2017.06.17. 14:31:46 9893 352

Meggyezzünk! Ha meggyfára fáj a fogunk...
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyerekkoromban a nagyi kertjében lévő óriás meggyfák szürete jelezte számomra, hogy egyrészt itt a nyári szünet, másrészt megérett a meggy, harmadrészt már megint befőzni fogunk. A nagy meggyszedéseket azonban megelőzi a meggyfa elültetése és nevelgetése.

Meggy - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Meggy

Nyilván egy átlagos gyerek – mint én – duzzogni valónak gondolja, ha nem is az első pontot, de a harmadikat mindenképp, mert azzal feladat van, ugye. Node azért a kezdeti nyűglődés valahogy mindig elmúlt, főleg, amikor felfedeztük, hogy a dupla szárú gyümölcsökből nagyon csinos kis fülbevalót tudtunk a fülünk mögé rittyenteni.

Maga a gyümölcs

Van, aki a nyár előszeleként tekint a meggyre. Tény, hogy júniusban már láthatjuk a pirosló szemeket a meggyfán, és ilyenkor akaratlanul is arra gondol az ember, hogy szalad haza egy jó kis meggyes pitét összeütni. Friss gyümölcsből. Ez a gyümölcs azon kívül, hogy finom, igen magas az A-vitamin tartalommal bír. Ezen túlmenően persze tartalmaz vasat, magnéziumot, kalciumot és káliumot. A népi gyógymódot is sokan ismerhetik, a meggy levét régóta használják megfázásos, köhögős betegségek enyhítésére.

Meggyfát szeretnék ültetni

Tanácsos nem nagyra növő fa oltványt beszerezni, mivel ezzel a későbbiek során sem merülnek fel a méretéből adódó problémák. Mondjuk a meggyfa többünk szeme előtt úgy jelenik meg, mint egy közepes méretű gyümölcsfa, de érdemes erre tudatosan figyelni. Ügyeljünk arra, hogy a facsemete ne legyen kiszáradva, gondosan legyen csomagolva. Már előre tervezzük meg, hova szeretnék elültetni, járjunk utána gondosan, hogy kertünknek azon területe, ahova elhelyezni szeretnénk a növényt, kedvez-e neki majd a későbbiek során. A gondos tervezéssel megelőzött faültetés majd a későbbiekben fogja meghálálni a belefektetett energiát.

Hogyan ültessük, és legfőképp, mikor?

Bár most pont nem az ültetésnek, hanem a meggy szüretelésének van szezonja, azért az tény, hogy valahol el kell kezdeni, ha már eldöntöttük, hogy saját gyümölcsfát szeretnénk. Éppen ezért mindenképp figyeljünk arra oda, hogy megfelelő módon, gondosan ültessük el a fát. A kiásott gödörnek akkorának kell lennie, hogy a gyökérzet elférjen benne. A talajt javíthatjuk szerves trágyával, komposzttal. Ültetés közben a talajt óvatosan tömörítjük, és úgy töltjük fel. Ajánlatos belocsolni alaposan. Amennyiben koronás csemetefánk van, nem szükséges karózni. A föld kupacolását azonban minden esetben végezzük el a csemete tövénél, ez védi meg a fagytól, kiszáradástól. Az ültetés időzítsük őszre, a legjobb, ha még november vége előtt, az első talajmenti fagyok előtt sort kerítünk rá. Fagyos földdel nem érdemes próbálkozni, túl azon, hogy kemény meló kiásni, nem tesz jót a növénynek.

Amikor már terem a fa

Egy átlagos, jó állapotban lévő, karbantartott meggyfa június elején már terem. És bár tényleg unalmasnak és fárasztónak érezhetjük, amikor állunk a létrán – ideális esetben nem leesve onnan – és csak szedjük a piros bogyókat, csak szedjük…. Ilyenkor lelkesíti önmagát az egyszeri háziasszony, hogy de milyen elképesztő finom/egészséges/hűsítő finomságokat lehet majd a meggyből csinálni. És valóban, legyen az sütemény, leves, gyümölcslé, bármi, gyakorlatilag nyugodtan elmondhatjuk, hogy örök érvényű kedvenc marad.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...