2019.12.13. 14:41:52 6265 186

Luca-napi hagyományok – akár napjainkban is!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Luca napja, december 13, a régi korokban a jövendölés napja volt. Babonákat követve megállapítottak ezen a napon mindent; a következő évi terméstől a várható időjáráson át a párkapcsolati változásokig. Idén ráadásul péntek 13-ra esik Luca napja, így ideje felfrissítenünk a babonákat!

Boszorkány - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Boszorkány

Természetesen közösségi szórakozásnak sem volt utolsó a Luca napi szokások sora. Az asszonyoknak Luca napján például szigorúan hiba volt dolgozni, így aztán az összes szokásra maradt idejük, a sütés – főzés, sürgés-forgás viszont megmaradt más napokra.

A Luca-napi szokások egyébként Szent Lucia vértanúhalálához kötődnének, de a magyar hagyományok inkább egy csúf öreg boszorkányhoz kötik. Luca-banya elől dugják el a seprűket, nehogy meglépjen az öreglány – hát ezért nem szabad semmi féle háztartási eszközt ezen a napon a kezünkbe venni.

Boszorkánynéző szék…

Az igazán lelkes boszorkányvadászoknak remek időtöltés a december 13-án elkezdett Luca-szék kifaragása. A széknek december huszonnegyedikén kell elkészülnie, pontban akkor, mikor éjfélt üt az óra. Így a székre állva megláthatjuk a boszorkányokat, és megismerhetjük őket szarvval díszített fejükről. Ugyan a faragáshoz ma már nem sokan értünk, de készíthetünk otthon egyszerűbb kis széket a gyerkőcökkel, akár fogpiszkálóból, spatulából, minden nap hozzá téve egy kicsit. Ráállni viszont nem érdemes – még összeroppantják a boszik a székünket (vagy kiderül, hogy boszorkányok vagyunk)!

Szintén kézművesség iránti lelkesedésből – és természetesen a Luca-napi rossz szellemek elleni elővigyázatosságból – fonhatunk fokhagymakoszorút az ajtóra, ablakokra. Plusz pont, hogy a karácsonyi főzéskor és kéznél lesz a fokhagyma. Ráadásul, ha mégis munkához látnánk Luca neve napján, a fokhagyma majd távol tartja a rossz szellemeket, hogy ne szúrjuk meg az ujjunkat az orsóval (vagy a hústűvel), ne változtassák kóccá a lent (vagy gyűrjék össze a frissen vasalt ruhát)! A biztos azonban mégis az, ha ezt a napot inkább végig lustálkodjuk! A párválasztás nagy napja Ha azt gondoltad a szerelem napja februárban volt, nagyon tévedsz! Mivel annak idején szüneteltek a kinti munkák és teret kapott a fonóban az ismerkedés, ráértek az emberek udvarolni, udvaroltatni. A szerelem azonban nem egyszerű, a lányok tehát igyekeztek biztosra menni. Luca-cédulákat készítettek, 12 szabad legény nevét papírgalacsinokra írták, majd a párnájuk alá rakták. Akit reggel kihúztak elsőre, azzal számítottak házasságra. Született erre drasztikusabb változat is – minden nap egy nevet a tűzbe hajítottak, s a végén karácsonyra már csak a jövendőbeli neve maradt náluk.

Természetesen egy magyar hagyomány akkor az igazi, ha van köze az étkezéshez is. Így hát a gombócba főzött cetlik mind közül a legjobbak! Amelyik gombóc a háziasszonynak először feljön a víz tetejére kifőzéskor, abban rejlik a jövendőbeli neve. Ezt is kipróbálhatjuk lányos háznál, vagy barátnőkkel, csak ne felejtsünk el mindenkit figyelmeztetni, hogy van egy kis extra a gombóc közepén. Na és persze a ház urát érdemes cédula mentes gombóccal kínálni!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...