2019.12.05. 11:18:40 25456 332

Meszeld le a fáid törzsét! Miért és hogyan?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gazdaságokon kívül sem elhanyagolható a fák megfelelő védelme, hiszen otthon is fontos, hogy az a dió, az a baracklekvár, az a pálinkának való megterem-e otthon jövőre is. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a gondos kezek télen is törődjenek a gyümölcsfákkal. Például minél hamarabb érdemes bemeszelni a fák törzsét!

Fatörzs meszelése - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fatörzs meszelése

A fák törzsének meszezése nagyon hasznos, megvédi a fát a tavaszi fagytól és a kártevőket is elpusztítja. Nem késtünk el vele akkor sem, ha az idei tél már megérkezett, a lényege ugyanis az, hogy a mésztejjel lekent törzs megakadályozza, hogy a hirtelen jött tavaszi napsugarak idejekorán beindítsák a fejlődést, majd a visszatérő fagyok elpusztítsák azt. Kicsit ugyan macerás és persze az sem biztos, hogy a tavasz fenyeget majd az elfagyás veszélyével. De jobb biztosra menni, pláne, mikor egyébként is alig akad munkák a kertben és ráérünk. Nehéznek pedig egyáltalán nem nehéz.

Első lépés - Készítsd elő a meszet!

Amit mindenképp tarts szem előtt: a mész az emberi szervezetnek is tud ártani, így alapos védőruházatra lesz szükség. Gumikesztyű, gumicsizma és hosszú zárt öltözék legyen rajtunk, de ne feledkezzünk meg a védőszemüvegről sem!

A meszezéshez 5-8%-os mésztej fog kelleni, amit úgy állíthatsz elő, hogy egy rész mészhez folyamatos hosszas kevergetés mellett 8 rész vizet adsz. Ezt követően két-három órán át pihentessük a mésztejet – viszont mindig csak annyit készítsünk elő, amit aznap fel is használunk.

Ha túlhígítjuk, úgy már nem mésztejet, hanem meszes vizet kapunk és nem érjük el a kívánt hatást. Ugyanígy mészvizet kapunk, ha túl sokáig hagyjuk ülepedni.

A felvitel folyamata

A megfelelő időpont gyakorlatilag a tél bármely napja lehet – a lényeg, hogy igyekezz csapadékmentes időt választani. Ez azért fontos, mert az eső, hó leoldja a meszet, nem lesz esélye megszáradni a fák törzsén. Érdemes több rétegben meszeznünk, így felerősítve a jótékony hatást. Az oldat felviteléhez pedig legjobb választás egy jó erős sörtéjű gyökérkefe.

Miközben alaposan átkeféljük a fa kérgét, a gyökérkefe leszedi a leváló részeit, és a lehető legmélyebbre vihetjük fel a védelmező anyagot.

A fáink fehérbe öltöztetését egészen a nagyobb elágazások kezdetéig végezzük el, sőt nyugodtan meszezzük fel egészen addig, míg a földön állva elérjük.

Kapkodni nem érdemes – csak a tél végére kell teljesen elkészüljünk vele, viszont, ha túl hamar, például már ősszel felvittük volna az anyagot, valószínű, hogy a tavasz érkeztéig lemosódna.

Jutalmunk az alapos munkáért

Nem csak a tavaszi fagy ügyében járhatunk nagyon szerencsésen, ha meszezéssel töltjük az időt. A rovarok és gombák ugyanis nem viselik jól a kezelést – nem tudnak áttelelni a törzsben, elpusztulnak a mészréteg alatt. A fa kérgét szintén sokszor károsító mohák sem bírják, azonban sebgyógyító hatásának köszönhetően az esetleges kialakult sérülések extra védelmet kapnak. Ráadásként az esővel a talajba mosódó mész is jó hatással lesz a talajra, hiszen kompenzálja a lebomló avar és komposzt talajsavanyító hatását is.

Forrás: balintgazda.hu/magazin/aktualis-kert/november/igy-kell-ugyesen-bemeszelni-a-fak-torzset-telen.html

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában