2014.11.07. 15:37:56 3116 33

Kitüntették Klein György rákkutatót
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Klein György magyar származású svéd sejtbiológus, immunológus, onkológus kapta idén a Semmelweis Budapest Award nemzetközi díjat. A daganatképződés sejtszintű folyamatainak világhírű kutatója a modern immunológia alapkövét tette le a természetes ölősejtek felfedezésével - olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján.

Rákos sejt - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rákos sejt

A Budapesten született Klein György (George Klein), a svéd Karolinska Intézet kutatója, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja szombaton veszi át az elismerést, amelyet ötödik alkalommal adnak át - közölte az egyetem az MTI-vel.

Klein György a Semmelweis Egyetemen tanult, az 1940-es évek elején Huzella Tivadar rákkutató tanítványa volt. Svédországban 1948-ban telepedett le, 1957-től a stockholmi Karolinska Intézet daganatbiológiai tanszékének vezetője volt. Jelentős tudományos közleményeinek száma csaknem 1400.

Fő kutatási területe a rákos megbetegedések kialakulásának sejtbiológiai, sejtgenetikai, virológiai vonatkozásai, a rákos sejtek által kiváltott immunválaszok sajátosságai. A Karolinska Intézet kutatójaként 1948-tól napjainkig felesége, Klein Éva a legközelebbi munkatársa, több sejtbiológiai kérdést közösen tisztáztak.

Nevéhez fűződik a daganatok elleni védekezésben alapvető szerepet játszó természetes ölősejtek felfedezése. Eredménye a modern immunológia egyik mérföldkövévé vált, a daganatok elleni immunvédekezés egyik alapja lett. A természetes ölősejtek fontos szerepet játszanak a daganatok kialakulásának gátlásában, mivel képesek elpusztítani a tumorsejteket.

A sejtek rosszindulatú elváltozásait, a daganatképződést tanulmányozva már pályája korai szakaszában felismerte a daganatsejtek szelekciós mechanizmusait. Behatóan vizsgálta több vírus daganatképző képességét, foglalkozott többek között a bőr- és méhnyakrákot előidéző humán papillomavírusokkal, a nyirokszövetrákot okozó Epstein-Barr-vírussal és a Kaposi-szarkóma kialakulásában közrejátszó herpeszvírusokkal.

A Semmelweis Egyetem szenátusa által 2009-ben alapított elismerést most ötödik alkalommal ítélték oda. A díj célja olyan világszerte elismert, az élvonalból is kiemelkedő külföldi, az orvosbiológiai kutatás terén aktív tudósok munkájának elismerése, akiknek teljesítménye méltó az egyetem névadójának szellemiségéhez és nagy mértékben járul hozzá az emberiség javához - áll az egyetem közleményében.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...