2014.05.08. 08:00:00 5124 28

Kulcs az örökfiatalsághoz. Lehet, hogy megtalálták?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hogyan maradhatnánk fiatalok? Az örök kérdés. Még ha erre nem is találták meg a konkrét receptet, egy lépéssel ismét közelebb került két, egymástól független tudóscsoport. Úgy találták, hogy a fiatalok vére segíthet az öregedéssel járó betegségek kezelésében és akár az öregedés folyamatának a lassításában is. A feltételezések szerint akár az Alzheimer-kór gyógyításában is alkalmazható a módszer.

Vérvétel, egészség - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vérvétel, egészség

A tudósok Dr. Clive M. McCay az 1950-es években folytatott kísérleteinek eredményeiből indultak ki. McCay felfedezte, hogy miután a parabiózisnak nevezett eljárással összeöltötte az idősebb és fiatalabb egerek vérereit, az öregebb példányoknál egyértelmű fiatalodás nyomait látta. A kutató azonban nem tudta megmagyarázni, pontosan mi állt a kísérlet sikerének hátterében. A Harvard és a Kaliforniai Egyetem kutatócsoportjainak azonban sikerült egyértelmű bizonyítékokkal alátámasztani a jelenséget. Magyarázatuk szerint a fiatalabb szervezetből származó vérben fellelhető proteinek „felébresztik” az idősebb szervezet őssejtjeit, a folyamat következtében pedig új, fiatal szövet képződik.

Saul Villeda, a Kaliforninai Egyetem professzora és csapata a Nature Medicine orvosi folyóiratban publikálta tanulmányát. Ebben azt írják, a parabiozís módszerrel végrehajtott vérátömlesztés működik, a fiatalabb egerekből származó vérplazma az idősebb egerek agyába fecskendezve pedig még jobb eredményeket hozott. A folyamat révén új kapcsolatok jöttek létre az agy sejtjei között, és a kezelés hatására jelentősen javultak az egerek kognitív funkciói is. Villeda szerint a felfedezés lehet a kulcs az Alzheimer-kór és más agyi degenerációt okozó betegségek gyógyításában.

A másik kutatócsoport a Science magazinban publikálta eredményeit. Dr. Amy J. Wager, a Harvard Egyetem professzora és csapata kimutatta, hogy a fiatalabb egerek vérében nagy mennyiségben jelenlévő GDF11 nevű protein képes volt visszafordítani az öregedés hatásait az idősebb rágcsálók szívében. A GDF11 felélesztette az öreg egerek inaktív őssejteket, a folyamat következtében új szövetek jöttek létre, lecserélve a régieket. Az idősebb egerek más testszervei – gyomor, máj, tüdő - is jobban teljesítettek a vértranszplantáció után, az egerek fizikai állapota - például kitartásuk - is sokat javult.

A harvardi kutatók szerint 3-10 éven belül megkezdődhetnek az embereken végrehajtott klinikai tesztek, a Science cikke szerint pedig egy cég már arra készülődik, hogy Alzheimer-kórban szenvedő betegeken próbál segíteni a vérátömlesztés módszerével.

A tudós társadalom rendkívüli eredményként fogadta a hírt, Rudolph Tanzi, a Harvard Orvostudományi Egyetem professzora példa nélkülinek nevezte a New York Times-nak adott nyilatkozatában a kutatás eredményeit.

Kétkedők szerint azonban akár rákot is okozhat az eljárás, mert elképzelhető, hogy az őssejtek fokozott működése folyamán hibás sejtek jönnek létre.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest, a Fiastyúk csillaghalmaz, a holdsarló, a Mars, a Jupiter és a Bika csillagkép vörös csillaga, az Aldebaran kerül közel egymáshoz.

A „luxusgyümölcs”, ami Kelet-Ázsiában a halhatatlanságot jelképezi + recept

Nem csupán Weöres Sándor Kert című kedves versében terem a vaj-alma, a saláta-bokorka, az érett, piros alma és a puha szőlő társaságában méz-körte, hanem a világ számos táján. A különféle kultúrákban pedig gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet ez a gyümölcsféle, mely immár különleges művészeti megoldással is bír, mégpedig a Buddha alakú körte formájában. Ezeket a kreatív kínai gazdák által formált és gondozott „körteszobrokat” luxusgyümölcsként tartják számon. Milyen titkokat fed fel magáról ez a rózsafélék családjába tartozó növény?

A kreatin optimális megoldást kínálhat az agyi rendellenességek kezelésében

Egy friss kutatás eredményeiből kiderült, hogy a kreatin mind az agyi rendellenességek kezelésében, mind a kognitív képességek javításában megoldást kínálhat. Továbbá megfigyelték azt is, hogy az antidepresszánsokhoz adott kreatin sok esetben hangulatjavító hatással bírhat. De mi is tulajdonképpen a kreatin, és milyen újonnan körvonalazott tulajdonságairól beszélhetünk?