2019.11.18. 17:49:55 7555 288

Lemosó permetezés – a gyümölcseink védelmében
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az őszi lemosó permetezés a legjobb megelőző módszer a jövőre nézve, ugyanis elkerülhetjük vele a kártevők érkezését, a betegségek ártalmait. Így hát jöjjön minden, amit a lemosó permetezésről tudnod kell, ahhoz, hogy jövőre kevesebb gondod legyen a növényeiddel!

Lemosó permetezés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lemosó permetezés

A lombhullás után sincs megállás a kerti munkákban! Itt az ideje, hogy kitanuljuk és gyakoroljuk a lemosó permetezés minden apró mozzanatát, így védve meg előre a gombák, kártevők és más betegségek ellen a termést és a virágokat.

Permetezni? Mindent IS!

Nem elég a gyümölcsfákra koncentrálnunk, ha az őszi lemosó permetezésről van szó. Gyümölcstermő bokraink, díszcserjék és díszfák, szőlőtőkék és rózsabokrok mind sorban állnak a prevenciós gyógykezelésre. És ha ez még nem volna elegendő: a fából készült kerti építményeket is permetezni kell. Hiszen a deszkák réseiben áttelelnek a kártevők petéi, a betegségek spórái, amik aztán jövőre ismét ellepik a fáinkat - ha nem vagyunk elég alaposak- és akkor hiába volt az őszi lemosás.

Mivel permetezzünk?

A permetszer kiválasztásánál mindenképp tartsuk szem előtt, hogy kizárólag környezetbarát, emberi egészségre ártalmatlan szert alkalmazzunk. A lehetőségek tárháza – ha nem is végtelen – de igen nagy, a szakboltokban számos készítményt tudnak ajánlani. Hogy egy két példát hozzunk, gombák ellen kitűnő a bordói lé, a Champion és Cuprosan is. Levéltetvek, pajzstetvek és atka ellen Agrol Plusz, Nevikén és Vektafid S ajánlott többek közt.
Nem kell minden növényre külön permetszerrel készülnünk, ugyanis a legtöbb kerti zöld lakó permetezhető ugyanazzal a termékkel. A tetű ellen használt szerekkel azonban igyekezzünk kikerülni az örökzöldeket.

Hogyan permetezzünk?

Válasszuk ki a megfelelő alkalmat. Lombhullást követően minél hamarabb érdemes nekilátni – egy szélcsendes, száraz és lehetőleg fagymentes napon. Keverjük ki a permetszert, mindig a használt anyag csomagolásán található leírásnak megfelelően. Túl erős mixet sem érdemes csinálnunk, mert több kárt okozhatunk vele, mint amennyi hasznot hajtana.

Figyeljünk a megfelelő védő öltözetre is – maszk, védőszemüveg és kesztyű akkor is kell, ha egyébként emberi egészségre ártalmatlan szerrel dolgozunk, mert szembe fröccsenve így is bajt okozhat, bőrfelszínre jutva vagy belélegezve pedig allergiás reakciót válthat ki.

Ne fukarkodj a permetlével, bőségesen kínáld meg a növényeid. A védekező anyag így eljut a fák kérgébe, a repedésekbe és a redőkben áttelelő károsítókat is kiirtja. Tökéletesen akkor tud az anyag érvényesülni, ha egységesen mindenhol bevonja a fás szövetek és a kártevők felszínét.

A hatékonyság érdekében…

A lemosópermetezés eredményességéhez szükséges az is, hogy a lehullott leveleket rendszeresen és alaposan eltakarítsuk – hiszen ezekben nem csak a sünik tudnak áttelelni. Hanem a gonosz kártevők és kórokozók is. Tehát az összegyűjtött leveleket komposztáljuk, ássuk a talajba, vagy az erre szánt lebomló zsákokba gyűjtve vitessük el.

Ha idén mindent megtettél a növényeid védelmében, akkor legközelebb tavasszal, a márciusi fagyok után (de még rügypattanás előtt) kell majd elővenned a permetezőt, addig nem lesz szükség rá.

Forrás: balintgazda.hu/magazin/aktualis-kert/november/permetezes-lombhullas-utan.html

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Villámgyors gyümölcsös sütik

Nyaralás közben, főleg a nagy kánikulában az ember nem szívesen tölti az időt a konyhában, ha nem feltétlenül muszáj. Otthon főzőcskézünk, de ezt a folyamatot minél gyorsabban és hatékonyabban szeretnénk letudni. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy amellett, hogy gyorsak vagyunk érdemes hatékonyan is gondolkodni. Lehetőleg kis energiabefektetéssel nagyobb mennyiségű falatoznivalót készítsünk, ami laktató és nem is romlik a fejünkre azonnal, ha nem tesszük hidegre. Ilyenkor jöhet megoldásként szóba a gyorsan elkészíthető gyümölcsös süti. Praktikus, ízletes és bármikor fogyasztható, ha a család megéhezik. Nézzük milyen recepteket próbálhatunk ki.

Nem bírsz leállni a befőzéssel? – Készíts hagymalekvárt!

A nyár vitathatatlanul a lekvárok, befőttek, savanyúságok, vagyis az ízek télire történő elmentésének időszaka. Már nálad is sorban állnak a kamrapolcon házi készítésű finomságok, de úgy érzed, még hiányzik valami, a lenti recepttel bővítheted a repertoárt. Készíts hagymalekvárt!

Ízletes mikróban készült ételek

Tény, hogy vízben főzve sokkal autentikusabb élményt nyújthat egy étel ízvilága. Talán ezért is ódzkodnak tőle oly sokan, hogy mikróban készítsék el a vacsorájukat. Azonban vannak olyan fogások, amelyeket, ha a szükség úgy kívánja bátran elkészíthetünk mikróban is. Válogatásunk ételei nemcsak gyorsan elkészíthetők, hanem az ízük is kifogástalan! Szerintünk érdemes kipróbálni őket!