2020.09.24. 14:26:57 10560 248

Metszd meg a fikuszt!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szobanövényeknél ritkábban jut eszünkbe, hogy rájuk férne egy metszés, pedig néha bizony érdemes egy kis frissítést, formázást beiktatnunk. Mindössze pár perc időbefektetéssel és egy metszőollóval csodákat tehetünk a fikuszainkkal.

Szobafikusz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szobafikusz

A szoba levegőjének nagyon jót tesznek a növények, érdemes hát otthonunkat az oxigén és látvány miatt egyaránt feltöltenünk friss, zöld cserepesekkel. Ha már van otthon egy-kettő, akkor a feladat az életben tartásuk – ami nem mindenkinek megy egyszerűen. A fikusz azonban nekik is ideális, hiszen viszonylag igénytelen növény. Metszeni sem kötelező például. De azért érdemes! A két legnépszerűbb fikusz a kislevelű-, és a szobafikusz. Ezek gyorsan nőnek, kedves megjelenésük természetközelibbé teszi a lakásbelsőt és sokat nem kell velük foglalkozni sem. A visszavágás leginkább akkor válik szükségessé, ha egy-egy ág elszárad, vagy görbén, gyengén kezd nőni, esetleg túl nagy magasságokba tör. Mint a hanyag gondoskodást, a fikuszok a metszést is jól viselik. Néhány dolog van mindössze, amire érdemes odafigyelnünk.

Mikor kell metszeni?

Bár az év bármely szakaszában nekiállhatunk a karbantartó metszőollózásnak, a tavasz a legjobb időzítés, mindjárt a téli nyugalmi időt követően. Ekkor segítségünkre lesz a sötét és a hűvös is, hiszen ezen tényezők miatt még a nedvkeringés sem zajlik olyan intenzíven. A metszés után fikuszunk hamar regenerálódik, életerős hajtásokat hoz az első melegekre. Ha nem teleltetjük cserepesünket, akkor azonban akár most ősszel is megmetszhetjük, karácsonyra teljes pompában tündököl majd.

Fényárban a legjobb

Minél nagyobb nyírást tervezünk, annál inkább tartsuk szem előtt, hogy a növényünknek sok-sok fényre is szüksége lesz a regenerálódáshoz. Szerencsére most még viszonylag sokat süt a nap, de ha az idő megmakacsolná magát, akkor érdemes a szoba legvilágosabb helyére tenni.

Formázáshoz is vághatod!

Általánosságban jellemző, hogy egy hajtásból növekednek otthon tartott fikuszaink. Könnyedén formálhatjuk viszont bokrosabbá, sűrűbbé, ha gyakran teszünk az ágaiból. Nyugodtan vághatjuk a fás részeket is, jól viseli mindegyik típus. Könnyedén szaporíthatunk úgy, ha a levágott vesszőket vízbe állítjuk és hagyjuk gyökeret ereszteni. Amikor már megeredt a gyökérzet, ültessük virágföldbe.

Ősszel mindig hullik?

Télen minden növény jobban kitett a kórokozóknak, fertőzéseknek, ezért kicsit jobban kell figyelnünk rájuk. Viszont, ha a kislevelű növényünk erős levélhullajtásba kezd, nem kell mindjárt megrémülnünk, elképzelhető, hogy csak a fényhiány a baj. Az őszi, téli kevesebb fény nem jut be a lomkorona belsejébe, így hosszú, vékony hajtások fejlődnek ki. Egy kis ritkítás ezt is megoldja, hiszen erősebb, dúsabb hajtások mellett fényből is jóval több jut a leveleknek.

Apróságok, amikre mindig figyelj

Általános érvényű szabály, hogy a kerti (és benti-kerti) szerszámainkat mindig tartsuk tisztán és minden művelet után (esetleg előtt) fertőtlenítsük. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy a fertőzött növényi részekről ne hordjuk át más egyedekre a probléma okozóját. Ezen kívül az is fontos, hogy mindig kesztyűben dolgozzunk. Míg ez általában a tüskés részek miatt fontos, a fikusz esetében a kimondottan ragacsos tej ellen védhetjük meg a kezünket. Ugyan ez csak kényelmi kérdés, mégis hálásak leszünk magunknak, ha nem ragadunk metszés után a fikusz nedvétől.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában