2021.05.13. 17:52:31 9935 291

Méhecske kisokos - nélkülük mi sem vagyunk!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A méhecskék a tudomány mai állása szerint annyira fontos részei a világunknak, hogy 1-2 évvel eltűnésük után az emberiség is eltűnne a Földről. Szerencsére nem tartunk itt, de az elmélet jól mutatja, milyen fontosak is a méhecskék nekünk. A következő tényeket pedig lehet, hogy korábban nem is tudtad róluk!

Méh és levendula - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Méh és levendula

A méhek családokban, kolóniákban élnek, ahol egy anya mellé nagyjából 24 ezer here (hím méhecske) és 50-60 dolgozó, azaz nem szaporodó nőstény méhecske jut. Míg a méhkirálynő, azaz anya, petéket rak (akár 2000 ivadékról is gondoskodik), a többi méh szaporodás helyett a rokonok szaporodását támogatja. A dolgozók pedig, nem raknak peték, azonban gyűjtik a nektárt, pollent és védik a kaptárt. A herék egyetlen dolga, az új királynő megtermékenyítése, így ők a tél beköszöntével a kaptárból is kilakoltatásra kerülnek.

A repülésről

Átlagosan 25-40 km/h sebességgel repül egy átlagos dolgozó, ami persze attól is függ, hogy mennyi finomságot gyűjtött magára előtte. Többnyire 4-5 kilométer távnál nem merészkednek messzebb a kaptártól, ilyen távolságban azonban jól fel tudják térképezni a virágokat és azok ízét, illatuk alapján. De tévúton járunk, ha azt gondoljuk, hogy kizárólag illatok alapján tájékozódnak! A látásuk is igen jó, ennek köszönhetően olyan UV sugarakat is látnak, amelyek segítségével borús időben is tudnak tájékozódni, ráadásul az emberi arcot is be tudják azonosítani – felismerik!

Méhek viszonya a virágokkal

Nem csak az általuk előállított méz az, amiért rendkívül fontosak nekünk a méhek, hanem a beporzás is. Egy méhecske naponta akár kétezer virágot is meglátogat, így termőre fordítva például gyümölcsfáinkat. Illat alapján válogatnak a virágok között, sőt így is találják meg azt, de amire biztosan nem gondolnál, hogy meg tudják különböztetni az édeset, a keserűt, a savanyút, a sósat is. Innen tudják, hogy hová érdemes leszállni nektárt gyűjteni – általában a legédesebb nektárra röppennek, majd begyűjtik akár testtömegük többszörösének megfelelő mennyiségű kincset, és úgy repülnek vissza a kaptárba. Persze csak egy részét hordják haza a nektárnak, a másik felét útközben elfogyasztják.

A mézről

A méh az egyetlen rovar, amely az embernek hasznos táplálékot teremt, méghozzá igen finomat – a mézet. A kaptárba hordott nektárt a fiatal dolgozók sűrítik be, így lesz belőle aranyszín édesség, ám az is figyelemre méltó, hogy egy kg. mézhez legalább 2 millió, de van, hogy akár 5 millió mézelő virág porát kell begyűjteniük és feldolgozniuk. Egy méhcsalád évente több mint fél mázsa mézet fogyaszt – az jó sok virágpor és rengeteg méhecske-munkaóra!

Forrás: sokszinuvidek

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mi köze van a szemed színének a személyiségedhez?

Arra a kérdésre, hogy mi a „legleleplezőbb” elem egy ember személyiségében, Natalie Engelbrecht pszichoterapeuta azt válaszolta, hogy: a szemszín. Mint kiderült, az egyik legfontosabb érzékszervünk színe nem csupán esztétikai értékkel bír, hanem néminemű betekintést enged az egyének „mikrokozmoszába” is. Megnézzük, milyen izgalmas sajátosságok derültek ki még látószervünk színe kapcsán.

Miről árulkodnak a több kultúrában titokzatosnak vélt anyajegyek?

A bőr fejlődési rendellenessége miatt kialakuló naevusokat a köznyelvben egyszerűen anyajegyekként ismerjük. A leggyakoribbak: a barna, esetenként fekete színű bőrfoltok, valamint az általában kidudorodó festékes anyajegyek, melyekből apró hajszálak nőnek ki. Egyéb típusai a szederjes anyajegyek, melyeket sok helyen „tűzfoltként” emlegetnek, a szivacsszerű barlangos érdaganatok, továbbá a ritkábban jelentkező faggyúmirigyes anyajegytípusok. Szinte minden kultúrában felfigyeltek ezekre a - többnyire veleszületett és ártalmatlan - „bőrlenyomatokra”, így nem meglepő, hogy a népi hiedelmekben, babonákban, mítoszokban is kiemelt helyhez jutottak.

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest, a Fiastyúk csillaghalmaz, a holdsarló, a Mars, a Jupiter és a Bika csillagkép vörös csillaga, az Aldebaran kerül közel egymáshoz.