2023.03.15. 12:05:00 6356 275

Komposztálj, mert ez nem csak a családi házban élők kiváltsága!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A komposztálás a falusi életmód természetes része, a modern városi élet családi házas környékeinek hulladékgazdálkodási trendje, míg a lakásban élők ábrándja. De ez utóbbinak nem is kellene ám így lennie! Egy kis ügyeskedéssel az is komposztálhat, aki nem rendelkezik hátsó kerttel.

Komposztálás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Komposztálás

Lakásban komposztálni kétséget kizáróan kihívást jelent, hiszen meg kell küzdenünk a hely szűkén kívül a saját félelmeinkkel is: A rothadó ételmaradék vajon mennyire egészséges beltérben? Ha van egy kis erkélyed, akkor ez a kérdés értelmét is veszti, nem igaz? De mi a helyzet akkor, ha a lakáshoz nem tartozik erkély?

Komposztálás lakásban

A komposztáláshoz léteznek elektronikus komposztálók is, de a legegyszerűbb módja a sima, zárható fedéllel rendelkező műanyag ládában történő komposztálás. Egy ládába tegyünk bele egy másik, alján lyukkal rendelkező ládát. Ennek a tetejét szintén lássuk el lyukakkal. A komposztálásra szánt ládát a lakás egy sötétebb pontján célszerű elhelyezni. Amikor megvan a láda helye, készítsük el a komposzthoz szükséges kezdő talajt: A lyukkal ellátott láda aljába oszlassunk el egy kevés földet, majd takarjuk le csíkokkal vágott újságpapírral. Erre kerülhet a komposztálandó szerves anyag, amit szintén egy réteg újságpapírral célszerű beteríteni. A bomlás hónapokig tart, aminek során az alsó láda aljába folyadék szivároghat át, ezt rendszeresen távolítsuk el belőle!

Komposzt és komposzt között különbséget kell tennünk, hiszen a hagyományos komposzt, amely akár szagos is lehet, meg a rovarokat is vonzhatja, több szerves hulladékot elnyelhet, mint a lakásban biztonságosan komposztálható változat.
A kellemetlen szagok és a penészedés megakadályozásának érdekében szorítkozzunk az alábbi maradékok és hulladékok komposztálására: Száraz kenyér, növényi (gyümölcs és zöldség) maradékok, kávézacc, tojáshéj, maradék rizs- vagy tészta, valamint felaprított kartondarabok.

Mire jó egyáltalán a komposzt egy lakásban?

Ne hidd, hogy kert és növénytermesztés nélkül értelmetlen a komposztálás! A lakásban is bőven akad olyan növény, amelyik talajának javítására szükség lehet. Ezért a komposzt a szobanövények trágyázásának egy nagyon jó, környezetbarát módja.

Forrás: www.thespruce.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...