2015.07.19. 13:31:12 6862 199

Mi legyen a növényekkel, ha nyaral a család? – 4+4+1 tipp
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Végre, itt van a várva várt hét, amikor nem csöng majd a telefon, és nem jön 10 perccel a műszakod lejárta előtt valami extra halaszthatatlan feladat, ami miatt egy órát még bent kell maradnod a munkahelyeden. Eljött a jól megérdemelt pihenés ideje! Ám hogy maximális legyen, kertedet, növényeidet is fel kell készíteni.

Kert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kert

Ha kertes házban élsz, vagy vannak növényeid, a nyaralás megszervezése nem fejeződik be azzal a rengeteg tennivalóval, mint az úti cél kiválasztása, szálláskeresés, az utazás megszervezése, biztosítás kötése, bevásárlás. Bizony gondoskodnod kell kerted szépségeiről is, hogy hazatérvén ne néhány kupac száraz kóró várjon haza udvari dekoráció gyanánt. Ezekre ügyelj, hogy kerted a nyaralásból megérkezve is szépen zöldellő legyen.

Előkészületek

  1. Mielőtt nyaralni indulsz, még egyszer forgasd át a virágok, növények földjét. Így felfrissíted kicsit a talajt, így a lentebb lévő víz a felszínre kerül.

  2. Távolítsuk el a száraz leveleket, virágokat. Így akár különböző betegségek, gombák kialakulását is elkerülhetjük. Ezek felkutatása miatt érdemes az utazás előtt átnézni a növényeket – ha időben elkapjuk a bajt, esélyes hogy még az elutazásunk előtt kikezelhetjük.

  3. A kerti szépségek, de a balkonon, vagy a teraszon tartott virágok esetében is fontos, hogy az öntözővizük mennyiségét csökkentsd a nyaralás előtt. Ezzel ösztönzöd őket, hogy még vastagabb és hosszabb gyökeret növesszenek, így akár a talaj alsóbb rétegeiből is vízhez juthatnak. Ez később akár az életüket is megmentheti.

  4. Ha szeretnénk, hogy a növény, virág ne száradjon ki olyan hamar, egy takaróréteggel befedhető a földjük. Ez a réteg lehet fakéreg, esetleg szénaféleség.

Ha útnak indulunk

Az, hogy növényeinknek egy ideig nélkülözni kell társaságunkat, valószínűleg rosszul esik a lelküknek. Ám ami igazán nagy probléma ilyenkor, az az öntözés. Mielőtt elmész, slaggal alaposan veresd végig a növényeidet, hogy felfrissüljenek. Ám a későbbiekben is meg kell oldani a folyadékpótlást. De ki, hogyan, mikor?

  1. Nagy szerencse, ha a családból valaki a közelben lakik, hiszen ha ő ráér és elvállalja, biztos megöntözi a virágaidat, míg Te a hasadat sütteted valahol.:-) Ha nem nagy „kertitündér”, add meg az instrukciókat, nehogy túlöntözze némelyik növényt.

  2. Szerencse a négyzeten, ha esetleg a szomszédod tud segíteni (arról meg már ne is beszéljünk, ha a szomszédod valamelyik rokonod:-)), hiszen neki még csak messze sem kell menni. Néhány kannával több vizet kell ellocsolnia, nem nagy fáradtság, biztos szívesen besegít ő is. Persze, ez visszafelé is kell, hogy működjön.

  3. Ha se közeli rokonok, se kedves szomszéd, megoldás lehet még az öntözőberendezés, melyet viszonylag könnyedén beszerezhetsz bármely nagyobb üzletben. Csak megveszed, beüzemeled és kész is. Szoba-, vagy balkonnövények esetén a víz tárolására is képes cserepet is bevethetsz. Vagy használj olyan adalékot, mely vízmegkötő tulajdonsággal is rendelkezik. Egyes virágföldek már így „működnek”.

  4. Ha ilyen berendezés beszerzésére már nincs anyagi, vagy egyéb kereted, otthon is készíthetsz valami hasonlót. Egy műanyag flakon kupakjába bökj apró lyukat, lyukakat, engedd tele vízzel és fejjel lefelé állítsd bele a földbe. Így lassan, fokozatosan jut vízhez a növény. Mielőtt élesben bevetnéd az új masinát, érdemes kipróbálni, hogy működik. Ez azért is fontos, mert minden talaj más, vízáteresztő képesség és egyéb tulajdonság szempontjából.

Ha megérkezel

  1. Ne ess pánikba akkor sem, ha növényeid szinte kiáltanak a vízért, amikor megérkezel. Inkább öntözd meg őket gyorsan. Akár már indulás előtt kikészíthetsz néhány edénybe, öntözőkannába vizet, hogy megérkezvén máris adhasd nekik.

Forrás: livingathome.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Bosszantó nyomok – Így távolítható el a szilikon 1.

Itt a tavasz, megkezdődnek a felújítások, szépítgetések. Munkától, időtől és persze pénztárcától függően van, aki szakemberre bízza a dolgot és akad, aki saját kezűleg igyekszik kivitelezni a felújítási, javítási munkálatokat. Ha apró rések, lyukak eltüntetése a feladat, a szilikonnal érdemes jó barátságot ápolni.

Nyelveljünk! A nyelvtanulás bonyodalmai és apró trükkök

Azt szokták mondani az ismerőseim, hogy szerencsés vagyok, mert gyermekkoromtól két nyelvet beszélek párhuzamosan, anyanyelvi szinten. Ez valóban egy olyan helyzet, amit már felnőtt korban nem igazán lehet pótolni. Ebből a szempontból a saját esetem kapcsán tapasztalom, hogy mit jelent kisgyermekként két nyelven szinte egyszerre megtanulni beszélni, illetve mit jelent később, már kicsit idősebben egy harmadik nyelvet elsajátítani. Azt gondolná az ember, hogy két nyelv magabiztos használata mellett egy harmadik nyelv megtanulása már gyerekjáték. Jelentem, a dolog nem ilyen egyszerű! Sőt, nagyon nem. Szóval, boncolgassuk ezt egy kicsit részletesebben, hátha sokak számára segítséget jelentenek a saját tapasztalataim.

Közeleg a nyár, és vele együtt a jegeskávé szezon! – Dobd össze otthon!

Nincs is jobb, mint egy ráérős délutánon a barátnőkkel jeges kávét kortyolgatva beszélgetni az élet nagy dolgairól, vagy éppen csacsogni a semmiről. Néha jól esik ezt az otthonunk kényelmében, saját készítésű hideg itókát hörpölgetve megtenni. A helyszínt Nektek kell biztosítani, a jeges kávé receptet mi szállítjuk.