2019.12.28. 17:17:46 7585 289

Madáretetőnk vendégei – és a szíves vendéglátás alapjai
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Télidőben vendégül látni a madárkákat, mindenkinek jó, hiszen a madár jól lakik, a gyerekeket, unokákat szórakoztathatjuk a madáretető házi elkészítésével, mi magunk pedig egész télen gyönyörködhetünk a kis csiripelők lakomájában. Kikre számíthatunk és mivel kínáljuk őket? Itt van minden fontos infó a madáretetésről!

Téli madáretető - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Téli madáretető

Tündéri kis tollasok ékesítik majd a kerted egész télen át, ha okosan kínálod őket eleséggel. Ez főként a havas napokon kiemelten fontos, hiszen ilyenkor nehezen találnak a természetben csemegét és a sűrűn lakta településeken, városokban az élelem gyűjtésre alkalmas területet is kivettük alóluk.

A helyválasztás

Az első és legfontosabb, hogy a madáretetőt úgy pozicionáljuk, hogy azáltal ne tegyük ki veszélynek a kis tollasokat. Ahol eléri a kutyus, cicus, ott bizony nincs biztonságban a madárka. Legjobb, ha a fa dúsabb ágazata közé bújtatjuk az etetőt. A madárka megtalálja, de természetes ellenségeinek nagyobb kihívássá válik a vadászat.

A menü összeállítása

Természetesen az sem mindegy, mit tálalunk számukra. Nem minden madár örül egyformán a kemény magoknak. Vannak természetesen, akik kifejezetten boldog vacsorájukat lelik a dióban, makkban, de akadnak olyan példányok is, akiknek a csőre nem alkalmas a kemény héj megbontására. A magevők csőre jellemzően rövid, vasrag és kifejezetten erős, ezért könnyedén bontószerszámként használják kemény termések, diófélék és gyümölcsök felnyitásához. Nekik nyugodtan kínálhatunk napraforgómagot, földimogyorót, diót, makkor, mákot, vagy akár lenmagot, kölest. Magevők csapatát erősítik a pintyfélék, a süvöltő, a meggyvágó, a házi veréb, a kék cinege, a meggyvágó és a csíz is.

Lágy eleséggel is rakd meg a madáretetőd, hogy a törékenyebb csőrű szárnyasok is jóllakhassanak! Ha nincs kedved rovarokat és pókokat gyűjteni nekik – és ugye miért is lenne -, akkor bogyókkal, gyümölcsökkel, csigákkal, mazsolával, korpával, vagy más gabonapelyhekkel is a kedvükben járhatsz. A szárított és friss bogyók, egy pár szeletke friss alma, vagy egy finom zabpehely megtölti majd a rigófélék, az ökörszem, a vörösbegy, a csuszka és a seregély bendőjét is.

Tartson ki tavaszig!

A kezdeti lelkesedésed ne hagyjon alább a tél közepén sem, ezzel ugyanis komoly éhségbe taszítanád a kismadarakat. Ha megszokták, hogy kosztolni járnak hozzád, nem fedeznek fel időben élelem lelő helyeket és a vastag hótakaró alatt lehetetlenné válik számukra a napi betevő megszerzése.

Madáretető helyett

Házilag is készíthetsz madárétket, amihez nem lesz szükség külön etetőre. Marhafaggyút, vagy kókuszzsírt melegíts addig, míg teljesen folyékonnyá válik. Ezt követően keverd hozzá a zsiradék mennyiségéhez képest dupla adag szárazanyagot (magokat vagy bogyókat, attól függően, hogy kemény vagy gyengébb csőrű madaraknak készíted). Nyomkodd formába, vagy készíts belőle golyókat és helyezz bele zsineget a felfüggesztéshez. Várd meg, amíg megszilárdul és már ki is akaszthatod a kert megfelelően védett pontjaira!

Forrás: hobbikert.hu/magazin/kertunk-madarai-a-magokat-evok-es-a-lagyeleseget-fogyasztok.html

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Villámgyors gyümölcsös sütik

Nyaralás közben, főleg a nagy kánikulában az ember nem szívesen tölti az időt a konyhában, ha nem feltétlenül muszáj. Otthon főzőcskézünk, de ezt a folyamatot minél gyorsabban és hatékonyabban szeretnénk letudni. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy amellett, hogy gyorsak vagyunk érdemes hatékonyan is gondolkodni. Lehetőleg kis energiabefektetéssel nagyobb mennyiségű falatoznivalót készítsünk, ami laktató és nem is romlik a fejünkre azonnal, ha nem tesszük hidegre. Ilyenkor jöhet megoldásként szóba a gyorsan elkészíthető gyümölcsös süti. Praktikus, ízletes és bármikor fogyasztható, ha a család megéhezik. Nézzük milyen recepteket próbálhatunk ki.

Nem bírsz leállni a befőzéssel? – Készíts hagymalekvárt!

A nyár vitathatatlanul a lekvárok, befőttek, savanyúságok, vagyis az ízek télire történő elmentésének időszaka. Már nálad is sorban állnak a kamrapolcon házi készítésű finomságok, de úgy érzed, még hiányzik valami, a lenti recepttel bővítheted a repertoárt. Készíts hagymalekvárt!

Ízletes mikróban készült ételek

Tény, hogy vízben főzve sokkal autentikusabb élményt nyújthat egy étel ízvilága. Talán ezért is ódzkodnak tőle oly sokan, hogy mikróban készítsék el a vacsorájukat. Azonban vannak olyan fogások, amelyeket, ha a szükség úgy kívánja bátran elkészíthetünk mikróban is. Válogatásunk ételei nemcsak gyorsan elkészíthetők, hanem az ízük is kifogástalan! Szerintünk érdemes kipróbálni őket!