2016.02.19. 15:45:42 8950 255

Könnyítsd meg az életed! – Szárítási tippek az egyszerűbb vasaláshoz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem tudom, ki hogy van vele, de nálam a vasalás a „szükséges rossz” kategóriába tartozik. Néha igyekszem kellemesebbé tenni azzal, hogy egy filmet, esetleg jónak ígérkező tv-műsort nézek a „szenvedésem” alatt, de ha lehetne, szívesen kiváltanám valami más tevékenységgel.

Vasalás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vasalás

Bár próbáltunk már Titeket, így magunkat is rávenni, hogy megszeressük a vasalást,meglehet, nem mindenkinek vált azóta sem a kedvenc feladatává (Jelen!:-)). Talán segít, ha tudod, a vasalás valójában már a szárításnál elkezdődik! Ha a szárítás folyamatánál kicsit jobban odafigyelsz, talán egyszerűbb lesz az életed, már ami a vasalást illeti.

Szárító vagy kötél?

Ha családi házban élsz, és van lehetőséget a kinti szárításra, akkor tavasszal, nyáron, kora ősszel mindenképp a napon szárítsd őket. Persze, télen, vagy esős időben, esetleg lakásban ez nem megoldható. Ha bent szárítasz, akkor figyelned kell a szellőztetésre, illetve a fűtésre is. Ha módodban áll beszerezni egy szárítógépet, ilyen esetekben nyugodtan bevetheted. Sőt, ha szerencséd van, talán a vasalás is könnyebb lesz így, mert nem gyűri majd annyira össze a ruhákat. Természetesen azt vedd figyelembe, hogy nem minden anyag szereti a szárítóban való „ugrálást”.

Ami mehet…

A lenvászonból, pamutból, perlonból, nejlonból készült ruhadarabok mehetnek a szárítóba, ám azzal itt is számolnunk kell, hogy az anyag minimálisan összeugorhat.

… és ami nem

A gyapjú, a selyem, a viszkóz anyagok, de polyester sem tolerálják a szárítót. Nem bírják a túl magas hőfokot, összemennek, elveszíthetik a formájukat.

Éljen a „pörgés”!

Minél magasabb fordulatszámon centrifugázod ki a ruhákat, annál szárazabbak lesznek. Minél szárazabbak lesznek, annál könnyebben száradnak meg. Időt, energiát spórolhatsz ezzel. Persze, mindig ellenőrizd, az adott anyaghoz milyen centrifugálási fordulat passzol!

Vigyázz a selyemre!

A selyemből készült ruhadarabokat ne szárítsd közvetlen napfényen, mert veszíthetnek formájukból.

Figyelj a hőmérsékletre!

Ahhoz, hogy ruháid sokáig régi fényükben és színűkben tündököljenek, illetve könnyebb legyen bánni velük, ne vedd félvállról a címkén lévő vasalási hőfokot.

Frissítsd fel!

A ritkán használt, így ritkán mosott ruhadarabokat, például a blézereket, aljakat, vasalt nadrágokat nem mindig szükséges használat előtt kimosni. Egy vállfára lógatva közepes hőmérsékletű gőzzel, fentről lefelé haladva szórd meg. Máris frissen mosottnak fog tűnni!

Forrás: brigitte.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.