2014.11.23. 16:00:00 5649 18

Könyvajánló: Eleanor & Park - nemcsak fiataloknak!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ó, az első szerelem! Mindenkinek megdobogtatja a szívét. Rainbow Rowell regénye, az Eleanor & Park ezt az örökzöld témát boncolgatja a 80-as évek Amerikájában. Bár a könyv ifjúsági regényként jelent meg a Scolar Kiadó támogatásával, a történet a felnőtteket is megszólítja.Több díjat is bezsebelt, köztük a School Library Journal év könyve és a The New York Times legjobb ifjúsági regénynek járó elismerést.

Könyvajánló | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Könyvajánló | Fotó: 123rf.com

"A könyv elsősorban amiatt működik, hogy az amerikai írónő nagyon hiteles, szerethető figurákat alkotott, akik nem csak meghatározott szerepek betöltésére jöttek létre. Valódi tinédzserek, összetett személyiségek" - fejtette ki az MTI-nek Nádor Zsófia, a könyv szerkesztője.

A Simonyi Ágnes fordításában megjelent kötet a vörös hajú, feltűnő, bő és fiús ruhákban járó, magát kövérnek tartó, különc Eleanor és a félig koreai származású, visszahúzódó Park az iskolabuszon lassan kialakuló vonzalmáról és az első szereleméről szól. A történet a nyolcvanas évek Amerikájában játszódik, de a tér és az idő szinte mindegy is: a kibontakozó érzelmek, az egymás iránti bizalom és az ezt beárnyékoló valóság, a különböző családi hátterű fiatalok problémái állnak a történet középpontjában.

"Eleanorral nagyon könnyű azonosulni, hiszen sok olyan problémával küzd, amellyel a Magyarországon élő lányok is. A felnőtté válás problémáihoz viszont nem sablonos módon közelít az írónő: nem tudhatjuk például, Eleanor valóban kövér-e, mint ahogy ő azt gondolja magáról" - fejtette ki Nádor Zsófia.

A könyvben folyamatosan változik a nézőpont, Rowell egyértelműen jelzi a regényben, épp kinek a gondolatai olvashatók. Eleanor és Park egymásra és saját érzelmeikre reflektáló gondolatai betekintést engednek életükbe, az eltérő szociokulturális hátterű családok mindennapjain keresztül pedig az amerikai életformába is. A két fiatal történetében olyan, Magyarországon is meglévő problémák kerülnek előtérbe, mint a különböző etnikumok együttélése, az iskolai agresszió, a másság elfogadása, a családon belüli erőszak, valamint a lelki és fizikai terror.

A 80-as évek popkultúrájának zenei utalásaival teletűzdelt, a kazettacserélés és a hosszas telefonbeszélgetések romantikájával átitatott szerelmi történet a mai felnőtt korosztály számára is tartogat kellemes, nosztalgikus pillanatokat - vélte a szerkesztő.

Talán ennek is köszönhető, hogy az ifjúsági regényeivel nemzetközi sikereket elért Rainbow Rowell legújabb kötete számtalan irodalmi elismerést bezsebelt már. A The New York Times a legjobb ifjúsági regények közé választotta, a Goodreads közönségszavazásán szintén 2013 legjobb ifjúsági regénye lett és ugyanezt elérte az Amazon éves összesítésében is. A School Library Journal 2013-ban az év könyvének választotta, emellett megkapta a 2014-es Michael L. Printz amerikai irodalmi elismerést, amellyel a legjobb ifjúsági könyveket díjazzák.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!