2016.02.19. 15:45:42 9097 255

Könnyítsd meg az életed! – Szárítási tippek az egyszerűbb vasaláshoz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem tudom, ki hogy van vele, de nálam a vasalás a „szükséges rossz” kategóriába tartozik. Néha igyekszem kellemesebbé tenni azzal, hogy egy filmet, esetleg jónak ígérkező tv-műsort nézek a „szenvedésem” alatt, de ha lehetne, szívesen kiváltanám valami más tevékenységgel.

Vasalás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vasalás

Bár próbáltunk már Titeket, így magunkat is rávenni, hogy megszeressük a vasalást,meglehet, nem mindenkinek vált azóta sem a kedvenc feladatává (Jelen!:-)). Talán segít, ha tudod, a vasalás valójában már a szárításnál elkezdődik! Ha a szárítás folyamatánál kicsit jobban odafigyelsz, talán egyszerűbb lesz az életed, már ami a vasalást illeti.

Szárító vagy kötél?

Ha családi házban élsz, és van lehetőséget a kinti szárításra, akkor tavasszal, nyáron, kora ősszel mindenképp a napon szárítsd őket. Persze, télen, vagy esős időben, esetleg lakásban ez nem megoldható. Ha bent szárítasz, akkor figyelned kell a szellőztetésre, illetve a fűtésre is. Ha módodban áll beszerezni egy szárítógépet, ilyen esetekben nyugodtan bevetheted. Sőt, ha szerencséd van, talán a vasalás is könnyebb lesz így, mert nem gyűri majd annyira össze a ruhákat. Természetesen azt vedd figyelembe, hogy nem minden anyag szereti a szárítóban való „ugrálást”.

Ami mehet…

A lenvászonból, pamutból, perlonból, nejlonból készült ruhadarabok mehetnek a szárítóba, ám azzal itt is számolnunk kell, hogy az anyag minimálisan összeugorhat.

… és ami nem

A gyapjú, a selyem, a viszkóz anyagok, de polyester sem tolerálják a szárítót. Nem bírják a túl magas hőfokot, összemennek, elveszíthetik a formájukat.

Éljen a „pörgés”!

Minél magasabb fordulatszámon centrifugázod ki a ruhákat, annál szárazabbak lesznek. Minél szárazabbak lesznek, annál könnyebben száradnak meg. Időt, energiát spórolhatsz ezzel. Persze, mindig ellenőrizd, az adott anyaghoz milyen centrifugálási fordulat passzol!

Vigyázz a selyemre!

A selyemből készült ruhadarabokat ne szárítsd közvetlen napfényen, mert veszíthetnek formájukból.

Figyelj a hőmérsékletre!

Ahhoz, hogy ruháid sokáig régi fényükben és színűkben tündököljenek, illetve könnyebb legyen bánni velük, ne vedd félvállról a címkén lévő vasalási hőfokot.

Frissítsd fel!

A ritkán használt, így ritkán mosott ruhadarabokat, például a blézereket, aljakat, vasalt nadrágokat nem mindig szükséges használat előtt kimosni. Egy vállfára lógatva közepes hőmérsékletű gőzzel, fentről lefelé haladva szórd meg. Máris frissen mosottnak fog tűnni!

Forrás: brigitte.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Távhűtéssel, akusztikus tűzoltó készülékkel, hőszabályozó ruházattal a klímaválság ellen

A legélhetőbb városok listáján legtöbb alkalommal dobogós helyhez jutó Bécs, legutóbb a dinamikusan fejlődő távhűtő központjával hívta fel magára a figyelmet. A Wien Energie eddig magáénak tudhatja a legnagyobb és legerősebb távhűtésre specializált központot, mely a bécsi főpályaudvaron helyezkedik el. Vajon milyen, az ehhez hasonló technológiai vívmányok segíthetnek bennünket abban, hogy elviselhetőbbé tehessük a mostani, és várhatóan a jövőbeli forróságot?

Párna a tökéletes alváshoz - Hogyan került egyáltalán képbe ez az alvóeszköz?

Az első emberek fekvőhelyét száraz falevelek vagy szénahalom képezhették, ám a későbbiek folyamán már egyre inkább arra törekedtek, hogy kényelmesebb megoldásokat keressenek éjszakai pihenésük idejére. A sátraikban már előfordultak állatbőrök, melyek puhább, komfortosabb fekvőhelyet kínáltak számukra. Hogyan alakultak ki és formálódtak a történelem folyamán az alváshoz szükséges kellékek? És vajon milyen típusú, formájú, anyagú párnára hajtva a fejünket ébredhetünk frissen, üdén, kellemetlen fájdalmak nélkül? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat az alábbiakban.

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?