2023.04.13. 12:15:00 5978 229

Maradj (pénzügyi) biztonságban online is - Így csináld!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bosszantó és szinte kivédhetetlen veszélye az online világban történő jelenlétünknek pl. az, hogy “ellopják” a megosztott fényképeinket a profilunkból. A legjobb esetben csak szórakozásból készítenek ezek felhasználásával hamis fiókokat, de előfordulhat, hogy másokat szeretnének rászedni a tőlünk jogszerűtlenül szedett képek mögé bújva.

Kiberbiztonság - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kiberbiztonság

Fotóink illetéktelen felhasználása ellen a legjobb védekezési mód, ha közeli ismerőseinken kívül az internet népe előtt rejtve maradnak! Éppen ezért nem jó ötlet mindenkit visszajelölni, aki egyszer ránk köszönt az utcán.
Kellemetlen lehet ráeszmélni, hogy a nevünkben vagy a képmásunkat használva csaptak be és károsítottak meg embereket, ilyenkor a minimum az, hogy jelentjük a megfelelő szerveknél az esetet.

Ne dőlj be, olvass figyelmesen!

Sajnos vannak más, inkább pénzügyi kockázatot jelentő veszélyek is, amelyek ugyanígy az online térben lesnek ránk. Biztosan te is találkoztál már a legújabb csalási módszerekre figyelmeztető felhívásokkal, miszerint egy-egy ismert szolgáltató nevében kapnak a felhasználók sms-t, e-mail-t vagy egyéb szöveges üzenetet, amelyben bankkártya adatainkat akarják kicsalni, vagy éppenséggel egy bizonyos összeg kifizetésére szeretnék rávenni az adott személyt.

Az ilyen üzenetek általában tartalmaznak fajtájuk szerint vagy egy ártó csatolmányt, vagy egy vírusos linket, amelyekre rákattintva megfertőződhet az eszközünk, és tudtunk nélkül adathalászat is történhet a háttérben!
Ne csak akkor gyanakodjunk átverésre, amikor furcsa, a szolgáltató korábbi gyakorlatától eltérő platformon történik a megkeresés! Minden esetben figyelmesen olvassuk el a feladó nevétől kezdve az üzenet szövegét, annak utolsó betűjéig:
Sok esetben külföldi szervezet próbál adatokat és pénzt kicsalni, és a fordítóprogramokkal tipikus magyartalan mondatok jönnek létre. További árulkodó jel, hogy a cég neve, aminek a bőrébe szeretnének bújni, hibásan szerepel. Ilyen esetekben semmiképpen se nyissuk meg a mellékletet és a szövegbe ágyazott linket sem, hanem töröljük ki rögtön a levelet, illetve üzenetet.

Csak megbízható weboldalon keresztül vásárolj!

Tetszik egy termék, de kusza a webáruház, és ráadásul hibás magyarsággal is vannak feltüntetve az információk? Esetleg nyoma sincs ügyfélszolgálatnak? Félő, hogy vagy kritikán aluli árut fogsz kapni, vagy egyszerűen csak ellenszolgáltatás nélkül marad a fizetés. Mielőtt belefutnál ilyenbe, keress rá a webáruház és a rendelendő termékek nevére, és olvasd el a vásárlói véleményeket!

Vigyázz, hogy milyen felületen fizetsz bankkártyával!

Amennyiben lehetőséged van arra, hogy egy bizonyos összeget átcsoportosíts egy online zsebre, ne légy rest megtenni és fizess onnan! Így a valódi bankszámládhoz nem férnek hozzá akkor sem, ha a weboldal esetleg meg lenne hackelve.
Ha nincs ilyen szolgáltatás a bankodnál, akkor ragaszkodj a kétlépcsős hitelesítést vagy minimum PIN-kódot kérő fizetési rendszerekhez. Ha a fizetési felület nem kér ilyen adatokat, inkább válaszd az átutalást vagy az utánvétes fizetést!

Szerző: GAM

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.