2015.11.11. 14:37:41 21423 272

Mi a teendő, ha túl száraz vagy túl nyirkos a levegő a lakásban?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Télen van aki a lakás túl magas páratartalma miatt szenved – tudniillik ilyenkor könnyen bepenészesednek a falak, nyílászárók -, valaki pedig a száraz levegővel küzd – ez pedig a nyálkahártyát irritálhatja. Mindkettő kellemetlen jelenség, mit tehetünk ellenük?

Párás ablak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Párás ablak

Ha túl száraz a levegő

Nincs arra általános szabály, hogy milyen hőmérséklet és milyen páratartalom az ideális, ez ugyanis egyéni érzékenységünktől, igényeinktől függ. Az viszont általánosan elmondható, hogy az alváshoz nem kell 18-19 foknál melegebb (csecsemőknek is elég a 23-24 fok), esetleg vastagabb takaróval vagy pizsamával növelhetjük komfortérzetünket. Ennél melegebb levegőjű szobában nehéz az elalvás, és nyugtalanabb az éjszaka. A páratartalomnál a 40-60%-os (gyerekeknek akár 70% is lehet) páratartalmú levegőt tartják ideálisnak, ennél kisebb páratartalomnál a következő tünetek jelentkezhetnek: szemszárazság, kaparó torok, köhögés, száraz, viszkető bőr, irritált nyálkahártyák.

Hogyan párásíts?

Ha úgy érzed, hogy a te számodra a fűtési szezon indulásával a lakás levegője túlságosan száraz, akkor érdemes párásítanod. Ezt többféleképpen is megteheted! Telepíts például olyan szobanövényeket, amelyekhez kavicságyat kell kialakítani. (Ilyen például az orchidea, a flamingó és több trópusi növény is.

Ha túl nyirkos a lakás

A párás, nyirkos lakásnak, háznak több egészség károsító következménye is lehet. Első sorban ott van rögtön a penész, ami nem csak esztétikailag zavaró, de egészségügyi problémákat is okozhat (pl.: légúti panaszokat). Párás levegőben könnyebben szaporodik a poratka is és más kórokozókkal is számolhatsz, így az allergiás tünetek felerősödhetnek. Különböző elektromos párásító berendezések is kaphatóak, de a lakásban való teregetés, vizes törölközők és edények elhelyezése a radiátoron, a párologtatók is segíthetnek. Fogyasszunk több folyadékot, hogy belülről is segítsük szervezetünk hidratálását.

Technikailag sem hat jól a pára a házunkra, mivel a falak átnedvesedhetnek, penészesek és dohosak lehetnek.

Hogyan szabadulj meg a felesleges párától?

Naponta 3-szor szellőztesd a lakást, de ne csak résnyire nyisd ki az ablakokat. Több, rövidebb ideig (kb. 10 percig) tartó nagy szellőztetés többet ér, mintha bukóra nyitod az ablakot fél órára. A párásodó nyílászárókat töröld szárazra mindennap, a penésztől pedig penészirtó szerrel szabadulj meg, majd ügyelj a megelőzésre. Ha szükséges, szerezz be párátlanító berendezést, a nagy (és sajnos drága) gépek valódi segítséget nyújthatnak, mint a kis párátlanító „dobozok”. A kisebb helyekre, szekrényekbe, sarkokba egy dobozban macskaalmot is elhelyezhetsz, aminek kiváló páramegkötő képessége van.

Forrás: webbeteg.com információi alapján írta kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az öregedés: amitől a legtöbb ember fél, pedig nem kellene

Az öregedéstől való félelem ma már szinte minden korosztályban tetten érhető, és egyértelműen negatív hatást gyakorol az egészségre és jóllétre. Bár régidők óta sokan abban reménykednek, hogy egyszer mindenki számára könnyen hozzáférhetővé válik az örök fiatalság széruma, ezidáig még nem került sor erre. Néhányak szerint viszont nem érdemes emiatt aggodalmaskodnunk, hiszen egy véges térben nem bizonyos, hogy létezhet az örökéletűség ajándéka. Mit tehetünk hát?

Régi háztartási praktikák, melyek most is működnek

A gyakorlatias, tapasztalatra és bölcs meglátásokra alapozott, leleményes háztartási praktikáknak köszönhetően fejfájások egész sorozatától kímélhetjük meg magunkat. Ezekre mindannyiunknak szükségünk van, hiszen csak két kézzel felvértezett emberi lényekként létezünk e teendőkkel telezsúfolt világban. Jól jön néha nagyanyáink ötlettára ahhoz, hogy gördülékenyebbé, hatékonyabbá és termelékenyebbé formálhassuk a mindennapjainkat. Ezekből hoztunk most egy csokorra valót.

Amikor a spenót és a csicseriborsó találkozik – Gyors és finom egytálétel a rohanós hétköznapokra

Ahogy hosszabbodnak a nappalok és kúszik felfelé a hőmérő higanyszála, annál kevesebbet szeretnénk a konyhában bíbelődni az ebéd, meleg vacsora elkészítésével. Szerencsére, egy-egy mentő ötlet mindig szembejön! Most egy spenótos, csicseriborsós verzió!