2015.02.28. 19:30:22 14568 324

Miért legyen csüngő jázminod?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha gyönyörű virágokban szeretnél sütkérezni, amit nyáron a kertedbe is kiállíthatsz, és kedvedre alakíthatsz, akkor ez az erős kúszónövény tetszeni fog. Gyakorlatilag bármire feltekerheted (drótra, farácsra), és szépen felfuttadhatod akár látványos sövénynek is.

Csüngő jázmin | Fotó: wikipedia.org - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csüngő jázmin | Fotó: wikipedia.org

A sokvirágú jázmin sötétzöld levelei rendszerint 7 csúcsos levélkéből állnak, ami a növénynek légies, páfrányszerű megjelenést kölcsönöz.

Virágzás

A sokvirágú jázmin szép, bódító illatú virágai januártól áprilisig díszlenek. A virágok vékonyak, csöves nyakúak, csillag alakú sziromlevelekkel. A hosszú, vékony száron csoportokban helyezkednek el.

A rózsaszínű bimbókból hófehér virágok fejlődnek. A növények már fiatalon is bőségesen virágoznak, így nem kell több évig várnunk a látványos virágpompára.

Nyáron állítsuk ki a növényt a szabadba, hogy a hajtások erőteljesebben fejlődjenek, és a következő évben gazdag virágzásra számíthassunk.

Méret és növekedés

Ez az erős, gyorsan kúszó növény csaknem 2 métert is nőhet egy év alatt. Április végén, a virágzás befejeztével alaposan nyírjuk vissza, ezzel biztosíthatjuk, hogy a következő évben a növény bokrosan, zömöken fejlődjön.

Szaporítás

  1. A szaporítást tavassal végezzük. Dugványnak ne válasszunk nagyon fiatal vagy idős hajtást, a legjobb a félérett hajtás, néhány rüggyel. Az alsó levél párat távolítsuk el, és a lágy hajtáscsúcsot csípjük ki.
  2. 3-4 dugványt ültessünk el együtt, tőzeg alapú gyökereztető keverékbe. Tegyük az egészet nejlonzacskóba, és tartsuk kb. 15°C-on. 2-3 hét múlva nyissuk ki a zacskót, és engedjünk be egy kevés levegőt. Miután kifejlődött, ültessük át általános virágföldbe.

Rendszeres gondoskodás

A sokvirágú jázmin vadul növekszik, ha nem biztosítunk neki kellő támasztékot, egy idő után elveszíti a szép formáját. Virágzás után erőteljesen vágjuk vissza, és ne feledkezzünk meg a támasztékról.

  1. Bontsuk le a virágot a drótkeretről. Az előző évi hajtásokat majdnem teljesen vágjuk vissza, 1-2 szárat hagyjunk csak meg.
  2. A megmaradt szárakat igazítsuk vissza a keretre, ha szükséges, rögzítsük is oda őket. A növény hamarosan új hajtásokat fog hozni.

A Jázmin finom, ragyogó fehér virágai januártól márciusig nyílnak. Érdekessége, hogy bimbói viszont rózsaszínűek. Mind a virágok, mind a bimbók látványos kontrasztot alkotnak a ragyogó, fényes zöld levelekkel. A növény formája többféleképpen alakítható. Szépen mutat magas drótkeretre vagy alacsonyabb támasztékra felfuttatva, de függőkosárba is helyezhetjük, ahonnan dúsan omlik le.

A siker titka

Gondozás

A gyorsan növő sokvirágú jázmint egyszerű gondozni. Virágzás után minden évben metsszük vissza, hogy szépen bokrosodjon. Az új hajtásokat júliusig csípjük ki.

Tavasszal, virágzás után a fiatal növényeket ültessük nagyobb edénybe. Használjunk általános virágföldet az átültetéshez.

Locsolás, tápoldat

Az aktív növekedés időszakában bőségesen adjunk neki vizet, télen azonban csak mérsékelten öntözzük.

Kora tavasztól kezdve egészen szeptember közepéig kéthetente keverjünk folyékony tápoldatot az öntözővizébe.

Elhelyezés

A növény mindig világos helyen álljon, de vigyázzunk, hogy a déli tűző nap ne érje.

A sokvirágú jázmin virágzásának és növekedésének a 15°C hőmérséklet kedvez a leginkább, míg a virágzás befejeztével 10°C körüli hőmérsékleten érzi jól magát.

Vásárlás

Mikor?

Tavasszal, kertészeti áruházakban vegyünk kicsi, fiatal példányt.

Mire figyeljünk?

Sokbimbójú növényt válasszunk, néhány kinyílt virággal. Levelei frissek, egészségesek legyenek.

Élettartam

Ha növekedés közben visszacsípjük, és évente metsszük, sok évig gyönyörködhetünk benne.

Ár

Viszonylag drága, kb. 1900 Ft.

Forrás: disznovenyabc.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?

A nyár lédús és édes csemegéje: a tápanyagokban gazdag dinnye

A nyári szezontól leválaszthatatlanná vált dinnye tápanyagban gazdag, édes, lédús, zamatos és kiváló forrása a rostoknak, a K-vitaminnak, a káliumnak és a réznek. Mitől válik még tökéletes „nyári snack”-ké ez a C- és B6-vitaminban is bővelkedő, a tökfélék családjába tartozó haszonnövényfaj?

Örüljünk, hogy itt a nyár! – A legjobb dolgok a forró évszakban!

A kánikula idején a mindennapok nyüzsgése lassabbá válik, teret engedve a feltöltődésnek és a szórakozásnak. Akár a tengerparton sütteted a hasad, akár a hegyekben túrázol, a nyár a legjobb időszak arra, hogy kikapcsolódj, új élményekkel gazdagodj, és feltöltődj a természetben. Élvezd a nyár kínálta lehetőségeket, és hagyd, hogy a napsütés és a szabadság felfrissítse a tested és a lelked!