2014.05.28. 15:20:02 4815 103

Leleplezték a fogyókúrás csodaszert, a zöld kávét!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Minden évre jut egy-egy fogyókúrás varázsbogyó, ami rövid időn belül bomba alakot ígér… De ugye Te sem gondolod komolyan, hogy mozgás és a kalóriabevitel csökkentése nélkül egészségesen fogyhatsz? A legújabb fogyókúrás trendet, a zöld kávét hirdető cégek pedig pontosan ezt ígérik. A VS.hu újságírói utána jártak a sztorinak, mi igaz a zöld kávét övező hírverésből és mítoszokból.

Zöld és barna szemes kávé - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöld és barna szemes kávé

Hála az internetnek, a vírusvideóknak és a facebook-os spameknek, nap mint nap találkozhatunk elképesztő fogyásról szóló sztorikkal, és szinte már monitoron keresztül tömködik a szánkba a legújabb fogyasztó csodakapszulákat. Ráadásul az elmúlt években annyira divatos lett a minél tisztább, vegyi anyagoktól mentes étkezés, hogy az újabb fogyiszerek már az egészségesség köntösébe bújva támadnak.

Lassan egy éve tartja lázban az embereket és a fogyni vágyókat a legújabb cucc, a zöld kávé, teljes nevén: zöld kávé kivonat. A reklámok és az ígéretek szerint, ha napi háromszor beveszünk egyet a teljesen és kizárólag természetes anyagokból készült pirulából, akkor hipp-hopp eltűnik a felesleg. A bevállalósabb reklámokban a hirdetők még az olyan fotókat is megkockáztatják, hogy annyira lefogyunk, hogy a hasunk is kockás lesz tőle. Azonban rémtörténeteket már mindannyian hallottunk arról, hogyan verik át a nép egyszerű gyermekeit a sarlatánok, adnak el nekünk nagyon drágán teljesen hatástalan szereket, vagy, ami még rosszabb, olyan kapszulát szedünk be, ami káros az egészségre.

Így természetesen először annak jártunk utána, miből is készülnek ezek a híres zöld kávé pirulák és hogyan olvasztják tonnaszám a zsírt. A zöld kávé egészen addig, míg fel nem dolgozzák, teljesen megegyezik az általunk ismert klasszikus kávéval. A zöld kávé „nem csalás, nem ámítás”- kávébabból készül, barna testvérétől csupán az különbözteti meg, hogy nincs megpörkölve. A szakemberek elmondása szerint éppen ez az, amitől a zöld kávé más. Ugyanis a pörkölés során a kávébabok kémiája megváltozik, és bizonyos anyagok kisebb számban maradnak meg a babban.

A zöld kávé hívek vallják – egyébként ebben a szer kritikusai is egyetértenek –, hogy a pörköletlen kávéban nagyobb arányban található meg a klorgénsav. Fontos megjegyezni ezt a szót, hiszen 2014 új, trendi szakzsargonja ez, mint volt 2013-ban a transzzsír. A klorgénsavat azért sztárolják annyira, mert csökkenti a glükózfelszívódást, tehát csökkenti a vércukorszintet, erre pedig könnyű ráhúzni a konklúziót: fogyaszt. Azonban Dr. Csupor Dezső gyógyszerész, az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet adjunktusa és a Ködpiszkáló blog szerzője kiemeli: bár a klorgénsav befolyásolhatja a vércukorszintet, ebből nem következik, hogy fogyasztó hatása is lenne, ahogy erről klinikai adat nincs is.

Éppen ez az a pont, ahol igazán érdekessé válik a zöld kávé rejtélye. A szerrel kapcsolatban annyira nincs klinikai feljegyzés, hogy az ember bárhol keres róla adatot, egyetlen orvosi kutatást talál, ami hatásos, ha hinni akarunk, de a szkeptikusok számára igen gyenge lábakon áll.

A sok helyen elérhető kutatás az amerikai Dr. Joe Vinson nevéhez köthető. Az orvos 22 héten keresztül vizsgálta a zöld kávé kivonat hatásait és látszólag sikerült bebizonyítania: a cucc fogyaszt. 16 embert kért fel arra, hogy vezessen étkezési naplót, miközben a csapat egyik felének nagy dózisban adta a zöld kávé kivonatot, a maradék pedig kisebb dózist kapott. Ráadásul azt a csavart is belerakta a vizsgálatba, hogy egy ponton a két csoportot felcserélte. Az eredményei kimutatták, hogy a nagyjából három hónapos kísérlet során az alanyok közel nyolc kilót fogytak.

Ám még mielőtt elájulnánk, nem árt kicsit jobban elmerülni a kísérletben, ami fontos kérdéseket vet fel. Például nem derül ki, mi alapján választották ki a résztvevőket és az sem, hogy miért ennyire kevés emberen tesztelte a doktor a csodaszert, ráadásul arról sincs információ, hogy a résztvevők nem diétáztak-e a kísérlet során. Így pedig nem lehet biztosra venni, hogy a fogyás a zöld kávénak köszönhető.

Az is érdekes, hogy a komoly cikkek bőrébe bújtatott reklámokra kommentelő Facebook felhasználók közül az összes profil hamisnak tűnik. Rákattintás után a facebookozó oldala nem tekinthető meg. Sőt a legtöbb zöld kávéról szóló fórumon is nagyjából ugyanazokba a promotáló kommentekbe futunk bele. A valódinak tűnő bejegyzések pedig szinte egytől egyig arról számolnak be, hogy a kapszula nem hozta meg a várt eredményt.

Kisa Judit dietetikust is felkerestük a zöld kávéval kapcsolatban. Először kicsit nevetett a kérdésünkön, hiszen pályafutása során már annyi csodaszerrel találkozott, hogy néha már nem is tudja megkülönböztetni őket egymástól. Kisa elmondta, nem létezik olyan pirula, amely biztos fogyást eredményez. – Két olyan dolog van, ami fogyaszt: a kevés kalóriabevitel és a hormonháztartás rendben tartása – mondja a szakember. A dietetikus azonban arra is felhívja a figyelmet, azért is fontos, hogy óvatosan bánjunk ezekkel a fogyasztó kapszulákkal, mert ha természetes anyagból is készül, káros lehet az egészségre. – Bármilyen természetes anyag felboríthatja a szervezetünket, ha túl nagy mennyiséget fogyasztunk belőle – int óvatosságra Kisa.

Valóban, eddig egyetlen olyan híradás sem látott napvilágot, miszerint a zöld kávénak bármilyen káros mellékhatásai lennének. Bár ez megnyugtató, arról se feledkezzünk meg, hogy hivatalos, szakmai konszenzus nincs arról, hogy a zöld kávé valóban segítene a fogyni vágyókon.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...