2017.05.06. 11:25:48 10863 236

Kis karátom, nagy karátom - Mit is takar a karát kifejezés?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mit is jelent az, hogy 2 karátos briliánsom van? Túl azon persze, hogy mázlista vagyok és de jó nekem, mert azért az nem apróság már, de mégis mit jelent? És vajon van köze ahhoz, amikor azt mondja a szomszédnéni, hogy bizony, a gyűrűje 18 karátos aranyból van! Ékszerekkel kapcsolatban - leegyszerűsítve a dolgot - kettős jelentése van a karát kifejezésnek.

Gyémánt (a kép illusztráció) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyémánt (a kép illusztráció)

A karát, mint tömegmértékegység

Amikor arról beszél valaki, hogy mekkora karátos gyémántgyűrűt kapott-vett-látott, alapvetően a kő méretére, tömegére gondol. Azzal már valószínűleg kevesebben vannak tisztában, hogy az egy karát, mint súly, 0,2g-nak felel meg. Az meg már végképp történelem, hogy hogyan alakult valójában ki ez a mértékegység.

A szentjánoskenyérfa termése és a mérés

Az ókorban – nem kevés leleményességről adván tanúbizonyságot – a szentjánoskenyérfa magját használták a drágakövek precíziós mérésére. Innen ered a karát elnevezés is, ugyanis a szentjánoskenyérfa magjának neve görögül keration. Egy magára valamit is adó drágakő kereskedő az övére kötött bőr szütyőkében hordta munkaeszközeként a magokat. Egy mag tömege 0,2g-nak felelt meg hozzávetőlegesen. Mivel a szentjánoskenyérfa magjai általánosságban pontosan ugyanazt a súlyt mutatták, ezért használták ezt a drágakövek tömegének meghatározásakor.

Tehát ha azt mondja egy ismerősünk, hogy képzeld, van egy 1g-os briliánsom, akkor már képzelhetjük magunk elé az óriás babszem méretű csodát…

Karát, mint finomság

Amennyiben finomság megjelölésre használjuk, akkor az aranyötvözet finomsági fokát határozzuk meg vele, ebben az esetben a finomság fokát megadó mértékegységről beszélünk. Általában az egyszeri ékszervásárló is ez alapján tájékozódik a boltban. Minél magasabb egy arany ötvözet finomsági száma, annál magasabb a karátelnevezése is természetesen. A legmagasabb finomságú arany – a 999.9 ezrelék finomságúnak vagy négy kilencesnek nevezett arany – a 24 karátos megjelölést kapja, a 750 ezrelék finomságú a 18 karátos megjelölést és így tovább. A nálunk legnagyobb gyakorisággal kapható 585 ezrelék finomságú arany ékszerek 14 karátosként futnak a boltokban, így lehet ismerős a laikus számára.

999,9 vagy 1000?

A szemfüles olvasónak feltűnhetett, hogy a legnagyobb ezrelékszámú arany esetében sem írja le a szakmai zsargon az 1000-es finomságot. Ennek oka abban keresendő, hogy feltételezi az arany bizonyos fokú, minimális – de tényleg minimális – szennyezettségét. A legnagyobb tisztaságú, 24 karátos aranytömbökön is mindig kizárólag a 999.9 jelölést láthatjuk.

Honnan tudom, hogy szabályos ötvözetű ékszerem van-e?

Ha hivatalos ékszerboltban vettük és számlánk is van róla, akkor nem is lehet kérdés, hogy megfelel az elvárásoknak. Tudni kell azt, hogy országunkban igen szigorúan kezelik az aranyékszer kereskedelmet. Túl azon, hogy hivatalos jelzés nélkül elvileg nem kerülhet kereskedelmi forgalomba semmilyen nemesfém ékszer, a kereskedőnek sem érdeke vásárlóját megvezetni. Jelen pillanatban nálunk a 9 karátos, a 14, 18 valamint a 22 karátos arany ékszerek tekinthetők hivatalosan is megvásárolhatóknak.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...