2020.09.24. 14:26:57 8621 246

Metszd meg a fikuszt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szobanövényeknél ritkábban jut eszünkbe, hogy rájuk férne egy metszés, pedig néha bizony érdemes egy kis frissítést, formázást beiktatnunk. Mindössze pár perc időbefektetéssel és egy metszőollóval csodákat tehetünk a fikuszainkkal.

Szobafikusz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szobafikusz

A szoba levegőjének nagyon jót tesznek a növények, érdemes hát otthonunkat az oxigén és látvány miatt egyaránt feltöltenünk friss, zöld cserepesekkel. Ha már van otthon egy-kettő, akkor a feladat az életben tartásuk – ami nem mindenkinek megy egyszerűen. A fikusz azonban nekik is ideális, hiszen viszonylag igénytelen növény. Metszeni sem kötelező például. De azért érdemes! A két legnépszerűbb fikusz a kislevelű-, és a szobafikusz. Ezek gyorsan nőnek, kedves megjelenésük természetközelibbé teszi a lakásbelsőt és sokat nem kell velük foglalkozni sem. A visszavágás leginkább akkor válik szükségessé, ha egy-egy ág elszárad, vagy görbén, gyengén kezd nőni, esetleg túl nagy magasságokba tör. Mint a hanyag gondoskodást, a fikuszok a metszést is jól viselik. Néhány dolog van mindössze, amire érdemes odafigyelnünk.

Mikor kell metszeni?

Bár az év bármely szakaszában nekiállhatunk a karbantartó metszőollózásnak, a tavasz a legjobb időzítés, mindjárt a téli nyugalmi időt követően. Ekkor segítségünkre lesz a sötét és a hűvös is, hiszen ezen tényezők miatt még a nedvkeringés sem zajlik olyan intenzíven. A metszés után fikuszunk hamar regenerálódik, életerős hajtásokat hoz az első melegekre. Ha nem teleltetjük cserepesünket, akkor azonban akár most ősszel is megmetszhetjük, karácsonyra teljes pompában tündököl majd.

Fényárban a legjobb

Minél nagyobb nyírást tervezünk, annál inkább tartsuk szem előtt, hogy a növényünknek sok-sok fényre is szüksége lesz a regenerálódáshoz. Szerencsére most még viszonylag sokat süt a nap, de ha az idő megmakacsolná magát, akkor érdemes a szoba legvilágosabb helyére tenni.

Formázáshoz is vághatod!

Általánosságban jellemző, hogy egy hajtásból növekednek otthon tartott fikuszaink. Könnyedén formálhatjuk viszont bokrosabbá, sűrűbbé, ha gyakran teszünk az ágaiból. Nyugodtan vághatjuk a fás részeket is, jól viseli mindegyik típus. Könnyedén szaporíthatunk úgy, ha a levágott vesszőket vízbe állítjuk és hagyjuk gyökeret ereszteni. Amikor már megeredt a gyökérzet, ültessük virágföldbe.

Ősszel mindig hullik?

Télen minden növény jobban kitett a kórokozóknak, fertőzéseknek, ezért kicsit jobban kell figyelnünk rájuk. Viszont, ha a kislevelű növényünk erős levélhullajtásba kezd, nem kell mindjárt megrémülnünk, elképzelhető, hogy csak a fényhiány a baj. Az őszi, téli kevesebb fény nem jut be a lomkorona belsejébe, így hosszú, vékony hajtások fejlődnek ki. Egy kis ritkítás ezt is megoldja, hiszen erősebb, dúsabb hajtások mellett fényből is jóval több jut a leveleknek.

Apróságok, amikre mindig figyelj

Általános érvényű szabály, hogy a kerti (és benti-kerti) szerszámainkat mindig tartsuk tisztán és minden művelet után (esetleg előtt) fertőtlenítsük. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy a fertőzött növényi részekről ne hordjuk át más egyedekre a probléma okozóját. Ezen kívül az is fontos, hogy mindig kesztyűben dolgozzunk. Míg ez általában a tüskés részek miatt fontos, a fikusz esetében a kimondottan ragacsos tej ellen védhetjük meg a kezünket. Ugyan ez csak kényelmi kérdés, mégis hálásak leszünk magunknak, ha nem ragadunk metszés után a fikusz nedvétől.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Svéd uborka télire – félúton a vegyes vágott és a csemege uborka között

Végre igazán finom, uborka ízű az uborka -akinek már sikerült tök illetve víz ízű uborkát vásárolnia, az tudja, hogy miről beszélek -, így most érdemes eltenni, illetve frissen elkészíteni. Ha a hagyományos uborka salátát már meguntad, próbáld ki a svédek kedvencét, és rakd el télire.

Villámgyors gyümölcsös sütik

Nyaralás közben, főleg a nagy kánikulában az ember nem szívesen tölti az időt a konyhában, ha nem feltétlenül muszáj. Otthon főzőcskézünk, de ezt a folyamatot minél gyorsabban és hatékonyabban szeretnénk letudni. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy amellett, hogy gyorsak vagyunk érdemes hatékonyan is gondolkodni. Lehetőleg kis energiabefektetéssel nagyobb mennyiségű falatoznivalót készítsünk, ami laktató és nem is romlik a fejünkre azonnal, ha nem tesszük hidegre. Ilyenkor jöhet megoldásként szóba a gyorsan elkészíthető gyümölcsös süti. Praktikus, ízletes és bármikor fogyasztható, ha a család megéhezik. Nézzük milyen recepteket próbálhatunk ki.

Nem bírsz leállni a befőzéssel? – Készíts hagymalekvárt!

A nyár vitathatatlanul a lekvárok, befőttek, savanyúságok, vagyis az ízek télire történő elmentésének időszaka. Már nálad is sorban állnak a kamrapolcon házi készítésű finomságok, de úgy érzed, még hiányzik valami, a lenti recepttel bővítheted a repertoárt. Készíts hagymalekvárt!