2021.01.21. 13:35:08 8492 175

Legyen hasznos a tűlevél - használd mulcsnak!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sokaknál még mindig áll a karácsonyfa, ez nem is baj, hiszen, ha szép, miért ne gyönyörködhetnénk benne. De mi lesz utána? Lehet bárhogy hasznosítani az exkarácsonyfánkat? Bizony, például használjuk a tűlevelet mulcsnak!

Fenyőágak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fenyőágak

Lassan a legkitartóbb fenyők is feladják, ledobálják tűlevél köntösüket és eljön az ideje a bontásnak. A földlabdások pedig kikerülhetnek új lakóhelyükre, a kertbe. (Itt már írtunk arról, hogyan érdemes kiültetned a fenyődet)[https://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/igy-ultesd-ki-a-foldlabdas-fenyod], most pedig megmutatjuk mit kezdhetsz a megmaradt vágott fával.

Először is, mielőtt a karácsonyfadíszeket és égősorokat lebontanád a fáról, teríts egy-két nagy nejlont a padlóra, így egyből összetudod gyűjteni a lehulló levelek nagyját. Majd jöhet a bontás és a díszek elcsomagolása. Ha ezzel kész vagy, öntsd egy vödörbe a tűleveleket, majd a nejlonba tekerve vidd ki a fát a kertbe. Csomagold ki, de maradjon alatta a csomagolás és vastag kesztyűddel rázogasd le róla a tűlevelet. Minél szárazabb, annál könnyebben adja. Ha nagyon ragaszkodik a tüskéihez, egy kártyával, jégkaparóval a levél növésével ellentétes irányba (a fa törzse felé) simítsuk ágait. A törzs eldarabolás után száradhat a tűzrakó mellett, a tűleveleket pedig gyűjtsük össze.

Savanyú talaj legjobb mulcsa

A tűlevelek pH-ja alacsonyabb, mint a kéregmulcsé, ezért azon növények között lesz ideális takaróközeg, amelyek a savas kémhatású talajban érzik jól magukat. Levendula, hanga, rododendron mind kivirul az alacsony pH értékű földben, a fekete-, és vörösáfonya tövek pedig szépen növekednek. Nem csak az áfonyafélék, de az eper is enyhén savas közegben érzi jól magát, a talajfedés pedig megkönnyíti az eper-kertész dolgát, hiszen a föld nem szárad ki és a növény sem burjánzik túl.

Amellett, hogy a hortenziák közt is használhatjuk talajtakarónak korábbi karácsonyfánk leveleit, még a színét is befolyásolhatjuk vele. Alacsony pH mellett kék, lúgos kémhatás mellett rózsaszín virágokat növeszt.

Túl a karácsonyfán…

Nem csak a szobában ácsorgó fenyőnk tűlevelei lehetnek jobb sorsra érdemesek! Tűleveles mulcsolásra alkalmas a fekete-, és vörösfenyő, a mamutfenyő, a jegenyefenyő és sok más örökzöld tűlevele is. Ilyenkor egy alapos sepréssel összegyűjthetjük, majd a fedni kívánt kertrészre lapátolhatjuk a levélkéket.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...