2020.03.06. 17:53:05 11263 307

Kórházi mulasztás - Kártérítés felelőssége
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyon aktuális téma manapság a kórházi mulasztások körüljárása, az ebből adódó problémák jogi orvoslása. A D.A.S. összefoglaló cikkéből kiderül, hogy milyen jogokkal élhet az, akinek orvosi mulasztás miatt romlott az állapota.

Orvosnál - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Orvosnál

Sajnálatos módon egyre több esetben értesülünk arról, hogy Ügyfeleinknél keletkezett sérüléseket, vagy kialakult betegségeket nem megfelelően vizsgálja ki és kezeli az adott kórház és annak dolgozói. Az ilyen helyzetben lévő páciensek általában másik intézményt keresnek fel a gyógyulás reményében, ahol szóban megerősítést kapnak a korábbi téves diagnózissal és a nem megfelelő kezeléssel kapcsolatban. Ezek alapján joggal adódik a kérdés: felelőssé tehető az orvos, aki nem látta el szakszerűen a betegét?

A kórházi mulasztás kapcsán felmerülő esetekben elsődlegesen arra szoktuk felhívni Ügyfeleink figyelmét, hogy a feltett kérdésük orvosi szakkérdés. Szaktudással rendelkező orvos tehet megállapítást arra vonatkozóan, hogy a kivizsgálásokat végző kórházat terheli-e mulasztás, melynek következtében ok – okozati összefüggésben állapotromlás következett be.

Abban az esetben tehát, ha felmerül a gyanú arra vonatkozóan, hogy egy sérülést-betegséget egy orvos nem megfelelően kezelt, mely állapotromlással vagy egyéb hátrányos következménnyel járt, jogszerűen merül fel a páciensben a kártérítési igény.

Az orvossal szemben támasztandó kártérítési igény megalapozottságához az alábbi lépések megtételére van szükség:

– A mulasztó orvosi eljárás felismerését követően azonnal írásban bejelentést tenni az intézmény vezetőségénél, akár a kórház által megjelölt betegjogi képviselőn keresztül. Ebben a bejelentésben részletesen meg kell jelölni a sérelmes eljárást, és a bekövetkezett hátrányos következményeket, egyben kérelmezni egy belső kivizsgálást.

– Amennyiben a belső kivizsgálás alapján nem kerül megállapításra az orvos mulasztó magatartása, úgy lehetőség van díjmentesen szakvéleményt beszerezni az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál (ÁNTSZ): Bejelentést kell tenni az ÁNTSZ-nél a nem megfelelő orvosi beavatkozás/ellátás tényéről, a beavatkozást követő 6 hónapon belül, mely alapján az ÁNTSZ kivizsgálást folytat le az orvosi beavatkozás, ellátás, valamint a páciensnél bekövetkezett állapot kivizsgálása vonatkozásában. Az eljárás ingyenességével szemben negatív körülményként megjegyzendő, hogy az ÁNTSZ eljárása hosszú hónapokig elhúzódhat.

– Gyorsabb megoldásnak mutatkozik magán orvosszakértői vélemény beszerzése, mely a fent ismertetett eljárással szemben gyorsabb, viszont figyelemmel a magán jellegére, nem ingyenes. Szakértő kiválasztására és megbízására a www.miszk.hu internetes oldalon keresztül van lehetőség a „kapcsolat” menüpontban az „igazságügyi szakértői névjegyzék” kiválasztásával. Szakértő kiválasztható szakterület alapján, valamint területi szempont alapján.

Összegzésképpen megállapítható, hogy az orvosi műhiba, kórházi mulasztás okán kártérítés érvényesítésére eredményesen kizárólag olyan szakértői vélemény beszerzését követően van lehetőség, mely megállapítja az orvosi mulasztást, a bekövetkezett sérülést, betegséget, valamint annak tényét, hogy a bekövetkezett betegség, állapotromlás az orvosi mulasztással áll okozati összefüggésben.

Szerző: dr. Czinege Kinga

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!