2014.05.21. 10:00:00 4238 20

Manipulált videók az orosz hírekben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ukrán titkosszolgálat (SZBU) szakértői manipulációra alkalmas, éppen ezért tiltott képkockákat találtak több orosz csatorna Ukrajnáról szóló híreiben, tudtuk meg az MTI tudósításából.

Sokat elnéz a világ Oroszországnak - most éppen pszichére ható eszközöket. (A kép illusztráció) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sokat elnéz a világ Oroszországnak - most éppen pszichére ható eszközöket. (A kép illusztráció)

25. képkocka

Manipulatív, úgynevezett 25. képkockát rejtettek el a hírekben orosz csatornákon. Ezek a képkockák nem érzékelhetők (a másodperc 25-öd részéig villannak fel), tudatosan nem észleljük, azonban alkalmasak arra, hogy érzelmeket, érzéseket váltsanak ki.

Mindenhol tiltott

A módszer nem új, számtalanszor bizonyították hatásosságát. Ha ilyen képkockát másolnak be mozifilmekbe - pl. 1-1 kép valamilyen üdítőről - a néző nem érzékel semmit tudatosan, nem fogja fel a képet, viszont a film vetítése után az adott üdítőre érzékelhetően megnőtt a kereslet. Pozitív és negatív irányban egyaránt fel lehet használni - pl. dohányzásról leszoktatásban, stb. Azonban a befogadó tudatalattijára hat. Éppen ezért a világ országainak nagy részében - Oroszországban, Ukrajnában is - tiltott az ilyen jellegű kommunikáció.

Hónapok óta tart

Az SZBU szakértői két hónapon át vizsgálták az orosz televíziók, például a Rosszija 24 hírcsatorna adásait - adta hírül az MTI. A kijevi sajtótájékoztatón bemutattak az újságíróknak néhány orosz híradást az ukrajnai eseményekről. A felvételek adott helyen való megállításakor olvashatókká váltak olyan feliratok, mint például: "bűnözők gyilkolnak", a "Jobboldali Szektor gyilkol", a "Nemzeti Gárda - gyilkosok".

Diana Ducik, a "Telekritika" nevű médiaelemző honlap szakértője hozzátette, hogy az efféle manipulációs módszerek az orosz tévécsatornák nézőiben erősítik az agressziót és az ellenszenvet Ukrajnával és mindennel szemben, ami ukrán. Ráadásul ezzel elvonják a néző figyelmét az Oroszországban meglévő problémákról, amelyek egyébként is ritkán szerepelnek témaként az orosz televíziókban.

"Gyakorlatilag háborús retorikát folytat az orosz média, ami hatással van a társadalomra, növelve az emberekben az agresszivitást"

fűzte hozzá a szakértő. Megjegyezte, hogy az orosz híradásokban az új ukrán vezetésre vonatkozóan előszeretettel használt "fasiszta" és "náci" jelzőket már a kelet-ukrajnai szeparatista megmozdulások előtt, a kijevi Majdanon tavaly novemberben kezdődött tiltakozó akciók résztvevőivel kapcsolatosan is elkezdték használni.

Forrás: MTI 2014. május 20.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...