - leggyakrabban ingatlanirodákkal kötött, százalékos értékesítési részesedéssel indokolt - megállapodás köti egy bizonyos mértékű minimális ellenérték megtartására.

Az ingatlan adásvételi eljárások tekintetében a második legmagasabb kiadási tételt az ingatlan vételárának függvényében alakuló vagyonszerzési illeték jelenti. Hasonló típusú esetekben a vagyonszerzési illeték alapjának a megszerzett ingatlan terhekkel nem csökkentett forgalmi értékét kell tekinteni.

Fontos kiemelnünk azonban, hogy abban a speciális helyzetben, ha a magánszemély vevő másik lakástulajdonát a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakástulajdon - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének a különbözete. Az illetékről szóló törvény az ingatlanokkal kapcsolatos adásvételi eljárás nyomán keletkező illeték mértéke vonatkozásában rögzíti, hogy az illeték mértéke 1 milliárd forintig 4%, a forgalmi érték ezt meghaladó része után 2%, de ingatlanonként legfeljebb 200 millió forint.

Figyelemmel arra, hogy a hatályos jogszabályok értelmében az ingatlanhoz kapcsolódó tulajdonjog keletkezésének, módosulásának, vagy megszűnésének ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésének közokirat, illetve ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat alapján van helye, így valamennyi eljárásban számolnunk kell az ügyvéd, illetve közjegyző részére fizetendő díjtétellel is, amely összeg meghatározására minden esetben megállapodás keretében kerül sor.

A fentieken túlmenően egy ingatlan adásvételi eljárás során valamennyi alkalommal felmerül az ingatlan-nyilvántartási eljárás ellenében fizetendő közigazgatási szolgáltatási díj megfizetése, amelynek keretében egy 6.600 forintos összeg - soron kívüli eljárás iránti kérelem esetén 10.000 forint - teljesítésére kell számítanunk.

Összegezve tehát egy adott ingatlan megvásárlása esetén a felelősségteljes döntés meghozatalához a fent részletezett valamennyi tényezőt érdemes figyelembe vennünk és a további nehézségek elkerülése érdekében azok ismeretében célszerű határoznunk.

dr. Csapó Szandra

Forrás: DAS

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Konkrét célok nélkül nincs siker

Az élet célok nélkül olyan, mint a… és itt most mindenki behelyettesítheti a számára legszimpatikusabb hasonlatvariánsokat erre a kihagyott helyre. Azt már az önsegítő könyvek lapozásából és elszánt jegyzeteléséből, videókból, közösségi oldalakról és tréningekről tudjuk, hogy a sikeres élet elengedhetetlen elemei a célok. Mégpedig a konkrét célok. De miért is fontos kristálytisztán látni azokat?

Felejtsd el a bolti légfrissítőket, válaszd ezeket a természetes megoldásokat

A különféle kozmetikai és háztartási termékekben található szintetikus illatanyagok illatmolekulái akár káros hatással is lehetnek az emberi egészségre – különösen, ami a bőrt és a légzőszerveket illeti. Ugyanakkor ezek az illatvegyületek olyan állapotok előidézőivé is válhatnak, mint a fejfájás, a légzési nehézségek, asztmás rohamok vagy neurológiai problémák. Mit tehetünk?