2017.03.18. 15:55:46 13526 371

Mi is az az elbirtoklás és mikor következik be?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A jogi szabályozás az ingó és ingatlan vagyon tulajdonjogának megszerzését, szigorú szabályokhoz köti. A tulajdonszerzési módok közül a legközismertebb az adásvételi szerződés megkötése és az ajándékozás útján történő vagyonszerzés. Ezek mellett számos más módja is van azonban annak, hogy egy dolog tulajdonjogát megszerezzük. Jelen cikkünk célja az egyik ilyen szerzésmód, nevezetesen az elbirtoklásra vonatkozó jogi szabályozás bemutatása.

Lakáskulcs | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lakáskulcs | Fotó: 123rf.com

A 2013. évi Polgári Törvénykönyv alapján elbirtoklás útján megszerzi a dolog tulajdonjogát, aki a dolgot ingatlan esetén tizenöt, ingó dolog esetén tíz éven át sajátjaként szakadatlanul birtokolja. Az elbirtoklásra vonatkozó általános szabályok szerint birtokolható el egy dolog tulajdoni hányada is. Az elbirtoklás elsősorban azon a jogalkotói megfontoláson alapszik, hogy aki a tulajdonjogával hosszabb ideig nem él, az kevésbé érdemel védelmet, mert a közömbössége arra utal, hogy nem akarja használni az adott dolgot, emellett hosszú idő elteltével a tulajdonjog bizonyítását is nehézzé teszi az, ha valaki nem gyakorolja azt. Az elbirtoklás feltételeként a törvény megköveteli, hogy a dolgot az adott személy a sajátjaként birtokolja. Sajátjaként nemcsak az birtokol, aki a dolog tulajdonosának hiszi magát, hanem az is, aki tudja, hogy a dolog másé, de a saját birtoklását másnak tekinti.

Nagyon fontos, hogy az új birtokos saját elbirtoklásának idejéhez hozzászámíthatja azt az időt, amely jogelődjének birtoklása idején már elbirtoklási időnek minősült. Ez azt jelenti, hogy az örökös az elhunyt általi elbirtoklási idő részét hozzászámíthatja a saját elbirtoklási idejéhez, mind az ingó vagyontárgy, mind ingatlan vonatkozásában.

A törvény bizonyos esetekben kizárja az elbirtoklás útján történő tulajdonszerzést. Kizárt például, ha valaki bűncselekménnyel vagy egyébként erőszakos vagy alattomos úton jutott a dolog birtokához. Kizárt továbbá az ingatlan tulajdonjogának elbirtoklása, ha az elbirtoklás feltételei a föld egy részére vonatkozóan állnak fenn, és a föld nem osztható meg.

Jelentős, a tulajdonost védő szabály az, hogy ha menthető okból nincs abban a helyzetben, hogy tulajdonosi jogait gyakorolhassa, az akadály megszűnésétől számított egy évig az elbirtoklás akkor sem következik be, ha egyébként az elbirtoklási idő már eltelt vagy abból egy évnél kevesebb volna hátra.

A törvény alapján az elbirtoklás megszakad, ha

  • a tulajdonos a dolog kiadása iránti követelését bírósági úton érvényesíti;

  • a tulajdonos a dologgal kapcsolatban tulajdonosi jogát gyakorolja; vagy

  • a birtokos a birtokot akaratán kívül elveszti, és azt egy éven belül nem szerzi vissza, vagy egy éven belül nem kéri a bíróságnál, hogy a dolog újabb birtokosa a dolgot adja vissza. Ezzel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy amennyiben az elbirtoklás megszakad, a birtoklásnak addig eltelt ideje nem vehető figyelembe, és az elbirtoklás a megszakadást okozó körülmény elmúltával újból kezdődik.

dr. Fekete Klaudia

Forrás: DAS

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...