2020.04.23. 14:38:31 9442 309

Mi is pontosan vírusfertőzés? Mit tehetünk ellene?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Benne van a top három leggyakrabban emlegetett, vagy épp keresett szóban az aktuális járvány kapcsán a vírus. Akár koronavírus, akár vírusfertőzés szókapcsolatokként, most mindenkit ez érdekel, mindenki minél több információt szeretne. De mi is az a vírus és mi a vírusfertőzés?

Vírusfertőzés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vírusfertőzés

Azt talán már a legtöbben tudják, hogy a baktériumok egészen mások, mint a vírusok. Baktérium ellen antibiotikummal tudunk védekezni, ha már megkaptuk, vírus ellen azonban az antibiotikum hatástalan.

A vírusok a legkisebb ismert mikroorganizmusok, körülbelül ezred részei a baktériumoknak. Ezért sem mindegy, hogy milyen maszkkal igyekszünk védekezni ellenük. Bár bármilyen sűrű szövet vagy maszk segít abban, hogyha hordozzuk a vírust, kisebb eséllyel adjuk tovább másoknak, ám önmagunk védelméhez tökéletesen felhelyezett megfelelő részecskeszűrős maszkra van szükség, ha beteggel kerülünk kapcsolatba (például orvosként).

Sokan vannak és még mutálódnak is

Körülbelül 400 vírusfajt ismerünk már, amely az emberre ártalmas. Ám itt nincs vége az ijesztő számoknak, hiszen ezek a vírusok is reagálnak az őket ért hatásokra, mutálódni, fejlődni, változni képesek. Például ellenállóbbá válnak egy kezeléssel szemben, vagy újabb fajokra jelentenek veszélyt.

Minden vírus fehérjeburokból és benne található nukleinsav láncolatban található örökítőanyagból áll, és minden vírusnak szüksége van más élő szervezet sejtjeire ahhoz, hogy szaporodni tudjon. Az örökítőanyag behatol az úgynevezett gazdasejtbe és miután annak örökítőanyagát reprodukálta fehérjeburokban elhagyja a sejtet, támadást indítva újabb gazdasejtek ellen.

A fenti folyamatból jól látszik az is, hogy miért olyan nehéz elpusztítani egy vírust – hiszen kárt tennénk vele a gazdasejtben is. Ezért nem kapunk a vírusos megbetegedésre gyógyszert az orvosunknál. De akkor hogyan védekezhetünk?

Csak a megelőzés segít!

Most a csapból is az otthon maradás, a kézmosás és fertőtlenítés fontossága folyik – és így is van, ez a legjobb védekezés. Kerüljük a tömeget, gyakran és alaposan, fertőtlenítő hatású szappannal mossunk kezet. Ne érjünk az arcunkhoz, szájunkhoz és a legtöbbet használt tárgyainkat (telefon, kulcs, pénztárca) eszközfertőtlenítővel töröljük át.

A megelőzéshez hozzá tartozik a szervezetünk felkészítése is!

Azok a vírusok tudják megbetegíteni a szervezetünket, amelyikek ki tudják kerülni életünk első pár hetében kialakult természetes védelmi rendszerünket, az immunrendszert. Tehát a testünk védekezőképességének erősítése segít abban, hogy ellenállóbbak legyünk a vírusfertőzésekkel szemben. Immunrendszerünk erősítéséhez figyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre, mozogjunk eleget, fogyasszunk sok folyadékot és tartózkodjunk a stresszes helyzetektől.

Oltással is fel lehet készülni – ekkor egy butított vírusverzió kerül a szervezetünkbe, így amikor elkapjuk az adott vírust, szervezetünk hatékonyabb immunválaszt ad majd rá. A védőoltás kidolgozása, elkészítése a kutatóknak több tényezős feladat és mindig a vírus megjelenését követően van csak rá lehetőség. A Covid19 ellen jelenleg még nem tudunk védőoltással felkészülni.

Ha a vírus lázzal jár…

A láz kellemetlen, de nem egy rossz dolog – annak a jele, hogy a szervezetünk felvette a harcot a kórokozóval szemben. Ez általában két ütemben jelentkező magas láz – a vírusok többsége magasabb hőmérsékleten elpusztul, ezért van erre szükség. 38 fok alatt ezért nem érdemes lázcsillapítót bevennünk. Ám ha tartós, legalább 3 napig tartó magas lázzal küzdünk, forduljunk orvoshoz, hogy elkerüljük a szövődményeket. Pihenjünk sokat, hogy a testünk minden energiáját a gyógyulásra, a vírus elleni harcra fordíthassa!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...