2019.06.27. 13:42:18 10516 308

Mi történik a szelektív hulladékkal? – Ezért van értelme!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár megfigyelhető egy általános ébredezés a környezetszennyezés tekintetében, még mindig borzasztó nagy az egyfőre jutó biológiai lábnyom, sok a felhasznált csomagolás, a szemét és a pocséklás. Legtöbben egyszerűen azért gyűjtik szelektíven a hulladékot, mert van hozzá kuka – és ennyi. Gondolkoztál már rajta, mi lesz az általad szétválogatva, kék és sárga kukában kitett szeméttel? Hogy lesz a szelektívszemét újra hasznos? Olvass tovább és kitisztul a kép!

Szelektív hulladékgyűjtés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szelektív hulladékgyűjtés

A papír, műanyag, fém és üvegszemét külön gyűjtése a többi (kommunális) hulladéktól már szerencsére beleivódott a mindennapjainkba. Azonban az, hogy az elszállítás után hová kerül a gondosan szortírozott szemetünk és milyen formában újul meg, egy kicsi homályos. Tehát kezdjük az elején.

Az elszállítás után hulladék válogatás történik, túlnyomó részt emberi munkával. Előfordulnak gépiesített folyamatok is, ám mégis inkább a személyi válogatás a jellemző. Kérdezhetnénk akkor, hogy miért kell nekünk külön gyűjteni az egyes típusokat, ha úgyis lesz valaki, aki szétválogatja. Nos, hát éppen ezért. Ha a sokból kell néhányat kivenni, az jelentősen gyorsabb, haladósabb munka, mintha nagy arányszámokat nézünk.

Így hát a szétválogatott szemét „ellenőrzése”, a tévesen belekerült (például nem újrahasznosítható műanyag típus az újra felhasználhatóak között) kiszedegetése sokkal hatékonyabb, mintha a nulláról kellene szét válogatni. Másrészről a papír szemetünk használhatatlanná válhat egy-egy a műanyag és fém holmiról áthordott szennyeződéstől.

Ez történik, ha okosan gyűjtöttük…

… a papírral:

Anyaga szerint szelekció alá kerül; kartonpapír, újság és italos doboz külön – külön kupacba kerülnek. Bálázás után pépesítés következik, majd visszakanyarodik a folyamat a hagyományos papírgyártás mezsgyéjére.

… a műanyaggal:

Eltérő típusok és összetételek miatt a műanyagfeldolgozás egy bonyolultabb, összetettebb történet. Itt is anyagfajták szerint kerülnek szortírozásra; másként dolgozzál fel a PET palackokat, a fólia és a HDPE anyagú szemetet. Tömörítés után aprítással, granulálással műanyagport készítenek, így lesz az anyag alkalmas arra, hogy ismét műanyag termék, fólia, csomagolás formában kezdjen új életet.

…a fémmel:

A fém, a többiekhez hasonlóan típus szerint válogatásra kerül, majd bála lesz belőle. Bálázás és aprítás után még egy kiválasztás történik; fém típusok szerint szállítják tovább őket a lerakóból újraolvasztásra.

Mi lesz a kommunális sorsa?

Válogatás, tömörítés után hulladékégetőbe kerül megsemmisítésre. Amit pedig nem a lángok emésztenek fel, az területfeltöltésre, hulladéklerakásra kerül így súlyosbítva a Földünkben okozott eddig is jelentős károkat.

Otthon is tudatosan!

Fontos, hogy a közvetlen környezetünkben is felelősen cselekedjünk; amit lehet, javítsuk, ne kidobjuk. Apró dolgokból lesz a nagy változás: használj kukászacskó helyett nejlonszatyrot, a piacra vigyél kosarat, az üzletbe textil szatyrot magaddal és használd ki az innovációk adta környezetkímélő higiéniai lehetőségeket is! A szemeted pedig gyűjtsd szelektíven, mert van értelme!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...