2020.11.14. 17:43:39 10145 229

Korlátozás vagy tilalom - Érthetően a járványügyi szabályokról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A koronavírus világszerte tovább szedi áldozatait, a sajtó hetek óta hangos az Európa-szerte meghozott rendkívüli szabályoktól. A november hazánkban is elhozta az újabb szigorításokat, azonban a megfogalmazás helyenként zavarba hozza a jogkövetésre törekvő állampolgárokat. Az alábbiakban igyekszünk tisztázni a legfontosabb kérdéseket.

Maszk kültéren - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Maszk kültéren

Tilalmak – a rendelet értelmezésében

A hatályba lépett legújabb kormányrendelet általános jelleggel „kijárási tilalomról” ír este nyolc órától reggel öt óráig. A jogszabályi megfogalmazás tehát egyértelműen tilalomról ír, mégis biztosít bizonyos mentesülési lehetőségeket (a későbbiekben erre még kitérünk).

Tilalmazott továbbá minden közterületi csoportosulás, kivételt csak a professzionális sportolók edzése jelent. A rendezvények ugyancsak korlátozott keretek közt zajlanak majd: a temetéseken és esküvőkön létszámkorlát érvényesül, a sporteseményeken közönség nem lehet jelen.

A rendelet a fentiek vonatkozásában tehát tilalomról beszél, ugyanakkor bizonyos engedő szabályokat mégis bevezet. A vendéglátás, a szálláshelyek kiadása és az üzletek nyitvatartása vonatkozásában nem tilalmak, hanem védelmi intézkedések bevezetését említi a jogszabály.

A kijárási tilalom alóli kivételek

Egyes élethelyzetek vagy személycsoportok mentesülnek a tilalom alól. Az elsődleges kivételt a munkát végző személyek jelentik. Számos dolgozó beosztása szükségessé teszi, hogy a kérdéses időpontban ne tartózkodjon otthon – akár azért, mert már munkát végez, akár azért, mert munkából haza vagy otthonából a munkahelyére utazik. Ehhez minden érintettnek magánál kell tartania személyi okmányait (ez egyébként is kötelező) és a kormány honlapjáról már letölthető és megfelelően kitöltött munkáltatói igazolást.

Egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal szintén elhagyható a lakó- vagy tartózkodási hely. A versenyszerűen sportolók ugyancsak kivételt képeznek az általános tilalom alól. Kifejezetten erős társadalmi igénynek tett eleget a jogalkotó azzal, hogy a kutyasétáltatást is lehetővé tette a kérdéses időszakban, figyelembe véve az ehhez kapcsolódó egészségügyi szükségleteket.

Szerző: dr. Heinrich Renáta

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...