2020.11.11. 13:43:16 6943 137

Mi köze van a cukorbetegségnek a COVID-19 kockázatához?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sajnos tény, hogy a cukorbetegségnek igenis köze van a COVID-19 súlyosabb lefolyásának kockázatához. Az erről szóló hírek már tavasszal megjelentek, miután kínai kutatók kimutatták, hogy a cukorbetegeknél lényegesen nagyobb volt a vírussal kapcsolatos tüdőkárosodások aránya, mint a nem cukorbetegeknél. A római egyetem kutatói pedig hozzáfűzték, hogy ez az összefüggés már a 2001-es SARS és a 2009-es H1N1 influenzajárvány alatt is kimutatható volt.

Cukorbetegség, diabétesz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cukorbetegség, diabétesz

Ami viszont nagyon érdekes, hogy a cukorbetegek a vírus támadásának első szakaszában kevésbé voltak lázasak, kevesebb volt a szorító mellkasi fájdalom és a nehézlégzés a nem cukorbetegekhez képest. Ezért a fenyegető tünetek csak később jelennek meg náluk, amikor már nagyobb a baj.

Jorge Plutzky, a bostoni Brigham Kórház kardiológiai programjának vezetője szerint a COVID-19 komplikációi gyulladásos természetűek, amelyek rontják a diabétesz és a fertőzés kimenetelét. „Akut súlyos gyulladásos állapot és akut stressz hatására emelkedik a vércukorszint, ami gyakran érinti a májat is és a fertőzés közismerten hiperkoagulabilitáshoz vezet. Nehéz megmondani, hogy ezt az inzulin pancreasból való kiáramlásának szokatlan mechanizmusa, vagy a - sokkal gyakoribb - inzulinrezisztencia okozza”.

Az egyelőre nem érthető, hogy miért, de úgy tűnik, hogy a COVID-19 eltérően hat az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedőkre, mint a 2-es típusú cukorbetegekre. Bár még több kutatásra van szükség, a tudósok úgy vélik, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknek több szövődményük van a gyakran előforduló együttes állapotok miatt, beleértve az elhízást, a szívbetegségeket és a vesebetegségeket.

Ezért azt javasolják, hogy a COVID-19 járvány alatt az enyhébb típusú cukorbeteget is maradjanak éberek és vigyázzanak a vércukorszintjükre. Semmiképp se halasszák el az endokrinológus vagy egészségügyi szolgálat meglátogatását a COVID-19 miatt, hogy a problémáikat azonnal kezelni lehessen. Márcsak azért is, mert ha elkapják a vírust, a járvány kezelése alatt sokkal nehezebben lehet beállítani a helyes vércukorszintjüket.
Ezért különösen fontos, hogy - megelőzésként – ezekben a hónapokban tudatos diétával és sok tornával tartsák alacsonyan a vércukorszintjüket.

Forrás: medicalxpress.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Új járványok jönnek-mennek

“Új és újabb járványok mindig jönnek, aztán mennek is…” Fogalmaztak a Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ (NCBI) által 2020-ban közzétett tanulmányban a kutatásvezetők. Ugyanakkor hozzáfűzték azt is, hogy mindig résen kell lenni, felkészülten várni a következő járvány felbukkanására. Hogy ez a folyamatos készenléti állapot mennyire fontos, azt a legutóbbi világjárvány alatt volt lehetőségünk megtapasztalni. Mindebben kiemelt szerephez jut a molekuláris és celluláris endokrinológia.

Színezd újra a tavaszt! – 1+1+1 színes szett, amivel feldobhatod a hétköznapokat!

A jó idő beköszöntével szinte szomjazzuk a színeket. A március végi hirtelen jó idő a természetet is színekbe öltöztette, úgyhogy mi is egyre inkább vágyjuk a vidám árnyalatokat. Mivel mással vihetnénk még több színt az életünkbe, mint az öltözködésünkkel!

A neurózis már civilizációs betegség – Jelek, kutatások és megküzdési lehetőségek

A neurotikus személyiséget leginkább az érzelmi instabilitás, a szorongás, az ingerlékenység, az önbizalomhiány, a depresszió és más negatív érzések jellemzik. A neuroticizmusban érintett egyének általában stresszkezelési nehézségekkel és kedvezőtlen önszabályozó képességgel rendelkeznek, ami a kapcsolataik minőségére is hatással van. Erősen hajlamosak az idegeskedésre, aggodalmaskodásra, konfliktusos helyzetben nehezen tudnak megnyugodni. Mit lehet tenni?