2022.05.17. 09:30:00 6063 169

Médiatudatosság a digitális világban - Tiéd a felelősség!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A közösségi oldalak a modernkori médiák egy részhalmaza, amely lehetővé teszi a felhasználók által generált tartalmak terjesztését, az önbemutatást és a közösségi interakciót. Ezért ez hamar vált az emberiség – legfőképpen a fiatalok - mindennapi életének szerves részévé. A fiatal felnőttek kritikus forrásnak tekintik az információkeresésben és -szerzésben, azonban ez rendkívül bonyolulttá válhat a szabályozatlan információáramlás és a téves információ terjedése miatt.

Közösségi média - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Közösségi média

Egy új médiaműveltség fejlesztése különösen a fiatal felnőttek körében lenne sürgős a téves információ beáramlása és az új médiatechnológiák által generált, szabályozatlan információáramlás által okozott „kollektív szorongás” enyhítése érdekében.

Mi az a médiaműveltség?

Az írástudás fogalma a klasszikus olvasási és írási műveltségtől a digitális és információs műveltségig számos fejlődésen ment keresztül, amelyek többsége a médiatechnológiák fejlődéséhez kötődik, és a médiaüzenetek megértésére összpontosít.
A médiaműveltséget úgy határozták meg, mint a médiatartalom „hozzáférésének, elemzésének, értékelésének és létrehozásának” képességét, valamint „különböző kontextusban történő kommunikáció létrehozását.

A médiatudatosság műveltségének megszerzése

Az új médiatechnológiák megjelenésével új médiaműveltség kialakítására, ezen belül az új információk kritikus elemzésére való képesség megszerzésére lenne szükség mindazok körében, akik különösen aktívak a közösségi médiában.

Az új (közösségi) média technikai jellemzői, mint például a felhasználók által generált tartalom és a dinamikus programozás jelentősen túl nőttek a hagyományos médián, emellett az új média sajátos társadalmi-kulturális tulajdonságokkal is rendelkezik:
Egyrészt előmozdítja az együttműködést a tartalomalkotás során és prezentálja az alkotók értékrendjét és ideológiai felfogását, másrészt többféle célt szolgál, pl. társadalmi, politikai, oktatási és kereskedelmi célokat.
Habár az internetezők gyakran rendelkeznek megfelelő funkcionális műveltséggel - pl. az internet eléréséhez és kereséséhez szükséges készségekkel -, hiányzik belőlük a kritikus írástudás képessége ahhoz, hogy felismerjék, értelmezzék, bírálják és ellenőrizzék az új médiában található nagy mennyiségű és sokszor rendkívül összetett információt. A félretájékoztatás különféle negatív következményekkel járhat, mint például a nyilvánosság zűrzavara, és komoly veszélyt jelenthet a közegészségügyre.

Éppen ezért fontos, hogy felismerjük az új médiaüzenetek mögött fennálló valós célt, tehát nem hagyatkozhatunk csupán az érzelmeinkre, de logikusan is ki kell értékelnünk a médiaüzenetek megbízhatóságát és hitelességét!

A médiahasználat széleskörű elemzése tenné lehetővé, hogy a jövőben új médiaműveltségi tanterveket (racionális információfeldolgozás képességének szisztematikus fejlesztése) alakíthassanak ki a különböző célközönségek számára, hogy csökkenteni lehessen az új médiakörnyezetben elterjedt megtévesztő információk által kiváltott félreértéseket és károkat.

Nem szól szám… Avagy nem ír kezem

Rengeteg felesleges idegeskedéstől megkímélhetjük magunkat, ha nem szállunk vitába a megosztó bejegyzések alatti kommentszekciókban. A sokszor arctalan vagy hamis profil mögé bújó felhasználókkal történő szóváltás könnyen parttalan vitává fajulhat, amely nemcsak vérnyomásunkat emelheti fel, de teljesen időrabló tevékenység is.

Ezek mellett kommentjeink stílusával inkább magunkat minősítjük, ezért érdemes kétszer megfontolni, hogy érdemes-e válaszolni az értékrendünkkel ellentétel posztokra, és ha mindenképp ki szeretnénk nyilvánítani a véleményünket, akkor hogyan is tesszük azt: Személyeskedés nélkül és tárgyilagosan, ugye?

Forrás: www.journals.sagepub.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Telefon- és internetfüggőség – A technológián innen és túl

Egy tavalyi felmérés szerint a világ lakosságának több mint 60 százaléka rendelkezik már internet-hozzáféréssel, és nagyjából 6 milliárd ember birtokol okostelefont. A technológia radikális módon átrendezte az életünket, és temérdek előnnyel jár, ha újabb, a mindennapjainkat megkönnyítő innovációkkal örvendeztetnek meg bennünket. Azonban a technológia kínálta számos előny mellett nem árt, ha azzal is szembenézünk, hogy mennyire sebezhetővé is formálhat bennünket.

Mit jelent ma műveltnek lenni?

Nem könnyű a műveltségről beszélni egy olyan világ berendezkedésben, melyben manapság élünk. A technológia radikálisan megváltoztatta az életünket, az internetnek köszönhetően Földünk „faluvá” zsugorodott. Joggal merül fel a kérdés, hogy a klasszikus tanulási-tanítási modellek felvérteznek-e bennünket olyan képességekkel, amelyek segítenek az újszerű térben kellőképpen helytállni?

Mindennapi online biztonsági óvintézkedéseink – Így védekezzünk az internetes bűnözés ellen

Az egyének és közösségek biztonság iránti igénye egyidős a történelemmel, hiszen ez alapja a társadalmi fejlődésnek. A félelem és veszély nélküli nyugodt élet fenntartása érdekében már a kezdetekben elkezdődtek az óvintézkedések. Ebből bontakozott ki a mai intézményesített biztonság, melynek szükséges a korigényekhez és annak aktuális kihívásaihoz igazodnia. Ezek között jut helyhez a kiberbiztonságnak nevezett intézkedés is, mely az egyre szaporodó digitális támadásokkal szemben kínál megfelelő védelmet.